ANNONSØRINNHOLD:

Morgendagens helter: Møt de første kandidatene til Årets talent

Mathias Rasmussen, Bjørn Inge Utvik eller Kristine Bjørdal Leine. Hvem fortjener å vinne delfinale 1?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 skal sammen med Statoil Morgendagens Helter og Norges Fotballforbund kåre årets fotballtalent også i 2016.

Nå presenteres de tre første kandidatene til prisen; Starts Mathias Rasmussen, Sogndals Bjørn Inge Utvik og Røas Kristine Bjørdal Leine.

Kandidat 1: Mathias Rasmussen

Første kandidat er Starts Mathias Rasmussen. 18-åringen har tidligere spilt for klubben Lyngdal, og fikk sin Tippeligadebut i 2014. Han forteller at han er en spiller som liker å ta ansvar på banen og være med på det som skjer.

– Jeg føler at jeg er veldig uredd og har en del selvtillit. I Lyngdal måtte jeg være med å ta ansvar tidlig, og det kan ha vært med å påvirke hvordan jeg er som spiller.

TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst trekker frem ungguttens venstrefot.

– Han har markert seg i tippeligaen med sin fremdragende venstrefot. Han fremstår som veldig uredd og tørr å prøve på ting ingen andre tørr å prøve på, forteller Årst.

– Han er spilleren hele Sørlandet har ventet på.

SETTER SEG MÅL: Ole Martin Årst (H) mener Mathias Rasmussen er en ambisiøs spiller som setter seg store og høye mål. FOTO: Magnus Kaslegard.
SETTER SEG MÅL: Ole Martin Årst (H) mener Mathias Rasmussen er en ambisiøs spiller som setter seg store og høye mål. FOTO: Magnus Kaslegard.

Rasmussen scoret sitt første eliteseriemål i år mot Molde da han to minutter på overtid klinket inn et mål med skuddfoten og reddet ett poeng for Start. I etterkant fikk 18-åringen skryt av Molde-manager Ole Gunnar Solskjær.

Midtbanespilleren sier han har øvd mye på skuddfoten.

– Et hvert lag trenger en med en god fot som kan slå gode innlegg og kan fyre av noen skudd, og det har jeg sett på som en mulighet, forteller Rasmussen.

For midtbanespilleren er drømmen klar; han vil bli like god som idolet sitt David Silva.

– Det er idrett som driver meg og det tror jeg at jeg alltid kommer til å holde på med.

Kandidat 2: Bjørn Inge Utvik

Kandidat 2 er Songdals Bjørn Inge Utvik. 20-åringen har tidligere spilt for Haugesund FK, og fikk sin Tippeligadebut 16. mai 2013 for Sogndal. Han spiller også for U21-landslaget.

TV 2s fotball-ekspert Ole Martin Årst sier at Utvik er en spiller som går gjennom veggen for medspillere og klubben sin.

– Han er en forsvarspiller med god pasningsfot og stor duellkraft.

GOD PASNINGSFOT: Ole Martin Årst (H) trekker frem pasningsfoten til Bjørn Inge Utvik. FOTO: Fredrik Ahlsen
GOD PASNINGSFOT: Ole Martin Årst (H) trekker frem pasningsfoten til Bjørn Inge Utvik. FOTO: Fredrik Ahlsen Foto: Tommy Gulliksen

Det kan 20-åringen være enig i.

– Som spiller er jeg veldig sjefete, tar litt stor plass på banen og liker å styre. Defensivt så er jeg god i duellspillet og flink i boks, forteller Utvik.

Forsvarspilleren som har hele 42 kamper for Sogndal var visekaptein i Sogndal allerede som 18-åring.

– Å få ha en så stor posisjon når man er så ung i en Tippeligaklubb, betydde mye for meg.

Unggutten fra Avaldsnes mener talent har mye med hvor mye man trener.

– Det er kanskje lett å glemme, men alle som blir stor har et talent innenfor å orke å stå på og legge ned de timene som det kreves for å bli god. Det er det jeg ser mest på, forteller Utvik.

Kandidat 3: Kristine Bjørdal Leine

Kandidat 3 er Røas Kristine Bjørdal Leine. Den 19-år gamle forsvarspilleren spilte tidligere for Fortuna Ålesund, men signerte for Toppserie-klubben Røa i 2015.

– Jeg vil si at jeg er rask, duellsterk og jeg har gode langpasninger. Jeg liker også å være med offensivt, forteller Bjørdal Leine.

HURTIG: Ole Martin Årst forteller at Kristine Bjørdal Leine er eksplosiv og hurtig. FOTO: Magnus Kaslegard.
HURTIG: Ole Martin Årst forteller at Kristine Bjørdal Leine er eksplosiv og hurtig. FOTO: Magnus Kaslegard.

TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst sier hun har alle forutsetninger for å bli en god internasjonal stopper.

– Hun har en god skuddfot, hun er rå i lufta og veldig eksplosiv og hurtig. Hun har svært gode fysiske forutsetninger.

Skodje-jenta har vokst opp med tre brødre og legger ikke skjul på at hun er vant til litt tøffere motstand.

– Det at jeg har tre brødre gjør at jeg på en måte har blitt herdet mot litt tøffere motstand, også utenfor trening. De har spilt fotball selv, så det blir mye fotball i familien.

– Utviklingsmålene mine er å bli bedre på hodet og bli flinkere en mot en i nærspill, og bedre pasningskvaliteten. Man kan alltid bli bedre.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil Morgendagens Helter, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

– Statoils Årets talent handler om å løfte frem morgendagens fotballhelter, og gi dem en ekstra motivasjon til å fortsette den gode utviklingen. De nominerte er gode rollemodeller for unge talenter, sier Karen Onsager Keiserud, markedsdirektør i Statoil.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2016. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens Helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

Årets talent blir kåret i november og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Tidligere vinnere:

2015 Sander Svendsen (Molde)
2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)