SUKKER? Hva skjer om du gir fullt av godterier til barn? Vil de bli ville og løpe i alle retninger? FOTO: TV 2
SUKKER? Hva skjer om du gir fullt av godterier til barn? Vil de bli ville og løpe i alle retninger? FOTO: TV 2

Stemmer myten om at barn blir hyper av sukker?

Er det virkelig vitenskapelig bevist at barn blir høy på livet av sukker, eller er det en helt annen grunn til at de små er vanskelige å legge etter en sukkerholdig bursdag?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaker, brus og store godteposer med søtsaker i, er ofte en suksessoppskrift for en vellykket bursdag om du spør små barn.

Som et resultat opplever mange foreldre at barna løper vilt omkring, roper, hyler og er generelt hyperaktive.

Men er det virkelig sukkeret i kakene, brusen og godisen som gjør at de små engleungene våre skifter væremåte, eller kan det være en annen årsak?

Programleder Line Jansrud (30) har utforsket dette i programmet «Kroppen din».

Bursdags-eksperiment

I Jansruds eksperiment inviterte de Gabrielle (5) og Mikkel (6) til bursdagsfest på et lekeland i Oslo.

Der fortalte de foreldrene at de den første dagen skulle servere barna flere sukkerholdige ting, og foreldrenes forventninger var klare.

– Tror du hun blir annerledes av dette?

– Ja, jeg vil tro det, at hun blir litt mer hyper og spinnvill, sier Gabrielles mor, Lana Ullaland.

Mikkels mamma Veronica Isaksen tror muligens sukker-godtet kan ha en effekt.

– Han blir jo veldig oppspilt av å være her. Men han blir kanskje enda mer oppspilt, og energien øker, sier hun om alt sukkeret sønnen nå skal innta i bursdagen.

Ikke sukker

I den første bursdagen bytter programleder Jansrud ut alt sukkeret med sukkerfritt godis og sukkerfri brus, uten at foreldrene får vite det.

Etter bursdagen tror foreldrene at de skal hjem og legge barn som er propfulle av sukker.

– Følte du hun ble hyper som du forventet, spør Jansrud dagen etter.

– Ja, sier moren til Gabrielle. Hun ble det. Det var mye løping opp og ned.

Dag to med bursdag, tror foreldrene at barna skal få sukkerfritt godteri, og da har foreldrene en helt annen holdning til hva de skal få å hanskes med rundt leggetid.

Begge tror barna vil være roligere, selv om Mikkels mor tror sønnen vil være litt oppspilt av bursdagen uansett.

Kun forventninger

Klinisk ernæringsfysiolog ved OUS, Mette Svendsen, avkrefter myten om at barn blir hyper av sukker, og sier foreldre som opplever dette, mest av alt forventer at barna skal bli hyper.

– I en studie prøvde man å teste på det, til og med på barn som foreldrene hadde sagt at barna var følsomme for sukker. Når barna fikk en diett med mye sukker, sammenlignet med en diett som var kunstig søtet, så fant man ingen forskjell i hyperaktivitet, sier hun.

– Det handler i stedet mye om de voksnes forventning. Du forventer at barna blir hyper av sukker, og da tolker du også oppførselen deretter. Dessuten kan all lekingen i for eksempel en bursdag gjøre barna ekstra giret.

Økning i blodsukkeret

Ifølge Svendsen, vil inntaket av sukker umiddelbart føre til at blodsukkeret går opp.

– Når man spiser sukker som er et karbohydrat, så går det inn igjen i tarmen og det tas opp i blodet og derfra går det ut i alle cellene og vi får energi i kroppen, og umiddelbart så går blodsukkeret opp.

– Men blodsukkeret øker jo med en gang, så man kan jo tro at det vil gjøre barna hyper?

– Hos friske mennesker, så har vi reguleringsmekanismer som gjør at det synker raskt igjen, så det er veldig sjeldent vi merker så mye til det, sier ernæringsfysiologen.

Friske barn blir altså ikke hypre av sukker.

– Nå ble jeg veldig overrasket faktisk. Hun hadde jo vondt i magen første dagen, og la seg sent, var kranglete og mer giret, sier Gabrielles mor når hun får høre om hvilken dag som i realiteten var sukkerfri og ikke.

– Det er først og fremst forventningen. Det er ingen forskning som tilsier at man blir mer hyper av sukker, konkluderer programlederen med.