Finn Schjøll: – Var så blakk at jeg måtte rote halve natta etter flasker

Blomster-Finn snakker ut om livet før han slo igjennom på TV-skjermen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finn Schjøll, kjent som Blomster-Finn fra God morgen Norge, innrømmer at livet ikke alltid har vært en dans på roser.

Mye inkasso

I programmet «En kveld hos Kloppen» avslører Schjøll at han slet økonomisk like før han ble kjent i «Frokost-TV» på NRK i 1987.

– Jeg hadde på en måte klart å unngå å gå konkurs. Jeg sleit veldig med å betale regninger. Det var mye inkasso og sånt.

Dermed måtte han stenge sine to blomsterbutikker, i Horten og Tønsberg, noe som var et stort nederlag.

– Det var mye gjeld, og jeg klarte ikke å betjene den, så den vokste. Alt jeg foretok meg var dårlig. Det var 18 prosent rente. Det var en helt annen tid, nå kan man jo låne millioner uten at det spiller noen rolle, sier han.

Fikk kjæreste

Til tross for den økonomiske krisen klarte han likevel å sjarmere sin nåværende samboer Knut B. Bakke.

– Jeg så bra ut fordi jeg jobbet hos en hyggelig dame som kledde meg opp. Han trodde jeg var en spansk prins, mens jeg egentlig var en Fattig-Frans, sier han.

Skammen om den dårlige økonomien holdt han skjult for alle – også den nye kjæresten.

– Jeg ville ikke at noen skulle se hvordan jeg egentlig hadde det. Man snakker foraktelig om at folk holder på fasaden. For meg var det en kjempehjelp, innrømmer han.

Fikk jobb i TV

Midt i det økonomiske uføret tok livet brått en ny vending. NRK-profilene Toppen Bech og Brita Blomquist kom inn i butikken og ville ha han med i Frokost-TV.

– For meg så snudde det, og det var Toppen og Brita. For meg ble det sånn at det snudde hele greiene, sier Schjøll.

Leitet i søppelbøtter

I tillegg til skammen rundt økonomien var han også skamfull rundt sin homofile legning. Han trodde at de ville takke nei til ham dersom de visste om hans mannlige samboer. Dermed valgte han å ta dem med ut for å fortelle det.

– Så jeg ringte og inviterte dem med ut for å spise. Jeg var så blakk at jeg måtte rote halve natta i søppelkasser etter flasker. Det var helt håpløst. Men jeg inviterte dem til Theatercafeen og håpet at de nøyde seg med et smørbrød.

Rørende øyeblikk

Frykten var at hans homofile legning var ødeleggende for TV-programmet.

– Jeg tenkte det var veldig skadelig for TV. Jeg trodde jo selv alt det som folk sa om homofili. Det er 35 år siden, det var ikke som nå. Da skremte man jo ungene sine med homofile.

Å fortelle dem om livet sitt skulle bli til et av hans store høydepunkter i livet.

– For meg så er dette et rørende øyeblikk i livet mitt. Det er den vakreste setningen jeg har fått noen gang når Toppen sier «ja, men det er jo deg vi vil ha» og så var alt feid av banen, avslutter han.

Se «En kveld hos Kloppen» på TV 2, mandager, kl 21.45!