FEIRER BURSDAG I STOCKHOLM: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia i Slottskyrkan i Stockholm, i anledning feiringen av Carl Gustafs 70-årsdag.

Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix
FEIRER BURSDAG I STOCKHOLM: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia i Slottskyrkan i Stockholm, i anledning feiringen av Carl Gustafs 70-årsdag. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix Foto: Maja Suslin / Tt

Grattis med 70-årsdagen, Kungen!

I dag fyller den svenske kong Carl Gustaf 70 år. Vi tar et tilbakeblikk på alle kongetabbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en hel uke til ende har den svenske monarken feiret seg selv med teater, konserter og offisielle mottakelser. I dag fyller han 70 år.

– Kong Carl Gustaf skal feires etter alle kunstens regler fra tidlig morgen til sen kveld i dag, sier kongehusekspert i TV 2, Kjell Arne Totland.

– Det svenske kongehuset er langt eldre enn vårt eget og har tradisjonelt i langt større grad vært tuftet på adelen og borgerskapet. Og selv om kong Carl Gustaf har modernisert institusjonen og levd opp til sitt valgspråk «For Sverige i tiden», så framstår han som en langt mindre folkelig monark enn vår egen kong Harald, sier Totland om svenskenes regent.

«Folkekongen»

Men noen ganger er svenskekongen til tross for fasaden, mer «folkelig» enn de fleste.

Han begår nemlig gjentatte ganger tabber som det ikke er forventet at en monark vil gjøre. Han klarer heller ikke å motstå fristelsen til å uttale seg i politiske spørsmål eller komme med sine egne personlige meninger der det ikke passer seg.

Vi tar et tilbakeblikk på en del av tabbene og skandalene «Knugen» har fått seg selv opp i, for helt siden han ble kronet i 1973, har svenskekongens mange små og store tabber blitt hett lesestoff i media.

TOM STOL: Den tomme stolen til svenskekongen ble godt lagt merke til på de offisielle bildene fra lunchen med IOC-topp Juan Antonio Samaranch og Gro Harlem Brundtland. FOTO: Scanpix
TOM STOL: Den tomme stolen til svenskekongen ble godt lagt merke til på de offisielle bildene fra lunchen med IOC-topp Juan Antonio Samaranch og Gro Harlem Brundtland. FOTO: Scanpix Foto: Gjellesvik, Inge
SENT: Etter 20 minutter kom endelig Carl Gustaf til den offisielle lunchen. Dagen etterpå fikk Norge tildelt OL for 1994. FOTO: Scanpix
SENT: Etter 20 minutter kom endelig Carl Gustaf til den offisielle lunchen. Dagen etterpå fikk Norge tildelt OL for 1994. FOTO: Scanpix Foto: Gjellesvik, Inge

Mistet OL

I 1988 kom Carl Gustaf 20 minutter for sent til en lunch med IOC-president Juan Antonio Samaranch og Gro Harlem Brundtland.

Den uheldige forsinkelsen fikk mange til å spekulere i at Brundtland fikk en siste lille tid alene med IOC-toppen til å sikre at Norge ble tildelt OL på bekostning av Sverige.

Om avgjørelsen allerede var tatt eller ikke, er ikke godt å si, men kongens tomme stol slo ikke godt an blant folket.

FØDT SOM TRONFØLGER: Under dåpen til prins Carl Philip var det skikkelig pomp og prakt, for prinsen ble født som tronfølger i 1979. Året etter, ble loven endret, og storesøster Victoria ble kronprinsesse. Hun sitter her helt til venstre i bildet. FOTO: Scanpix
FØDT SOM TRONFØLGER: Under dåpen til prins Carl Philip var det skikkelig pomp og prakt, for prinsen ble født som tronfølger i 1979. Året etter, ble loven endret, og storesøster Victoria ble kronprinsesse. Hun sitter her helt til venstre i bildet. FOTO: Scanpix Foto: Roger Tillberg

Klarer ikke holde munn

Mens vår egen konge er klok nok til å holde seg unna å kommentere politisk hete saker, klarer ikke svenske-kongen alltid det.

På 1970-tallet argumenterte han MOT kvinnelige tronfølgere, og dermed mot sin egen datter Victoria.

– Jobben er for vanskelig for en jente, skal han ha sagt, ifølge Kungensbiografi.

Som vi vet i ettertid, ble reglene i Sverige endret med tilbakevirkende kraft, og prins Carl Philip som egentlig ble født som tronfølger, måtte vike for sin storesøster, nå kronprinsesse Victoria.

IKKE FORNØYD: Kongen har uttalt at han ikke liker å åpne kjernekraftverk. Her er han hos Volvo. Han så ikke så veldig begeistret ut for å være der heller. FOTO: Stella Pictures
IKKE FORNØYD: Kongen har uttalt at han ikke liker å åpne kjernekraftverk. Her er han hos Volvo. Han så ikke så veldig begeistret ut for å være der heller. FOTO: Stella Pictures Foto: Tommy Holl

Politikk og sånt

I 1976 skal han ha sagt til amerikanske journalister at «jeg liker ikke å innvie kjernekraftverk, men jeg gjør det jeg får ordre om», skriver Kungensbiografi som har en hel rekke kongesitater på sine sider.

Stor oppstandelse ble det også da regenten uttalte seg for positivt om diktatoren i Brunei under et statsbesøk i landet i 2004.

– Sultanen har en enorm nærhet til folket. Jeg opplever det som et mer åpent land enn noe annet man kan tenke seg, sa han.

STØTTE: Dronning Silvia har vært en god støtte for kongen i all kritikken mot han. FOTO: Stella Pictures
STØTTE: Dronning Silvia har vært en god støtte for kongen i all kritikken mot han. FOTO: Stella Pictures Foto: Pelle T Nilsson

Vitser om full kone

Dronning Silvia får også gjennomgå når ektemannen uttaler seg.

Kongen er nemlig ikke fremmed for å spøke om at Silvia er skikkelig bakfull og har fått seg for mye å drikke.

– Oi, hun har visst blitt nykter! uttalte kongen da han og dronning Silvia i 2013 var på statsbesøk i Kroatia og dronningen var sen til fotoseansen men til slutt dukket opp. Tidligere hadde han sagt «Jeg tror hun har besvimt der oppe».

Barna har også lidd flere ganger av pappas mange krumspring i media. Men det er lite trolig at han har slått dem noen ganger, for det virker visst ikke.

– Jeg tror ikke det hjelper å slå barn. De blir redde. Og kan bli sinte og slå tilbake, har han uttalt ifølge Kungensbiografi.

ELSKERINNE: Sangerinnen Camilla Henemark skal ha vært kongens elskerinne. Her deltar hun i svenskenes «Skal vi danse» i 2014. FOTO: Stella Pictures
ELSKERINNE: Sangerinnen Camilla Henemark skal ha vært kongens elskerinne. Her deltar hun i svenskenes «Skal vi danse» i 2014. FOTO: Stella Pictures Foto: Robert Eklund

Piker, vin og sang

I 2010 kom skandaleboken «Den motvillige monark» ut i Sverige med avsløringer om at kongen har brukt penger på strippere, har hatt elskerinner og ikke minst kjennskap til en kriminell klubbeier.

Selv bekreftet han vel egentlig ryktet om at popsangerinnen Camilla Henemark var elskerinnen hans, da han i 2010 uttalte «vi ser fremover i stedet, for dette er noe som ligger langt tilbake i tid.»

Året etter truet mafiabossen Mille Markovics med at han hadde bilder av kongen ved siden av to nakne kvinner.

Nakenskandalene sto i kø etter avsløringene fra boka. I 2011 kom det fram at Carl Gustaf skal ha nakenbadet med stippere på private fester helt fram til 2000-tallet.

RACERBIL: Prins Carl Philip har arvet bilinteressen av sin far kongen. FOTO: Stella Pictures
RACERBIL: Prins Carl Philip har arvet bilinteressen av sin far kongen. FOTO: Stella Pictures Foto: Tomas Säljen

Kongen i hundre

Svenskekongen har også en lidenskap for raske biler og høy fart.

Han har flere ganger brutt fartsgrensen, og blitt stoppet i både i 2000 og i 2005. Sistnevnte gang kjørte han i 160 kilometer i timen på motorveien.

Lidenskapen for raske bilder har han gitt videre til sin sønn Carl Philip, men prinsen holder seg til baner når han raser avgårde i raske biler.

DYSLEKTIKER: Det er ved talestolen at mange av kongens tabber har utspilt seg. Noen mer uskyldige enn andre. Kallenavnet Knugen har han fått på grunn av sin dysleksi, hvor han ofte har klart å skrive navnet sitt feil. FOTO: Stella Pitctures
DYSLEKTIKER: Det er ved talestolen at mange av kongens tabber har utspilt seg. Noen mer uskyldige enn andre. Kallenavnet Knugen har han fått på grunn av sin dysleksi, hvor han ofte har klart å skrive navnet sitt feil. FOTO: Stella Pitctures Foto: Pelle T Nilsson

Skeptisk til pressefolk

Etter alle overskriftene kongen har skapt med sine mange påfunn og uttalelser, er det kanskje ikke så rart at han ikke har verdens beste forhold til media.

– Man merker fortsatt ved offisielle anledninger at pressen for svenskekongen mest er et nødvendig onde. Carl Gustaf er nok i utgangspunktet grunnleggende skeptisk til pressefolk. Og jeg vet at enkelte av mine svenske kolleger opplever ham som både tverr og humørsyk. Men så har de da heller ikke svensk presse alltid behandlet ham like bra, noe Majesteten også tar opp i et helt nytt tv-intervju i forbindelse med bursdagen, sier kongehusekspert i TV 2, Kjell Arne Totland.

Kongehuseksperten at Carl Gustaf ikke har vært noe flink til å håndtere skandalene rundt han, og er direkte opprørt over noen av uttalelsene hans.

– Selv var jeg vel mest oppgitt over at han i mange år stadig hevdet at sønnen Carl Philip burde ha vært tronfølger og at det ikke var en jobb for kvinner å være monark. Tenk hvor vondt og vanskelig dette måtte ha vært å høre for Victoria. I dag tror jeg imidlertid kong Carl Gustaf for lengst har innsett at eldstedatteren er det svenske monarkiets aller sterkeste kort.

FAMILIEN SAMLET: Her er regenten og dronning Silvia omkranset av barna og deres ektefeller i desember 2015. FV: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill, kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, dronning Silvia, prins Daniel, prinsesse Sofia og prins Carl Philip. FOTO: Kungahuset.se
FAMILIEN SAMLET: Her er regenten og dronning Silvia omkranset av barna og deres ektefeller i desember 2015. FV: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill, kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, dronning Silvia, prins Daniel, prinsesse Sofia og prins Carl Philip. FOTO: Kungahuset.se Foto: JONAS EKSTROMER

Reddet av familien

Carl Gustaf overtok tronen etter sin bestefar i 1973. Da var han bare 27 år gammel og var fortsatt ugift.

Han var mest kjent for sitt uteliv, sin bilkjøring og sine mange damebekjentskaper. Da han traff den tyske OL-vertinnen Silvia Sommerlath la han en del av ungdomsskandalene bak seg.

Men etter flere år som upopulær konge i Sverige, har monarken og familien hans i de senere år blitt reddet av hyggelige hendelser som bryllup for alle de tre kongebarna, og hele fem små prinser og prinsesser som har kommet som perler på en snor, senest med prins Alexander som ble født 19. april og er sønn av prins Carl Philip og prinsesse Sofia.

STOR FAMILIE: De senere årene har det svenske kongeparet fått fem barnebarn. Her er kronprinsesse Victoria med sin sønn, prins Oscar. FOTO: Kungahuset.se
STOR FAMILIE: De senere årene har det svenske kongeparet fått fem barnebarn. Her er kronprinsesse Victoria med sin sønn, prins Oscar. FOTO: Kungahuset.se