ALENE: Elsa i ensom majestet, er forventet å få en kjæreste i oppfølgeren «Frost 2», men blir det en gutt eller en jente? FOTO: Filmweb
ALENE: Elsa i ensom majestet, er forventet å få en kjæreste i oppfølgeren «Frost 2», men blir det en gutt eller en jente? FOTO: Filmweb

Frost-fans vil gjøre Elsa lesbisk

Det pågår Twitter-storm for å gi Elsa en jentekjæreste i neste Frost-film.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frost var på mange måter banebrytende da den kom i 2013 og tok barn over hele verden med storm.

I Norge finnes knapt en jente i barnehage- og barneskolealder som ikke har noe med prinsessene Elsa eller Anna på, enten på klær eller leker.

Filmen fokuserte på søskenrelasjonen mellom Elsa og Anna i stedet for å handle om en klassisk kjærlighetsromanse slik vi har sett i tidligere prinsesse-filmer fra Disney.

Lesbisk

Elsa aksepterte sine magiske krefter i filmen, noe som av mange i det lesbiske og homofile miljøet har blitt sett på som en metafor for det å komme ut av skapet, ifølge the Guardian.

Filmlåten «Let It Go» har også i ettertid blitt en favorittsang i det homofile miljøet.

Twitter-storm

Nå har emneknaggen #GiveElsaAGirlfriend (gi Elsa en jente-kjæreste) blitt en kampsak for flere på Twitter, i håp om å påvirke tegnefilm-skaperne til å gi Elsa en jentekjæreste i «Frost 2».

– Jeg håper Disney gjør Elsa til en lesbisk prinsesse, tenk hvor ikonisk det ville blitt, skriver en på Twitter.

– Nyhet: Ikke alle i denne verden er streit, så hvorfor skal alle Disney-prinsessene være streit? skriver en annen på det sosiale mediet.

– Har skjedd før

Det er ikke første gang fans vil ha tegnefilm-helter til å bli enten lesbisk eller homofil, skal vi tro leder i Fri (tidligere LLH), Ingvild Endestad.

– Det har skjedd mange ganger før at folk ønsker det i tegnefilmer. Det handler for mange om at man skal ha rollemodeller man kjenner seg igjen i. At man har et mangfold både på hudfarge og seksualitet, noe det ikke ofte er i tegnefilmer. Så jeg tror det er positivt om det blir en endring. At barn som har foreldre av samme kjønn eller barn som liker folk av samme kjønn, får noe de kjenner igjen fra sitt liv og sin kultur, sier Endestad til TV 2.

Spesielt superhelter har vært viktige for homofile og lesbiske etter det Fri-lederen kjenner til.

– Det har vært flere runder tidligere, da på superhelter, om hvilke som er homo. Tegneseriefigurene har en spesifikk og intens fanbase, så det er nok derfor det skjer oftest med dem.

MAGISK: Elsa har akseptert sine magiske krefter i filmen «Frost». FOTO: Filmweb
MAGISK: Elsa har akseptert sine magiske krefter i filmen «Frost». FOTO: Filmweb

– Tiden er overmoden

Om det nå er mange i Norge som jobber for å påvirke Disney til å gjøre Elsa lesbisk, har ikke Endestad oversikt over, men hun har en klar formening om at Disney nå burde gjøre noe med rollemodellene de skaper.

– Tror du vi vil se en lesbisk Disney-prinsesse snart?

– Ja, det er bare et spørsmål om tid før det skjer. Men tiden er vel kanskje overmoden nå, sier lederen i FRI, tidligere Landsforeningen for Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Hos det norske kontoret til The Walt Disney Company Nordic, blir PR-ansvarlig Cathrine Kanck-Vårdal overrasket når vi ringer og spør om Elsas legning, men svarer gjerne.

Hun vet ennå ikke så mye om hva som vil skje i den kommende Frost-filmen, og derfor heller ikke om prinsessen vil få seg en kjæreste eller ikke, og om vedkommende i så fall er gutt eller jente.

– Vi kjenner ikke til Elsas legning, vi er uansett veldig glade i henne og ser fram mot å møte henne igjen, sier hun til TV 2.

At det blir en Frost 2 ble bekreftet tidligere i år, og filmen er ventet å komme ut før 2018.