inviterer omstridte predikanter til norge:

– Dette er mennesker som fremmer drap på homofile og kvinner

Lederen i Islam Net nekter for at predikantene de har invitert til Norge fremmer hat og vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir isfront i Underhusets studio når Frps leder i Oslo, Aina Stenersen, møter Islam Nets leder Fahad Qureshi til debatt. Den muslimske ungdomsorganisasjonen har ved flere anledninger invitert omstridte religiøse predikanter til å forelese unge norske muslimer ved sin årlige fredskonferanse. Det mener Stenersen må stoppes.

– Dette er mennesker som fremmer drap på homofile og kvinner som har vært utro. De verdiene ønsker vi ikke å ha i Norge, og derfor bør vi nekte dem inngang, sier Stenersen.

– Vold i ekteskapet er privatsak

Men lederen av Islam Net, Fahad Qureshi, nekter for at predikantene de har invitert fremmer hverken hat, vold eller at de undergraver norske verdier.

Blant de som har forelest for unge norske muslimer i regi av Islam Net er britiske Haitham Al-Haddad som har uttalt at vold i ekteskapet er en privatsak, og canadiske Bilal Philips, som har sagt at det bør være dødsstraff for homofili, utroskap og frafall.

Når Qureshi konfronteres med noen av uttalelsene til predikantene de har hatt på besøk, svarer han at han ikke kan ta ansvar for hva predikantene har sagt i YouTube-videoer.

– Falske påstander

– Det er falske påstander som er tatt ut av kontekst, svarer Qureshi på programleder Yama Wolasmals spørsmål om hvorfor de inviterer predikanter som forsvarer konevold og som sprer hat mot homofile.

– Predikantene dere inviterer fremmer en bokstavtro og ekstrem tolkning av Islam. Hvorfor inviterer ikke Islam Net heller lærde som er opptatt av å tilpasse Islams lære til tiden de lever i?, spør Wolasmal.

– Vi inviterer de vi inviterer fordi våre medlemmer stemmer frem de predikantene de ønsker å se, svarer Qureshi.

– Så det er medlemmene deres som stemmer frem disse hatpredikantene?

– Hva er en hatpredikant?, spør Qureshi programleder Wolasmal retorisk tilbake.

Listhaug vil vurdere reglene

Etter at organisasjonen i år inviterte den amerikanske predikanten Siraj Wahhaj, som har vært i politiets søkelys i forbindelse med bombingen av World Trade Center i 1993, har Sylvi Listhaug uttalt at Justisdepartmentet nå vil vurdere reglene for opphold og innreise for religiøse ledere.

Utspillet har fått flere til å reagere fordi det å nekte religiøse ledere adgang til Norge på grunn av meningene sine, kan stride imot både religions- og ytringsfriheten.

Hva synes du – bør mennesker med ekstreme meninger nektes innreise til Norge? Se hele debatten på TV 2 Nyhetskanalen eller her: