Slik kan du lære deg selv til å huske bedre

Sjekk ut metoden som også ble brukt av Shakespeare og de store tenkerne fra Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å lære deg å huske lange tekster kan det lønne seg å ta i bruk spesifikke metoder.

Loci-metoden

Hjerneforsker ved UiO, Andreas Engvig, anbefaler den såkalte Loci-metoden for å huske bedre.

– Kort fortalt handler det om å se for seg det man skal huske langs en rute i langtidshukommelsen. Det er en forutsetning at du har vært der før, eller at du stifter bekjentskap med stedet når du skal huske nye ting, sier han i programmet «Kroppen din».

Dette er ingen ny metode. Denne ble nemlig utviklet av de store tenkerne i Hellas 477 f.Kr. På begynnelsen av 1600-tallet brukte også Shakespeare metoden på Globe theater i London.

– Det var for eksempel ulike farger på søylene inni teateret for at skuespillerne lettere skulle ta i bruk metoden og dermed huske replikkene sine lettere, sier programleder og lege Line Jansrud.

En prosess

I hjernen vår finnes et område som heter hippocampus, som er utviklet for å finne frem og navigere på nye steder.

– Hukommelse er en prosess hvor du skal få ting til å sitte, og da må du spille på det du allerede kan eller huske, i form av rom eller steder du har vært før, sier Engvig.

Det er likevel ikke slik at du automatisk husker alt med denne teknikken, men det er en måte og få ting inn på og lære ting på.

– Etterhvert hvis du bare bruker stikkord vil du se at hele setninger kommer, tilføyer hjerneforskeren.

Testet metoden

Line har testet ut teknikken for å lære seg replikkene til et teaterstykke. For å lære teksten raskere må hun altså knytte konkrete assosiasjoner til replikkene mens hun går på tur i Vigelandsparken.

– For å huske rekkefølgen på setningene går jeg en bestemt rute hele veien opp til monolitten. Slik utnytter jeg hippocampus sin særegne evne til å huske rom og steder, sier programlederen.

Raskere etterhvert

Som med alt annet er det viktig med repetisjon. Når du repeterer kan du gå igjennom ruten raskere enn du gjør første gangen.

– Å komme på alle bildene første gangen tar litt tid, så går det raskere, sier Engvig.

Skriver ned alt

Skuespillerne Herborg Kråkevik og Hans Marius Hoff Mittet bruker også denne metoden når de skal huske teksten. I tillegg har de også noen flere teknikker de benytter seg av.

– Jeg skriver alt jeg skal huske. Men det som hjelper meg veldig med å lære tekst, eller huske ting, det er å gå, sier Kråkevik.

– Teksten går jo hele tiden. Knyt skoene mens du sier teksten, eller tenker testen, lag mat, drikk kaffi, jeg vet ikke hvorfor, men det funker, sier han.

Se «Kroppen din» på TV 2, torsdager kl. 20.30!