Her flyr rotoren på egen hånd etter helikopterstyrten

Daniel Langeland arbeidet i hagen til onkelen da han så en eksplosjon. Deretter fikk han øye på rotoren som var på vei mot bakken.

Klokken 11.16 fredag formiddag tok helikopteret av fra Gullfaks B-plattformen i Nordsjøen. Maskinen hadde kurs mot Bergen lufthavn Flesland, og nådde raskt sin marsjhøyde.

Klokken 11.51 begynte helikopteret nedstigningen, men bare minutter senere mistet det både høyde og fart.

Den svært dramatiske videoen i toppen av denne artikkelen viser rotoren som har løsnet fra helikopteret. Rotoren er på vei mot bakken. Samtidig stiger det sort røyk opp fra krasjstedet etter flykroppen.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge opplyste fredag ettermiddag at helikopterets rotor ble funnet på land, mens flykroppen ble funnet under vann.

– Visste at det umulig kunne være overlevende

Daniel Langeland arbeidet i hagen utenfor onkelens hus på Turøy utenfor Bergen da han fikk øye på en eksplosjon i luften.

– Vi så helikopteret komme flyvende. Så eksploderte det, sier Langeland til TV 2.

Han fikk deretter øye på rotoren i luften.

– Vi visste med en gang vi så eksplosjonen i luften at det umulig kunne være overlevende, sier han.

Daniel og onkelen satte seg straks i båten, og var de første som kom frem til ulykkesstedet. De forsøkte å få et overblikk over situasjonen.

– Vi så helikopteret som sto i flammer. Vi så vrakrester i sjøen, og masse røyk, fortsetter Langeland.

– Som å miste vingene på et fly

Flere øyenvitner har fortalt at rotoren så ut til å løsne fra selve helikopteret.

– Jeg kan ikke huske at det har skjedd noen gang tidligere. Det betyr antakelig at girboksen har hatt en massiv svikt og stoppet brått, og da er energien i rotorsystemet så stor at rotoren faktisk kan forlate helikopteret, sier luftfartsekspert Per Gram til TV 2.

Det er nesten 20 år siden sist det var en dødsulykke med helikoptre til og fra Nordsjøen.

– Har man mistet rotoren så er det som om man har mistet vingene på et fly. Da er det totalhavari, sier Gram.

Satt på bakken

Fredag ettermiddag var 11 av de 13 personene om bord funnet, ingen av dem i live. Redningsaksjonen ble avsluttet klokken 17, mens søket etter omkomne fortsetter.

– Det er en av de største ulykkene i norsk oljeindustri. 13 mennesker var involvert, og det ser dessverre ut til at alle har omkommet, sa Statoil-sjef Arne Sigve Nylund på en pressekonferanse fredag kveld.

Helikopteret som styrtet, er et Eurocopter EC225. Maskinen ble operert av CHC Helikopter Service og fløy for Statoil.

EC225 er den sivile varianten og nyeste modellen i den velprøvde Super Puma-familien. Helikopteret er utstyrt med svært avansert avionikk (flyelektronikk) og en fem-bladet rotor. Maskinen er utstyrt med to motorer på 2382 hestekrefter hver og kan frakte 19 passasjerer, pluss et mannskap på to. Maskinen er 19,5 meter lang og fem meter høy. Rotordiameteren er 16 meter.

Etter ulykken satte Statoil alle trafikkhelikoptre av samme type på bakken, og fredag ettermiddag sendte Luftfartstilsynet et midlertidig sikkerhetsdirektiv der de ba om at samtlige helikopterfartøy av samme type ble satt på bakken med øyeblikkelig virkning.