NY START: Mona Steenberg Gran (47)
NY START: Mona Steenberg Gran (47)

«Mamma! Du hører ikke etter. Du ler ALDRI lenger!» Mona (47) ble satt på plass av datteren (9) – nå advarer hun andre om å gå i den samme fellen

Mona Steenberg Gran (47) levde et tilsynelatende perfekt liv, men mistet grepet om sin egen lykke: –  All energien i kroppen forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mona Steenberg Gran levde i mange år det alle oppfattet som et perfekt og vellykket liv – inkludert henne selv.

– Jeg er fjerde generasjon eiendomsmegler i familien min, og jobbet en stund i familiebedriften før jeg arbeidet 17 år som leder i et større eiendomsmeglerfirma. Dette var noe jeg hadde fått inn med morsmelken og var flink til også, forteller hun.

Steenberg-Gran opplevde stor suksess i jobben som gradvis tok større og større plass i livet hennes, også på fritiden.

Flinkest i klassen

– Som eiendomsmegler må man være tilgjengelig for kundene døgnet rundt, og i tillegg hadde jeg to barn som trengte oppfølging. Det var fotball og håndball... og man ønsker jo å ta del i hele livet.

Selv om Mona fikk små signaler underveis om at hun var i ferd med å slite seg ut, var det spesielt en episode i 2009 som for alvor begynte å riste tankene hennes på plass.

– Jeg kjørte min ni år gamle datter til fotballkamp. I bilen satt også en venninne av datteren og hennes mor. Plutselig ropte datteren min: «Mamma, mamma! Vi fortalte nettopp en morsom historie og alle sitter her og ler, mens du bare kikker tomt på veien. Du hører ikke etter. Du ler ALDRI lenger!»

All energi forsvant

Episoden lå lenge og surret i bakhodet til Mona – og så skjedde det flere ting samme år.

– Jeg mistet bestefaren min den høsten, og så opplevde jeg at en god venn tok sitt eget liv.

Til slutt ble det for mye Mona.

– Jeg satt i bilen utenfor jobben en dag, men klarte ikke å få meg selv inn på kontoret. Da var det ingen vei utenom, all energien i kroppen forsvant og jeg måtte ha hjelp for i det hele tatt å fungere.

Ville tilbake til stressyrket

Mona ble langtidssykemeldt av legen, men hadde bare ett ønske; å komme seg raskest mulig tilbake til jobben.

– Jeg var syk og totalt tappet for energi, likevel var jeg så «framoverlent» at jeg ønsket å komme meg tilbake i arbeid raskest mulig. Men legen fortalte meg at jeg trengte hvile.

Sykdommen førte Mona til et veiskille i livet, og en kveld bestemte hun seg for å skrive ned alle tanker og opplevelser under sykdomsperioden.

– Jeg sa til meg selv at nå skulle jeg skrive den boka jeg selv skulle ønske jeg kunne lest den kvelden.

Fyrtårnet

Boken «Fyrtårnet – veien til god arbeidshelse» er ment som et slags oppslagverk for alle som er opptatt av helse og veien videre, og er spesielt rettet mot arbeidslivet.

Steenberg Gran returnerte aldri tilbake til sjefsjobben. I stedet begynte hun å fokusere på den egentlig årsaken til kollapsen hennes.

– Da legen som sjekket meg første gang ba meg om å puste med magen, skjønte jeg ikke hva han mente. Jeg hadde jo aldri pustet med magen eller hatt noen form for «kontakt» med kroppen min. Jeg var flinkere til å lade telefonen enn til å lade meg selv.

Mona satte seg på skolebenken igjen og studerte meditasjon og mindfulness og jobber i dag som mental trener i arbeidslivet der hun lærer bort avspenningsteknikker og stressmestring.

Hjernetrim

COACH: Mona Steenberg Gran jobber i dag som mental coach. Foto: Privat
COACH: Mona Steenberg Gran jobber i dag som mental coach. Foto: Privat

Mindfulness er trening av muskler i hjernen, akkurat på samme måte som å gå på treningssenteret. Det er en forskningsbasert teknikk som kun krever noen minutters øvelse hver dag.

Mona har også erfart at de små tingene ofte kan utgjøre den store forskjellen:

– Begynn å legg merke til hvordan du puster. Dersom pusten ligger høyt i brystet, fører det til spenning av muskler samtidig som hjertet automatisk slår raskere. Pust med magen. Ta små pauser under arbeidsdagen, reis deg opp og forsøk å ta noen dype magepust, dette reduserer stressnivået i kroppen din.

Vær tilstede

I dagens informasjonssamfunn med konstant tilgang til SMS og mail på mobiltelefonen er det blitt stadig vanskeligere å ta seg fri fra jobben etter arbeidstid. Mona påpeker viktigheten av å tenke på dette når man er ferdig med arbeidsdagen.

– Vær i øyeblikket, og fokuser på det du gjør akkurat nå. Drikker du en kopp kaffe, så bruk tid til å smake. Leser du en eventyrhistorie for barnet ditt, ta tid til å se reaksjonene i barneansiktet. Vær til stede der du er.

Hva er din drøm?

Drømmer du om å bryte med hverdagen og starte et nytt liv?

TV 2 søker i disse dager etter mennesker trenger hjelp til å realisere sine drømmer. Les mer her og meld deg på her.