300.000 nordmenn ser disse spille hvert år

Tre av verdens beste DJ-er kommer fra Norge. Onsdag kveld spilte de i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 4.mai ominnredes det legendariske utestedet Blå ved Akerselvas bredd i Oslo. Ut flytter eksentriske jazzmusikere. Inn kommer norske DJ-er av ypperste internasjonale klasse.

I 16 år har det vært smekk fullt på Blå når man én gang i måneden gjør jazzklubben om til houseparty.

I videoen i toppen kan du oppleve legendariske Sunkissed - arrangementet som trekker fans fra hele Europa. TV 2 gir deg en unik mulighet til å bli med på den eksklusive klubbkvelden - streamet direkte.

Har du et fiber av interesse for house og elektronisk musikk kan du ikke gå glipp av dette. Du får oppleve gutta som startet det hele en augustdag i 2000, og som siden har blitt en bauta for elektronisk musikk i Norge. I dag er Ola Smith-Simonsen (Olanskii), Geir Aspenes (G-Ha) og Håkon Vinnogg (Vinny Villbass) blant verdens ledende DJ-er.

Berghain i Berlin.
Berghain i Berlin.

Spilte på mytiske Berghain

For et par uker siden var G-Ha og Olanskii hovedattraksjonen på mytiske Berghain i Berlin - regnet som Europas råeste klubb. Det er som å spille i angrep for Barcelona på Camp Neu. Men kanskje aller best er de på hjemmebane, på intime Blå.

House-mijøet i Oslo har utviklet seg fra den sagnomsuste Skansen-tiden, da klubben Skansen ved Akershus festning på 90-tallet var stedet der de som likte elektronisk musikk samlet seg for å danse. De senere årene har house og techno videreutviklet seg og blitt allemannseie i form av såkalt EDM - electronic danse music. Norge har fostret internasjonale EDM-artister som Kygo, Lemaitre og Matoma.

– Jeg synes det er en styggedom at folk står og spiller på store scener, 20 meter fra et stort publikum som man ikke har noe kontakt med. Klubb i seg selv er avhengig av den kontakten og intimiteten med publikum, sier Ola Smith-Simonsen til TV 2.

Geir Aspenes, Håkon Vinnogg og Ola Smith-Simonsen er gutta bak Sunkissed. Foto: TV 2
Geir Aspenes, Håkon Vinnogg og Ola Smith-Simonsen er gutta bak Sunkissed. Foto: TV 2

Unngår Oslo Spektrum

Å spille i for eksempel Oslo Spektrum er noe gutta aldri kunne tenkt seg.

– Nei, det er ikke noe ønske. Men jeg synes det er kjempestas at enkelte artister fra vår scene har klart å fylle spektrum, som for eksempel Todd Terje og Røyksopp, tilføyer Ola.

House-miljøet er mye større enn folk flest aner. Utestedet Jæger i Oslo er noe så sjeldent, i den norske utelivsbransjen, som en klubb som holder åpent sju dager i uken.

– Jeg håper og tror at folk som er glad i house eller techno benytter muligheten til å få med seg dette direkte i dag, og ta del i stemningen, oppmuntrer Ola.

I verdensklasse

De er DJ-er i verdensklasse, Olanskii, Vinny Villbass og G-Ha, tre av de du får se i kveld. Det er grunnen til at folk kommer fra hele Europa til Norge kun for å oppleve Sunkissed.

– Jeg tror det blir veldig bra. Det er alltid gøy når vi som har jobbet med dette fra starten får spille selv, uten store utenlandske gjester som ofte er trekkplastre på Blå. Det er vi som kjenner publikummet vårt best, sier Geir Aspenes, bedre kjent som G-Ha.

Etter å ha tilbragt flere år i London ønsket Ola Smith-Simonsen å starte et klubbkonsept i Oslo med house og elektronisk musikk i fokus. Han fikk kontakter i Blå, og på veien traff han Håkon og Geir som kastet seg velvillig på ideen.

– Vi ble enige om at vi skulle lage en klubbkveld der jeg kunne ta med meg folk og kontakter fra England og hit. Så utviklet det seg, forklarer Olanskii.

– Det er alltid folk

På slutten av 90-tallet lå housemusikken brakk, og utelivet hadde dårlig med tilbud innenfor sjangeren. Det er kanskje derfor Sunkissed har vært så populært som det er fra dag én.

– Det har vært et kjennetegn for Sunkissed at det alltid er folk, forteller Olanskii og legger til:

Fra Sunkissed på Blå. Foto: Mike Magler
Fra Sunkissed på Blå. Foto: Mike Magler

– Du kan gå på en konsert og så kan alle teksten, men på en klubb er det noe mer intuitivt som skjer. Folk skjønner at de er med andre mennesker som vil det samme som en selv.

Like populære som Operaen

House-scenen i Oslo er en av Norges skjulte kulturhemmeligheter. I løpet av året er det like mange mennesker innom de to klubbene Jæger, The Villa samt Sunkissed på Blå som Munchmuseet og Operaen.

– Sunkissed drar 10 000 mennesker i året, men hvis vi drar inn Jæger har vi opp mot 130 000 besøkende. Hvis man tar den undergrunnsscenen som er, og kobler inn Sunkissed og Villa, så nærmer vi oss Operaen på 300 000, sier Ola.