Blir treningstøyet renere med OMO aktiv og sport enn med vanlig vaskemiddel?

OMO aktiv og sport lover at den fjerner vond lukt. Men betyr det at vanlig OMO ikke klarer den jobben?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omo aktiv og sport koster ca. 30 kroner mer per liter enn OMO color flytende vask. For å sjekke om det er verdt pengene fikk TV 2 hjelper deg med seks personer på en test.

Amerikansk fotball og treningsblogg

Testpanelet bestod av paret Camilla Lorentzen og Andreas Stokkeland. Begge er personlige trenere. I tillegg blogger Camilla om trening, mens Andreas spiller amerikansk fotball på fritiden.

Sammen med fire venner fikk de utdelt to treningsoverdeler. Den blå skulle vaskes med OMO Color flytende vask, mens den grå overdelen skulle vaskes med OMO aktiv og sport.

– Svette har en altfor stor rolle i mitt liv, i form av at jeg er jo svett hver dag, sier Camilla og legger til at det er kjærestens fotballtøy som er hovedutfordringen i hjemmet. Hun sammenlikner lukta på fotballutstyret med salmiakk og gammel hesteurin.

Andreas, på sin side, var mer positiv til lukta som følger med hobbyen hans.

– Det lukter jo stramt, det er klart, men det er egentlig litt av sjarmen og det er litt av grunnen til at jeg starta med amerikansk fotball og, for jeg savna den lukta, sier han mens hele garderoben bryter ut i latter.

Absorberer lukt

Mens testpanelet svettet og vasket ble også ingrediensene i de to vaskemidlene vurdert. Carl Henrik Gørbitz er professor i kjemi ved Universitetet i Oslo. Han gikk gjennom og sammenliknet ingrediensene og fant at de ikke var så veldig ulike.

– Hovedforskjellen er stoffet sink ricinoleat som er et luktabsorberende stoff.

JURY: Camilla Lorentzen og Andreas Stokkeland har testet OMO color aktiv og sport.
JURY: Camilla Lorentzen og Andreas Stokkeland har testet OMO color aktiv og sport.
STUDERT NØYE: Professor i Kjemi ved UiO. Carl Henrik Gørbitz, har sjekket ingrediensene. 
STUDERT NØYE: Professor i Kjemi ved UiO. Carl Henrik Gørbitz, har sjekket ingrediensene. 
RENE PLAGG: Noen av t-skjortene som ble vasket i testen.
RENE PLAGG: Noen av t-skjortene som ble vasket i testen.

Dette stoffet er kun å finne i OMO aktiv og sport og ikke i vanlig OMO color flytende vask.

Kan vi få i pose og sekk?

Det er Orkla som produserer OMO-produktene. De forklarer at OMO Aktiv og sport skiller seg fra andre vaskemidler fordi den lett skylles ut, den er aktiv ved tretti grader og inneholder sink som absorberer lukt.

– Til vanlig tøy og bruk så er ikke dette med at svettelukten setter seg fast et stort problem, så da vil den sinkforbindelsen være en helt unødvendig ingrediens. Vi ønsker ikke unødvendige ingredienser i midlene våre, sier Linda Korseberg Hagen, som er utviklingsansvarlig for vaskemidler.

– Vil ikke OMO color kunne fjerne vond lukt fra treningstøy?

– Altså Omo color er et veldig godt vaskemiddel, og vil i de aller fleste tilfeller være bra, og godt nok. Men akkurat på disse tettvevde tekstilene som treningstøy ofte er laget av så kan svettelukten sette seg fast og da anbefaler vi OMO aktiv og sport, sier Korseberg Hagen.

To måneder

Etter to måneder var testpanelet klare med sin vurdering. For fotballspillerne hadde det gått problemfritt å lukte vondt, mens Camilla hadde sine utfordringer.

– Jeg lukter jo blomster, så jeg har virkelig måttet gå inn for å lukte noe som er verdt å nevne, spøkte hun.

Testpanelet var enige om at OMO aktiv og sport luktet godt.

– Men vanlig OMO gjør jobben like godt, sa Andreas.

Testpanelet konkluderer altså med at begge fjerner vond lukt like godt, med OMO aktiv og sport sitter man igjen med en friskere lukt, mens tøy som er vasket med vanlig OMO lukter mer nøytralt.

– Det er sånn at den oppfattelsen av svettelukt varierer jo fra person til person. Noen har problemer med det og andre har det ikke, også vil det være avhengig av hvor mye du svetter, hvor lang tid det går fra du bruker tøyet til du vasker det, sier Linda Korseberg Hagen fra Orkla.