Nå skal gatene vaskes, men det kan koste deg dyrt om du ikke ser de midlertidige skiltene innen 24 timer. Foto: Scanpix
Nå skal gatene vaskes, men det kan koste deg dyrt om du ikke ser de midlertidige skiltene innen 24 timer. Foto: Scanpix

Ser du ikke dette skiltet innen 24 timer, taues bilen din bort

Over 3.000 biler er allerede fjernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare bil og hjem som får gjennomgå en skikkelig vårrengjøring akkurat nå.

Veiene her til lands tømmes nemlig også for søppel, sand og singel etter en lang vinter. I hovedstaden er jobben i gang for fullt, noe bilbergerne også merker godt.

Minimum 24 timer før rengjøringen starter settes midlertidige skilter opp. Står bilen din parkert langs veien i det feiebilen kommer, taues den enkelt og greit bort.

– Alle bilførere er pliktig til å sjekke skiltene der man står parkert i løpet av 24 timer. Dersom det står feilparkerte biler når arbeidet startes forsøker vi, i de tilfellene det er praktisk, å ringe eierne av bilen, forteller Alise Davidsen, kommunikasjonsdirektør for Bymiljøetaten i Oslo.

Hvert eneste år tauer Bymiljøetaten i Oslo inn omlag 3000 biler - som ikke har fått med seg dette skiltet. 
Hvert eneste år tauer Bymiljøetaten i Oslo inn omlag 3000 biler - som ikke har fått med seg dette skiltet. 

Mange blir ikke engang varslet

Det er spesielt bilene som parkerer langs kommunale veier i storbyene som merker konsekvensen av den midlertidige skiltingen. Bare i Oslo er over 3.000 biler borttauet så langt i vår, og det er fortsatt en drøy uke til alle veiene skal være ferdig vasket.

Det er med andre ord langt fra alle som er klar over 24-timers regelen, som gjelder over hele landet. Den siste uken har Broom vært i kontakt med flere frustrerte bileiere som har fått bilen sin borttauet – helt uten forvarsel.

– Vi er ikke pliktig til å varsle bileierne om borttauing, men vi prøver så godt vi kan. Vår målsetting er selvsagt at færrest mulig biler inntaues, sier Davidsen i bymiljøetaten.

Bilen ble avskiltet helt uten grunn

Det er ikke bare feiebilene som har en travel tid i møte nå... Foto: Per Løchen/Scanpix
Det er ikke bare feiebilene som har en travel tid i møte nå... Foto: Per Løchen/Scanpix Foto: L¯chen, Per

Jobber for SMS-varsling

Om du først er uheldig, og ikke ser den midlertidige skiltingen innen 24 timer, koster det deg nemlig dyrt.

Minsteprisen, hvis du henter bilen innen et døgn, lyder på 2.750 kroner. Står bilen lenger løper kostnadene videre. Det betyr at bymiljøetaten i Oslo har omsatt for minst 8 millioner kroner i inntauingskostnader på en drøy måned.

– Både politi og vegvesen har systemer som finner kontaktinformasjon på kjøretøyets eier ved å taste inn skiltnummeret. Er dette noe dere vil benytte fremover?

– Ja, nå ser vi på muligheten for å sende en varsel til bilens eier på SMS, bekrefter Davidsen, men legger til at det er uvisst når varslingen vil tas i bruk.

Svensker har fått nok - tauer bort norske P-bøller