Mani Hussaini la ikke skjul på sin mening om innvandrings- og integreringsministeren da han holdt sin tale på Folkets Hus i Melhus. Her under en annen appell foran Stortinget tidligere i år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Mani Hussaini la ikke skjul på sin mening om innvandrings- og integreringsministeren da han holdt sin tale på Folkets Hus i Melhus. Her under en annen appell foran Stortinget tidligere i år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

AUF-leder om Listhaug: – Kast kjerringa på hue ut av regjeringa

AUF-leder Mani Hussaini var tydelig på hva han mener om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) da han holdt sin 1. mai-tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kast kjerringa på hue ut av regjeringa, sa Hussaini ifølge Trønderbladet.

Det var mens AUF-lederen holdt 1. mai-tale i Folkets Hus i Melhus kommune i Sør-Trøndelag at han uttrykte sin mening om statsråden.

– Sylvi Listhaug sier at hun er redd for sine barn på grunn av flyktningene. Jeg er redd for mine barn og barnebarn på grunn av Sylvi Listhaug, sa Hussaini.

Videre sa AUF-lederen at flyktningsituasjonen blir framstilt som en krise for Europa, men at han selv mener dette er en krise for dem som må flykte.

– Det er umulig for Norge å hjelpe alle, men det er ikke et argument for ikke å hjelpe noen, sa Hussaini ifølge avisen.

Refses av Tajik

Senere søndag blir han refset av nestlederen i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, for kjerring-utsagnet.

– Dette er ikke en akseptabel måte å karakterisere politiske motstandere på. Listhaug må regne med motstand på politikken hun står for, og like skarp omtale av den som hun selv har av andres politikk. Men hun bør slippe å bli omtalt som en «kjerring» som bør «på huet ut», skriver Tajik i en sms til NTB.

Tajik har tidligere uttalt seg om den kjønnede mobbingen tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland ble utsatt for på 1980-årene, da mange Høyre-folk brukte klistremerker med ordlyden «Bli kvitt'a» og «kjeftesmella fra Bygdøy» på bilene sine.

Gro Harlem Brundtland uttalte selv under et AUF-arrangement på Utøya i fjor at hun ikke trodde Erna Solberg ville bli utsatt for slik kvinnediskriminering, fordi det var et annet klima den gangen.

– Alle tjent med å holde oss til sak

Hussaini gikk søndag kveld ut og beklaget å ha kalt Sylvi Listhaug for en «kjerring».

– Vi er alle tjent med å holde oss til sak, ikke person når vi er uenige. I ettertid ser jeg at å bruke ordet kjerring om en politisk motstander var uheldig, og det beklager jeg, skriver AUF-lederen på Facebook.

Sylvi Listhaug holdt sin 1. mai-tale på Fremskrittspartiets arrangement i Drammen. Der fortalte hun at regjeringen vil forslå en ordning med praksisplasser for innvandrere, blant annet i helsevesenet, ifølge Drammens Tidende.

– De som sulter på sykehjemmene, gjør ikke det på grunn av mangel på mat, men på grunn av mangel på hender. Hvorfor ikke bruke de som nå skal inn i arbeid på å hjelpe syke og eldre? sa Listhaug.

Streiken preget markeringen

Ellers preget streiken i hotell- og servicenæringen flere av talene da Youngstorget i Oslo ble fylt med røde flagg og gule streikevester 1. mai.

– Siden 2003 har næringen økt med over 1,5 millioner gjestedøgn, mens lønnen til de hotellansatte har falt fra 85 prosent til 75 prosent av industriarbeiderlønn, sa Dolores Olaussen, hovedtillitsvalgt ved Scandic Helsfyr i Oslo, i sin tale.

– Det blir ikke nok igjen til en anstendig lønn for oss. Hvorfor vil Olav Thon bygge flere hoteller hvis han ikke tjener penger? spurte hun retorisk.

Mange gule streikevester

Mange hotellarbeidere hadde tatt på seg sine gule streikevester for å delta i 1. mai-toget i hovedstaden søndag. Olaussen ble tatt imot med stor jubel.

– Min pappa er kokk. Han har tatt på seg streikevesten for å forklare hvorfor han mener årets oppgjør ikke er rettferdig og kjemper for sine arbeidsvilkår. De streikende fra Fellesforbundet føler støtten fra dere, sa Agnes Nærland Viljugrein, leder i Oslo AUF, i sin tale.

De grå uværsskyene som tidligere på dagen hadde truet hovedstaden, trakk seg unna og mange møtte opp til markeringen på Youngstorget under parolen «135.000 arbeidsløse – bryt med høyrepolitikken».

Mintes helikopter-ofre

De fremmøtte minnes også de som mistet livet i helikopterulykken fredag, med ett minutts stillhet på Youngstorget.

– 1. mai er en dag for både glede og kamp, men også en dag for sorg. Jeg vil starte med å minnes våre kamerater som mistet livet på vei fra jobb fredag, sa Kristiansen under sin tale.

– Våre tanker er hos de pårørende, kolleger, selskap og de forbundene som mistet noen av sine. Nå må de som skal finne ut av hva som var årsaken til denne tragiske ulykken, få lov til å gjøre jobben sin, sa LO-lederen.

(©NTB)