Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved voksenopplæringen (VUC) i den danske byen Lyngby har seks kvinne fått vite at de etter sommeren må følge undervisningen hjemmefra.

Eller de kan ta av seg niqab-en.

Det melder en rekke danske medier, blant annet TV 2 Danmark.

Det har fått en rekke av deres medstudenter til å reagere. En av dem skriver i et Facebook-innlegg at:

– Hvor mange synes det er rettferdig at jentene med niqab som går på skolen vår blir kastet ut etter eksamen, men kan komme på internettopplæring istedet? Jeg synes ikke dette er rettferdig. Hvis dere synes det er rettferdig kommenter med en sur smily, hvis dere ikke synes det er rettferdig kommenter med et hjerte. Alle har rett til å bli hørt. Takk.

I kommentarfeltet til innlegget er det kommet både sure fjes og hjerter, og det er flere som har kommentert at det både er riktig og feil at de blir kastet ut.

– Vanskelig kommunikasjon

Årsaken til niqab-forbudet er ifølge rektoren ved VUC Lyngby at det var vanskelig å kommunisere når seks av elevene i undervisningen brukte det heldekkende hodeplagget.

Dette har vært tema blant skolens lærere i lengre tid.

– Vi har hatt en debatt rundt hvorvidt det gir god undervisning og læring for alle elevene i en klasse dersom man ikke har adgang til fri kommunikasjon. For eksempel har dette med å se hverandres ansikter vært viktig, sier rektor ved VUC Lyngby, Inge Voller, til dansk TV 2.

I begynnelsen forsøkte skolen å bruke navneskilt, slik at lærerne klarte skille på elevene.

Dette viste seg å ikke fungere så godt som man hadde håpet.

Kan studere på nett

Derfor ble det nylig besluttet at kvinnene enten må slutte å bruke niqab, eller følge undervisningen hjemmefra via Internett.

Forbudet mot niqab gjelder fra etter sommeren, så kvinnene rekker å ta eksamen før de må gå over til nettundervisning.

– Alle har mulighet for undervisning hos oss via nettet, sier hun.

I Danmark har de en lignende praksis som i Norge - hver enkelt skole og utdanningsinstitusjon kan selv beslutte å legge ned forbud religiøse hodeplagg.

I fjor sommer innførte for eksempel Moss kommune forbud mot niqab blant de ansatte som jobbet utadrettet mot brukere.