Norges største doping-liga avslørt

Fra basen i Øvre Eiker har kriminelle solgt ulovlige dopingmidler for flere titalls millioner kroner til hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rekke politiaksjoner flere steder i Norge har politiet de siste månedene pågrepet bakmennene i det som omtales som norgeshistoriens mest omfattende nettverk for salg av dopingmidler til kroppsbyggermiljøet.

Den samordnede innsatsen mot ligaen , som politiet har kalt «Operasjon Stormfall», har ført til at omsetningen i nettverket er nærmest lammet.

Både produksjon, salg, kjøp, besittelse og bruk av dopingpreparater er kriminalisert - og politiet har satt inn store ressurser i flere politidistrikt.

Nettverket har forgreininger til hele landet, der underleverandører videreselger dopingmidler de har bestilt fra hovedmennene.

HISTORISK BESLAG: Disse dopingmidlene, som ble beslaglagt i desember i fjor, anslås å ha en verdi på rundt 29 millioner kroner. Foto: Poltiiet.
HISTORISK BESLAG: Disse dopingmidlene, som ble beslaglagt i desember i fjor, anslås å ha en verdi på rundt 29 millioner kroner. Foto: Poltiiet.

Kunder over hele landet har kunnet bestille dopingpreparatene via to ulike nettsider.

Har du tips om denne saken?

Vet du noe om dopingligaen?

Fra et lokale i Øvre Eiker i Buskerud har steroider og en rekke andre dopingmidler blitt pakket, merket og distribuert hovedsaklig via posten.

– Det er organisert som en nettbutikk, der de har hyllevarer som plukkes og sendes til mottakeren, sier lensmann Stig Rønneberg i Øvre Eiker til TV 2.

De aller fleste mottakerne av de ulovlige preparatene er kroppsbyggere med tilknytning til en rekke treningssentre.

Flere titalls personer er pågrepet i flere politidistrikter, blant annet i Hordaland.

Nettverket har også koblinger til Rogland.

Gigantbeslag i desember

I desember slo politiet til mot noen av hovedmennene i Øvre Eiker. Nettstedet drm24 omtalte razziaen i en artikkel to uker etter razziaen der tre personer ble pågrepet.

Der ble det som betegnes som norgeshistoriens største dopingbeslag gjort.

LAGER: I hovedlageret ligaen hadde i Hokksund i desember, var produktene sortert i plukkhyller som skulle gjøre det enklere å pakke forsendelser og sende til mottakerne. Foto: Politiet.
LAGER: I hovedlageret ligaen hadde i Hokksund i desember, var produktene sortert i plukkhyller som skulle gjøre det enklere å pakke forsendelser og sende til mottakerne. Foto: Politiet.
NETTSALG: På en av nettsidene ligaen har benyttet, ligger det en klar beskjed om å holde aktiviteten skjult for politiet. Foto: Martin B. Isaksen.
NETTSALG: På en av nettsidene ligaen har benyttet, ligger det en klar beskjed om å holde aktiviteten skjult for politiet. Foto: Martin B. Isaksen.

Lokalene politiet fant var fylt til randen av både flytende dopingmidler for injisering og en rekke andre produkter.

– Verdien av varene i dette beslaget er på rundt 29 millioner kroner, og er det største som er gjort noensinne, sier Rønneberg til TV 2.

I tillegg til dopingpreparatene ble det beslaglagt ulvolige legemidler som viagra og antidepressiva, som brukes for behandling av bivirkningene av blant annet anabole androgene steroider (AAS).

– Det var et bredt spekter av preparater vi fant, sier Rønneberg til TV 2.

Varene var merket med tilsynelatende ekte merkelapper, men politiet har også gjort beslag i store mengder klistrelapper spesialbestilt fra Kina.

Ifølge politiet er nettverket som nå er avslørt det største og viktigste nettverket i Norge for salg av dopingmidler.

Hovedmennene, fem etnisk norske menn, kan ha kontrollert så mye som 80% av det norske dopingmarkedet den siste tiden.

Nettverket har brukt kryptert epost til kommunikasjon, og deler av betalingsstrømmen er gjennomført ved hjelp av den digitale valutaen BitCoin.

Bruker lokale distributører

Politiet har gjennom etterforskningen skaffet seg det de mener er kundelister med oversikt over flere hunde kjøpere av dopingmidler.

En lang rekke av disse kjøperne har via nettet bestilt og mottatt dopingmidler for mer enn 150.000 kroner hver.

– Disse personene fungerer som lokale selgere og distributører for ulovlige preparater til kroppsbyggere, forklarer Rønneberg.

Kundelistene politiet har fått tilgang til har de siste ukene blitt brukt for å ta brukere og kjøpere av dopingmidlene, både i Follo, Bergen og steder i Nord-Norge.

Politiet sitter, etter det TV 2 kjenner til, på eposter som viser eksakt hvilke dopingmidler som er bestilt og hvem som er mottakere.

Ligaen har trolig omsatt dopingmidler for flerfoldige titalls millioner kroner før de ble avslørt.

De fem hovedmennene har hatt hovedlageret sitt på forskjellige steder og flyttet det med jevne mellomrom.

Razziaer mot treningssentre

21. april slo politiet i Follo, sammen med etterforskere fra andre distrikter til mot et treningsenter der seks personer erkjente dopingbruk.

Tirsdag slo politiet til mot et treningssenter i Hokksund, der til sammen 11 personer ble siktet for besittelse og bruk av doping.

Åtte kroppsbyggere erkjente på stedet å ha brukt doping.

VIDEO: Se reportasje fra razziaen i Hokksund her.

Ved ransakelse av noen av de siktedes boliger, ble det funnet våpen og betydelige mengder dopingmidler.

Advarer kjøpere

Siden politiet nå sitter på flere hundre navn på personer som har bestilt doping fra nettverket, varsles det nå flere aksjoner.

– Vi ønsker å sende et signal om at ingen kan føle seg trygge. Vårt mål er å hindre spesielt unge personer fra å starte med doping, sier Rønneberg, til TV 2.

Måten dopingbanden har operert på er så organisert og beløpene det dreier seg om så store at hovedmennene trolig blir tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen for organisert kriminalitet.

– I lageret vi fant i desember var preparatene sortert i plukkhyller, der varene ble hentet ut, pakket og sendt til mottakerne, forteller lensmannen.

GOD UTTELLING: Lensmann i Øvre Eiker, Stig Rønneberg, med beslagene som ble gjort etter razziaen i Hokksund tirsdag denne uken. Foto: Martin B. Isaksen.
GOD UTTELLING: Lensmann i Øvre Eiker, Stig Rønneberg, med beslagene som ble gjort etter razziaen i Hokksund tirsdag denne uken. Foto: Martin B. Isaksen.

– De fremstår som svært organisert, tilføyer han.

TV 2 har i en rekke artikler og reportasjer det siste året beskrevet den omfattende dopingbruken som foregår i det norske kroppsbyggermiljøet.

Ifølge tall fra politiet i Rogaland, er en overvekt av gjerningspersonene i grove voldssaker brukere av dopingmidler.

Brukere av anabole steroider er også representert i en lang rekke saker som handler om vold i nære relasjoner, og i denne reportasjen forteller en ung kvinne om voldsmarerittet hun levde i da hun bodde sammen med en kroppsbygger som brukte anabole steroider.