Italienske bruschetta til norske vårdager

Skap våren på matfatet selv når sola uteblir. Frist med italienske smørbrød!

Bruschetta

Dette trenger du:

  • 4 skiver brød,type landbrød / gjerne brød av surdeig
  • Olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 12-14 Modne cherrytomater eller 6-7 modne plommetomater
  • 1/2 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • Frisk basilikum (ev. kruspersille eller gressløk) kan sløyfes
  • Ca. 5 ss olivenolje
  • Salt, pepper
  • Salat/ruccola

Slik gjør du:

Pensle brødskive med litt olivenolje, legg på et bakepapirkledt stekebrett og stek gylne i stekeovn ved 225 grader. Skivene kan også ristes i en brødrister, i stekepanne eller på grillen.

Gni de varme brødskivene med et hvitløkfedd delt i to på langs.

Cherrytomater deles i to, større tomater grovhakkes (ta ev. ut litt av ”innmaten” i de hakkede tomatene slik at det ikke blir for mye fuktighet).

Bland tomatene med finhakket løk, hvitløk og basilikum. Vend inn olje og smak til med salt og pepper.

Skal tomatsalaten stå en stund, vent med saltet. Det vil trekke saft ut av tomatene og gjøre tomatsalaten ”fuktig”.

Tips: Bruschetta kan også serveres med tynne skiver spekeskinke og litt revet parmesan, eller gratineres i stekeovn med 1-2 skiver hvitost, gjerne laget på geitemelk.

Laksetartar

Dette trenger du:

  • 4 skiver grovt brød/rugbrød
  • Ca. 300g fersk laks eller røkelaks (eller en blanding)
  • ½ finhakket rødløk
  • 2 epler
  • Ca. 1 1/2 dl crème fraiche
  • Gressløk
  • Salt, pepper(hvis det brukes røkelaks - sløyfe saltet.)

Slik gjør du:

Finhakk fisken og bland med finhakket rødløk, eple i små terninger og Crème fraiche. Crème fraiche skal bare binde det hele sammen, massen skal ikke bli kremete.

Smakt evt. til med salt og pepper. Sett kaldt ca 1 time før servering.

Bruk en fuktet spiseskje og hånden for å forme til runde ”egg” som legges på en halv skive mørkt rugbrød.

Pynt med gressløk og ev. salat.