– Håper spillere fortsetter å oppsøke konflikter

Jesper Mathisen mener Jacobs (16) gule kort viser alt som er galt med NFFs hente-regel.

Ullern-spilleren Jacob Wilhelmsen (16) er den siste i rekken av fotballspillere som har fått gult kort for å hente ballen etter scoring.

Tirsdag kveld spilte Wilhelmsen mot Romsås. Etter en straffescoring prøvde han å ta med seg ballen mot midtstreken. Da valgte en Romsås-spiller å oppsøke ham for å lage en konflikt.

Det endte med gult kort til Wilhelmsen.

– Dette viser jo alt som er galt med denne retningslinjen, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Det skaper konflikter. Det hindrer ingenting. Da må man spørre seg hvorfor den er innført. Det er tydelig at denne retningslinjen ikke er funnet opp av noen som har spilt fotball. Jeg håper spillere fortsetter å oppsøke konflikter for å vise hvor dum denne regelen er, fortsetter han.

Vil evaluere i sommerpausen
Retningslinjen om at kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe den til midten for avspark har skapt voldsomme diskusjoner i Fotball-Norge. Forrige helg valgte dommer Tore Hansen å løse situasjonen uten å gi gult kort da Haugesunds Torbjørn Agdestein ville hente ballen etter scoringen sin tre minutter før slutt. Viking-keeper Iven Austbø prøvde å fremprovosere et gult kort uten å lykkes.

Spillerne rister på hodet av regelen. Det gjør også fotball-eksperter. Jesper Mathisen har tatt til orde for å fjerne retningslinjen med umiddelbar effekt.

TV 2-ekspertene om NFFs nye regel: – Bak mål, hull i hodet og komplett idioti!

– Det virker som dette er en retningslinje dommerkomiteen fant på under julebordet i fjor. Se bare på Robert Lewandowski i gårsdagens Mesterliga-semifinale. Han henter ballen etter at han har scoret, får med seg publikum og lagkamerater, legger ballen på midtstreken og viser at vi er klare for mer. Dette er jo fotballens ide! Vi skal jo underholde! Vi skal ha kampen fort i gang igjen, sier han.

Terje Hauge sier at det ikke blir aktuelt å fjerne retningslinjen før sommeren.

– Nå ruller dette videre til sommeren. I sommerferien har vi alltid en evaluering av årets sesong. Da blir vi enige om vi ruller videre gjennom sesongen. Her og nå er det ikke aktuelt å fjerne dette, sier Hauge.

Mathisen mener det er for sent å vente til sommerpausen.

– Sommeren er allerede kommet til sørlandet. Jeg håper det er sommeren her nede Hauge refererer til. Jeg kan ikke se hvorfor den regelen skal fortsette, sier han.

– Aldri vært problem med knuffing
Hauge er kritisk til at spillere spekulerer i regelen.

– Vi har fokus på «image of the game». Vi skal forebygge det som er usportslig. Vi har sett at det er mange hendelser inne i målgården som vi ønsker å forhindre. Det som er synd er at profesjonelle fotballspillere spekulerer i regelen og prøver å påvirke dommeren til å gi gult kort til motspilleren, sier Hauge.

– Det helt utrolig at Terje Hauge kan legge dette på spillernes moral, holdninger og oppførsel. Det har ingenting med det å gjøre, repliserer Mathisen.

– Jeg har aldri i mitt liv spilt en kamp hvor det har vært et problem med knuffing i målgården etter scoring. Og jeg har sluppet inn mye mål i min karriere, sier han.