Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solør-russen gjør opprør mot dop og sex-tekster.

– Ingenting er som en gammel tømmerhugger, sier russen i Solør. Nå tar russelåten de har laget med legendariske Wilhelm Tyskeberget-sitater helt av.

Sier nei til dop

Russen i de dype skoger, i Solør, har laget en russelåt helt uten dop og sex-relaterte tekster. I stedet hedrer de den gamle tømmerhuggeren Wilhelm Tyskeberget i en låt som nå er iferd med å bli en hit. Og Tyskebergets stemme er hentet fra en gammel klassiker fra TV 2 Nyhetene.

– Tyskeberget er en legende. En herlig gubbe. Vi ønsket å hedre ham med både russebil og en låt der han har stemmen, sier en av russeungdommene, Carl Anton Ellingsen til TV 2.

- Tyskeberget er en helt, sier Carl Anton Ellingsen. Foto: TV 2. 
- Tyskeberget er en helt, sier Carl Anton Ellingsen. Foto: TV 2. 

TV 2 Nyhetene laget Tyskeberget-saken i 2001, for 15 år siden. Den handler om hvordan 82-åringen gikk seg bort i skogen, og var savnet i to iskalde døgn. Wilhelm fortalte at han klarte seg ved å drikke gjørmevann fra lokket på snusesken sin. I etterkant tok historien helt av på Youtube. Den gamle skogsarbeideren har også fått egen Fan-klubb på Facebook.

«Gjørpe og svineri»

Finnskog-karakteren inspirerer de unge, selv om de bare var 3-4 år gamle da saken ble sendt på TV2.

– Han er vår helt. Alle har sett saken til TV 2 og vet hvem han er. Derfor har vi laget en låt hvor vi har brukt stemmen til Tyskeberget fra reportasjen. Og den er i ferd med å bli skikkelig populær, sier russegjengen, som går på Flisa Videregående skole.

Russen har kalt bilen sin «Gjørpe og svineri» etter et kjent Tyskeberget-sitat. Gjørpe betyr gjørme.

SE INNSLAGET: Wilhelm Tyskeberget overlevde to døgn i skogen

– Vi har bilde av Wilhelm Tyskeberget, som står og peker, på russebilen. Og så er det elg og en bjørn og ei skrike i bakgrunnen, sier Carl Anton Ellingsen.

– Hva er ei skrike?

Det er en kråke eller en annen fugl. Det var ei skrike Tyskeberget skulle jakte på da han gikk seg bort.

I russelåten, som er i ferd med å bli en lokal hit, har de hentet ut autentiske Tyskeberget-sitater fra TV 2s reportasje, og lagt dem inn i sangen. «Denna har je kjøp i Sverige. Det kom både jørpe og alt mulig svineri i det» er blant sekvensene de bruker.

– Ingenting er som en gammel tømmerhugger. Det er det som er tingen. Vi har dyp respekt for Wilhelm og du finner ikke grommere og tøffere kar enn ham, sier russeungdommene.

Låten russen i de dype skoger har laget er også et lite opprør mot tekster der russen forherliger dopbruk og løssluppen sex.

– Det blir litt dumt å drive å synge om kokain, amfetamin og hvordan vi skal pule. Vi er mot dop. Og stolt av låten der vi hedrer forbildet vårt, sier Carl Anton Ellingsen.

Han forteller at de er ute på Youtube, og at mange tusen har allerede lastet den ned.

Før de fortsetter å danse og synge i kor med Wilhelm Tyskeberget.