Les den utrolige historien om spillerne bak Leicesters mirakuløse Premier League-tittel

TV 2 Sportens fotballekspert Simen Stamsø Møller gir deg historien om samtlige spillere bak Leicesters utrolige bragd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leicester Citys sensasjonelle Premier League-tittel har imponert alle fotballfans i hele verden.

TV 2 Sportens fotballekspert Simen Stamsø Møller har sett nærmere på spillerne bak triumfen.

For bak fotballmirakelet i Leicester finnes mang en utrolig enkelthistorie.

At disse gutta sammen skulle klare å vinne Premier League forsvarer en forhåndsodds på 5000.

KASPER SCHMEICHEL:

Historien:
Som sønn av Peter Schmeichel, 90-tallets største keeperprofil i Europa, vokste Kasper opp i Manchester. Allerede som 5-åring bestemte lysluggen seg for at det var målvakt han ville bli, og den nærmest umulige oppgaven å leve opp til etternavnet på ryggen var i gang. Med pappas noe overraskende svanesang i Manchester City ble også Kaspers lyseblå. Lite ante man da at det var med et annet City han skulle bli engelsk mester. Etter låneopphold i Darlington, Buty og Falkirk ble Schmeichel junior plutselig Manchester Citys førstekeeper. Med lykken var kortvarig, og det ble bare åtte kamper for førstelaget. Turen gikk til Notts County på fjerde divisjonsnivå og før Leicesters opprykk til Premier League i 2014 ble det nærmere 250 kamper i League 2 og Championship.

Selv om far jobber for dansk tv snakker han sjelden om sønnen. Mandag kveld kunne ikke Peter dy seg og endret beskrivelsen på sin Twitter-profil.

STOLT PAPPA: Kaspers pappa, keeperlegenden Peter Schmeichel, skrev dette på Twitter.
STOLT PAPPA: Kaspers pappa, keeperlegenden Peter Schmeichel, skrev dette på Twitter.

Spilleren:
I motsetning til Peter var den unge utgaven av Kasper langt fra fryktinngytende. Han er fem centimeter lavere, litt bredere over hoftene og uten noen tydelige keeperattributter. Tabber gjorde han sjelden, men han defensiv i feltarbeidet og heller ingen stor skuddstopper. Etter en ålreit fjorårssesong har han i denne dominert såpass at blant andre John Terry satt Schmeichel mellom stengene på sitt årets lag. Et eksempel på hvor vass han har blitt til å stoppe skudd så vi med den strålende redningen i førsteomgangen på Old Trafford forrige helg. Han solide tilslag på ballen kommer godt med for i Leicesters filosofi, og lange utspill har han soleklart flest av i Premier League.

DANNY SIMPSON

Historien:
Høyrebacken er født like utenfor Manchester sentrum, og var en gang ventet å ta over plassen til legendariske Gary Neville i Manchester United. Visst var han på banen da United vant serien i 2007, men tre kamper holdt ikke til å få gullmedalje. Det tok lang tid før Simpson slo rot, men i Newcastles opprykkslag i 2010 var han en viktig brikke. Siden har han figurert som jo-jo mellom de to øverste divisjonene. I Leicester han spilt omtrent halvpartene av kampene siden ankomsten sommeren 2014. Ustabilt har også livet utenfor fotballbanen vært. I fjor ble han dømt til 300 timer samfunnstjeneste for vold mot sin samboer, og tjenesten er blant annet gjort som bingooppleser. Da han i tapet mot Arsenal i februar på klønete vis fikk sitt andre gule kort, tenkte mange at lykken hadde snudd for Leicester takket være Simpsons dumskap. Slik gikk det ikke, og Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez og Ryan Giggs' tidligere lagkompis får sitt første seriegull ni år senere.

Spilleren:
Simpson er seriemesternes svakeste ledd. Tempoet har aldri vært et problem, men begrensingene er store både i valg og utførelse med ballen. Skal man si det stygt er han den minst fotballsmarte av dem alle. Det har derfor passet bra for Simpson å forholde seg til ganske enkle spilleprinsipper, hvor direkte fotball i lengderetningen foretrekkes framfor noen form for risiko. Når det har røynet på og motstanderne har sendt innlegg på innlegg inn i Leicesters felt har Manchester-gutten brukt sin rutine når det gjelder posisjonering og markering.

WES MORGAN

PÅ TWITTER: Wes Morgan hylles.
PÅ TWITTER: Wes Morgan hylles.

Historien:
Den store vennlige kjempen er den mest utenkelige kapteinen til å løfte Premier League-trofeet. Han er født og oppvokst i Leicesters naboby Nottingham. Etter 11 sesonger og 466 kamper i lavere divisjoner skulle Wes Morgan i 2014 endelig få prøve seg i Premier League. Det gikk ikke så bra. Som kaptein var han ofte skyld i baklengsmål, og det toppet seg med et utrolig klønete tilbakespill og påfølgende rødt kort i hjemmetapet mot Liverpool. I januar fikk han ny stoppermakker i Robert Huth – en konstellasjon som skulle fungere bedre enn noen hadde trodd. Leicester holdt så vidt hodet over vannet, dels takket være clean sheets i fem av de siste 11 kampene. Denne sesongen har han stanget unna det som har kommet, og den sympatiske 32-åringen har levd opp til kallenavnet Captain Morgan, en referanse til det karibiske rommerket.

Spilleren:
Med sin brede fotstilling og sine 95 kilo har han aldri lignet noen stor atlet. Duellstyrken og kommunikasjonsevnene har gjort ham til en krumtapp i divisjonene under Premier League. Vel har han nytt godt av beskyttelse fra særdeles løpssterke midtbanespillere, men etter hans maktdemonstrasjon i én mot én-situasjonene med Sergio Agüero på Etihad ble han endelig anerkjent som en forsvarsspiller som også klarer seg godt på egenhånd. Så god har han vært at Harry Redknapp krevde ham i landslagsdiskusjonen. Lite visste Harry om at Morgan har 25 landskamper for Jamaica.

ROBERT HUTH

Historien:
Claudio Ranieri hentet Robert Huth i håp om at han skulle bringe ham suksess i engelsk fotball. Men det er 15 år siden. Ranieri var manager for Chelsea og fotballens svar på Dolph Lundgren-figuren Ivan Drago fra «Rocky 4»-filmen ble hentet fra lille Union Berlin. Ranieri forsvant, og Huth fikk være med å vinne serien i 2005 og 2006. God nok for et topplag var han aldri, og med Middlesborough ble det nedrykk i 2009. I sin nye klubb Stoke ble han sikteskive for Rory Delaps lange innkast, men etter hvert vart han heller ikke god nok for «The Potters». De siste årene har han mellom en kamp nå og da dyrket sitt bad boy-image på sosiale medier.

Spilleren:
Robert Huth er utvilsomt blant de aller vondeste spillerne å møte i kroppsdueller. Som sin stopperkollega Morgan er han langt fra hurtig, men inne i eget felt har mang en brytekamp blitt utkjempet med Huth involvert. Han går ikke av veien for å bruke ulovlige knep, nylig sett da han lugget Manchester Uniteds Fellaini og mottok tre kampers karantene av FA. De gangene han blir satt under press med ballen i føttene praktiserer han stort sett den gamle engelske huskeregelen «when in doubt, kick it out».

CHRISTIAN FUCHS

Historien:
Før denne sesongen kjente de færreste i England den blide østerrikeren for annet enn det ordspillvennlige etternavnet. Han har selv brukt navnet for alt det er verdt med sin Youtube-serien «No Fuchs Given», hvor han inviterer lagkompiser på diverse leker. Fram til mandag kveld var høydepunktene EM på hjemmebane i 2008 og overtakelsen av landslagets kapteinsbind i 2012.

Parallelt med sin faste tjeneste for Østerrike har han vært en habil, men ikke mer, venstreback i tysk Bundesliga.

Spilleren:
I likhet med sine forsvarskompiser i Leicester er han langt fra spektakulær. Men han er noe så sjelden som en back som både kan forsvare seg og angripe. Det har vært mye vanskeligere å drible Fuchs enn Simpson på motsatt side. Noen viktige og flotte målgivende pasninger har det blitt. Stikkeren før Vardy rekordmål mot Manchester United, samt innleggene til seiersmålene mot Tottenham(Huth) og Southampton(Morgan). Fuchs kaster også ballen lenger enn de fleste av oss skyter den. Han kastet i stykker Sverige på Friends Arena i høst, og faktisk er det merkelig at innkast ikke oftere har resultert i mål for Leicester.

RIYAD MAHREZ

Historien:
Som sønn av en elektriker og en vaskedame er Mahrez oppvokst i Sarcelles, en hardt belastet forstad til Paris. Fotball spilte han på gata og den lille banen mellom høyblokkene. Mange av hans kompiser dro til akademier i storklubbene rundt om i Frankrike, men den magre gutten var rett og slett ikke godt nok. Som 15-åring døde faren Ahmed, som mer enn sønnen selv ønsket at Riyad skulle bli fotballspiller. Han fortsatte med fotball, men berømmelsen ventet lenge på seg. Han tjente 5000 kroner i måneden i lille Quimper, men kom seg videre til mye større Le Havre. For ikke mer enn tre år siden debuterte Mahrez på nivå to i Frankrike. Året etter tok Leicester sjansen på å hente det ubeskrevne bladet til East-Midlands. I Championship var han ikke bankers på laget, og i forrige sesong var han glimtvis bra. Og selv om Chris Waddle i sommer advarte om at Mahrez kunne ha en god sesong var det ingen som så for seg at den tynne fransk-algerieren, som i april 2015 var ubenyttet reserve i den viktige kampen mot Burnley, skulle være sesongens beste spiller i Premier League 2015/16.

Spilleren:
Riyad Mahrez har en nærteknikk få forunt. Han behandler ballen med like stor trygghet og overbevisning uansett tempo. I høst ble vi kjent med hans gode blikk for spillet, for da han fikk øynene opp fra ballen belønnet han ofte Vardys gode løp med fine pasninger. Hele 17 seriemål fra sin posisjon på høyre midtbane er formidabelt. Den fineste kom da han snurret rundt med Chelseas Azpilicueta og skrudde ballen opp i vinkelen. De viktigste målene kom likevel i mars, da drømmen nærmet seg virkelighet, og Mahrez ble matchvinner i 1-0-seierene borte mot Crystal Palace og Watford.

N’GOLO KANTÉ

Historien:
Lille N’Golo Kanté ble i 1991 født et par steinkast unna Place de la République i Paris. Han vokste opp i en søskenflokk på åtte, som mistet sin far da N’Golo var 11 år gammel. Det har aldri vært noen selvfølge at en av Europas mest ettertraktede spillere i det hele tatt skulle leve av idretten. Han har ingen aldersbestemte landskamper og spilte som 20-åring på nivå seks i Frankrike. Via Boulougne i 3. divisjon gikk turen til Caen på nivå to. To år senere fikk Claudio Ranieri se video av den mest ballvinnende spilleren i Europas fem største ligaer, og fem dager før seriestart var 70 millioner kroner nok til å sikre Leicester sin nye mann. Kanté beskrives som veldig diskret og holder seg mest for seg selv. Og selv om han ikke gjorde mye ut av seg var den ordknappe 25-åringen mandag kveld på party hos Jamie Vardy – nederst i venstre bildekant med et stort smil om munnen.

Spilleren:
«70% av jordkloden er dekket av vann, resten av N’Golo Kanté»

Kanté gikk rett inn på et Leicester-lag som ikke holdt nullen i de første ni kampene. Manager Ranieri ga ham beskjed om at han ikke måtte prøve å vinne igjen ballen overalt – hele tiden! Han fant sin plass i det defensive, og med flest ballvinninger i Premier League har han gitt forsvaret bak ham uvurderlig beskyttelse. Der andre ofte viser seg i press på ballfører går Kanté alltid helt oppi ballfører for å vinne ballen. 29. mars, på sin 25-årsdag, i sin landslagsdebut fra start, scoret han mål før åtte minutter var spilt. Denne sesongen har han bevist at man ikke må være en alfahann med spisse albuer for å nå toppen som sentral midtbanespiller i engelsk fotball. Det holder lenge med kvalitet, ydmykhet og hardt arbeid.

DANNY DRINKWATER

Historien:
Danny Drinkwater er nok en Manchester-født Danny som ikke ble profet i egen by. Som niåring startet han i klubben som Peter Schmeichel, Roy Keane, David Beckham og Ole Gunnar Solskjær nettopp hadde løftet til Uniteds historiske «The Treble». Men nåløyet var for trangt og Drinkwater ble stort sett bare kjent som han med det morsomme navnet. Uten en eneste a-lagskamp for United ble han etter mange turer på utlån hentet inn av Leicester i 2012. For ganske nøyaktig tre år siden startet verken han, Jamie Vardy eller Harry Kane den viktige bortekampen mot Watford.

I 2016 spilte alle tre for England mot Nederland på Wembley. Drinkwater ble kåret til banens beste, og er høyaktuell for Englands EM-lag.

Spilleren:
Mildt sagt har han aldri vært noen glamorøs spiller. Harde taklinger og for dårlig ballbehandling har vært stikkordene. En god bit ut i mirakelsesongen utspilte Leicesters suksess seg mer på tross av enn på grunn av Drinkwater. Men jo mer han spilte med N’Golo Kanté jo mer vokste han. Det virket som han fulgte Kantés eksempel og Ranieris instrukser, og plutselig hadde Leicester to milslukere på midten. Selvtilliten har vokst i takt med at drømmen har nærmet seg, og pasningsspillet har bedret seg betraktelig. Det var garantert ikke dumt for Leicester å ha en midtbanespiller som tråkket sine ungdomsknotter oppe i akademiet til Manchester United.

MARC ALBRIGHTON

Historien:
Den en gang lovende kantspilleren fikk i 2009 oppfylt sin barndomsdrøm om å spille for favorittlaget Aston Villa. Han levde ut drømmen og spilte fast for et Villa-lag som etter et par sesonger oppi toppsjiktet nærmet seg faretruende fort et nedrykk. Sommeren 2014 ble han erklært for dårlig for klubben i sitt hjerte, og fant sitt nye hjem i Leicester. 26. juni 2015 ble Sue Davey, Albrightons svigermor og bestemor til hans tre år gamle datter, drept i terrorangrepet på stranda i tunisiske Sousse. Drøyt halvannen måned senere scoret Albrighton ett mål og hadde to assist i 1. serierunde mot Sunderland. Mirakelsesongen var i gang.

Feiringen; to fingre opp mot himmelen.

Spilleren:
Selv om noen tidligere sammenlignet Albrightons innleggsfot med selveste David Beckham er det ikke primært den kvaliteten som har gjort ham til en viktig brikke i Ranieris lag. Med seriemesternes krav behov for hurtige omstillinger offensivt og defensivt har 26-åringens enorme løpsstyrke vist seg gull verdt. Et stadig eksempel på svært lite jålete ballbehandling har vært hans enkle touch inn i banen og en poler inn i store rom bak mostanders forsvar for å utnytte Jamie Vardys ekstremkvaliteter. Ofte har venstrekanten blitt byttet ut – aldri har det resultert i sure miner.

SHINJI OKAZAKI

Historien:
Karrieren til Premier Leagues blideste gutt hadde så vidt startet da han i 2009 spilte spiss med en annen sympatisk kar, Frode Johnsen, i Shimizu S-Pulse. I tospann med Johnsen scoret Okazaki nok mål til å sikre ham kontrakt med en såpass stor klubb som tyske Stuttgart. Ti mål på to år var ikke bra nok, og for tre år siden ble han solgt og erstattet av Mohammed "Moa" Abdellaoue. Turen gikk videre til Mainz, hvor japaneren igjen fant veien til nettmaskene. Riktignok har han aldri scoret mer enn 15 mål på én sesong. For Japan har han 48 mål på 100 kamper – hvilket selvsagt skyldes kvaliteten på mange av landslagene i Asia. Nå deler han og navnebror og landslagskollega Kagawa erfaringen å vinne Premier League på første forsøk.

Spilleren:
Shinji Okazaki er definitivt mer en fotsoldat enn en stjerne. Ikke er han stor og ikke en hans rask, men han kompenserer brukbart med gode basisferdigheter og valg som tyder på rutine. Den hjulbeinte 30-åringene har ofte løpt seg helt tom for så å bli byttet ut for en annen spiss eller kantspiller. To av spissens fem seriemål har vært matchvinnerscoringer. Det suverene høydepunktet var da han la igjen alt av begrensinger i garderoben og mandag kveld 14. mars brassesparket inn seiersmålet mot Newcastle. Målet var nok både Okazakis vakreste og viktigste noensinne.

JAMIE VARDY

Historien:
Jamie Vardy er askeladden som vant hele kongeriket. Som 15-åring ble han funnet for dårlig og frigitt av barndomsklubben Sheffield Wednesday. Fotball ble deretter langt fra førsteprioritet for tenåringen, som jobbet på fabrikk og spilte i 8. divisjon fram til 2010. I 2007 ble han dømt for vold på en pub i Sheffield. Han spilte med elektronisk fotbrikke og ved ett tilfelle måtte han gå av i pausen for å rekke hjem til politiets meldetid. Månedslønna i Stocksbridge Park Steels var på rundt 1.500 kroner. Den tynne gutten med de stikkende øynene tiltrakk seg etter hvert oppmerksomhet fra Halifax i divisjonen over, og ble hentet dit for under 200.000 kroner. Hans skyhøye målsnitt i sin nye klubb gjorde at nok et steg i ligapyramiden gikk til Fleetwood Town. Omtrent ett mål per kamp ble det i Fleetwood, og for snaut fire år siden kjøpte Championship-klubben Leicester den hissige og hurtige spissen for 12 millioner norske kroner. Der så nivået lenge ut til å være for høyt for 25-åringen. Men vårsesongen 2014 ble formidabel. Vardy scoret omtrent på bestilling og Leicester rykket opp til Premier League. Etter en rolig førstesesong målmessig tok det fullstendig av i høst. I august til november 2015 Jamie Vardy historisk da han scoret i 11 kamper på rad i Premier League. Underveis i kamprekken ble vi kjent med supportersangen "Jamie Vardy is a havin' a party". Nå har han både sikret seg en lukrativ kontrakt med Leicester og plass i Englands EM-tropp.

Spilleren:
Vardy bruker sine kvaliteter på perfekt vis. Han er målt med ligaens høyeste toppfart og er et mareritt å forholde seg til for de fleste midtstopperne han støter på. Når Leicester har ballen oppsøker han omtrent alltid rommet bak motstanderes forsvar. Denne sesongen har farten, bevegelsesmønsteret og avslutningsreportoaret gjort han til en av verdens meste giftige spisser.

De gangene han ikke har spilt har Leicester totalt måtte forandre sin eller veldig direkte filosofi.

CLAUDIO RANIERI

Historien:
Den evige gentleman og lenge den evige toer. Claudio Ranieri var aldri noen stor fotballspiller. Han prøvde seg for Roma, klubben i hans hjerte, uten å være nær å slå til der. Som manager ble han etter god jobb i Italia og Spania ved tusenårsskiftet hentet til Chelsea. I 2004 tok han laget fra Stamford Bridge til 2. plass i Premier League – kun slått av Arsenals uslåelige «The Invincibles». Samme vår var Chelsea i klubbens første semifinale i Champions League. Måneder senere var Ranieri historie i London da Roman Abramovitsj erstattet ham med José Mourinho. Både Abramovitsj og Mourinho har uttalt at Ranieri aldri kommer til å vinne Premier League. 11 år senere ble Chelseas tap for Leicester nådestøtet for José Mourinho, som attpåtil får se Ranieri ta over Premier League-pokalen fra nettopp Chelsea. Årene 2004-2015 brukte Ranieri på å bli nummer to i ligaen med Inter, Juventus, Roma og Monaco. Nå har 64-åringen omsider blitt nummer 1.

Manageren:
Det viktigste for Ranieri er å være maksimalt forberedt. Han har gjort seg kjent med alle i Leicester – ikke bare spillerne. Fotballen Leicester har spilt denne sesongen har ikke Ranieri hatt med seg overalt, men han har brukt spisskompetansen til enkeltspillerne og fått dem til å opptre som en enhet defensivt. I starten av sesongen slapp laget inn veldig mange mål, men scoret så vidt nok til å vinne – et godt eksempel er da de snudde 0-2 til 3-2 mot Aston Villa. Etter hvert har de defensive problemene forduftet, og syv av de siste ti kampene er vunnet uten å slippe inn mål. Italieneren blir beskrevet som energisk og positiv – en god mann og en tøff leder.

ØVRIGE:

Marcin Wasilewski: Polakken med fysikken til en dørvakt brakk leggbeinet tvers av for seks sesonger siden. Kun to kamper har det blitt, og med to kamper igjen kan han ikke komme opp på fem og få sin gullmedalje.

Ritchie De Laet: Tidligere Manchester United-spiller, som ble utleid til Middlesborough i vinter og kan vinne Premier League og rykke opp fra Championship i samme sesong.

Daniel Amartey: Atletisk 21 år gammel ghanesisk forsvarsspiller som har spilt for Høgmo i Djurgården og Solbakken i FC København. Ble hentet i januar, har bidratt godt i fem kamper og blir en viktig mann i tiden som kommer.

Gökhan Inler: Kaptein for det sveitsiske landslaget så sent som i VM i Brasil. Andres storspill har henvist ham til benken, men han har i det minste fått sine fem kamper.

Andy King: En sentral brikke i Leicesters vei til toppen. Klubbens mestscorende midtbanespiller gjennom tidene ble den første spilleren siden 1962 til å vinne de tre øverste ligaene i England.

Jeffrey Schlupp: Medspillerne kåret ham til lagets beste spiller forrige sesong. Har stort sett vært utenfor elleveren i denne, men en av ligaens raskeste spillere har tilført laget noe ekstra de gangene han har spilt.

Nathan Dyer: Skader og annet har gjort Dyer til en glemt mann for mange i vår. Han vil likevel for alltid husket da han ofret liv og lemmer i duell med keeper og scoret seiersmålet hjemme mot Aston Villa like før slutt i 3-2-kaoskampen i 5. serierunde.

Demarai Gray: Januarsigneringen fra Birmingham har ikke startet noen kamper, men ofte kommet inn og laget trøbbel med sin fart og sine finter. Ett av Englands største talent har gitt oss en forsmak.

Leonardo Ulloa: Like sympatisk som han er storvokst. Med over 20 innhopp og seks mål har han vært veldig delaktig som supplement til det etter hvert faste spissparet Okazaki og Vardy. Høydepunktene er overtidsmålet i 1-0-seieren hjemme mot Norwich og de to målene i 4-0-smadringen av Swansea.

Lik TV 2 Sporten på Facebook