DEN STØRSTE: Roger Federer.
DEN STØRSTE: Roger Federer. Foto: Greg Wood

– Blir den største enda større?

– Ja, Roger Federer er tidenes tennisspiller på herresiden, mener vår ekspert.

Når de 31. olympiske sommerleker starter 5 august i Rio de Janeiro, står en av tidenes idrettsutøvere på «startstreken» - tennislegenden Roger Federer.

Kåringer, rangeringer og vurderinger av idrettsutøvere er ofte gjenstand for debatt, helt naturlig all den tid det er høyst subjektivt. Når Steffi Graf hentet hjem 22 Grand Slam-titler, vil noen sette henne øverst blant kvinnelige tennisspillere. Andre vil kanskje holde Bjørn Borg som den største på herresiden.

For min egen del, noe som ikke er ensbetydende med verken en fasit eller at jeg heier spesielt på han, ja så er Roger Federer tidenes tennisspiller på herresiden.

Siden hans debut som profesjonell tennisspiller i 1998 har karrieren til Federer vært et eneste stort eventyr. Det tok noen år før han vant sin første Grand Slam-tittel, gjennom å beseire den hardtslående Mark Philippoussis i Wimbledon-finalen i 2003, men deretter har sveitseren hentet hjem titler på løpende bånd.

Norge har også hatt mange store idrettsutøvere med strålende resultater. Men like ubestridt er det at en rekke idretter er "smale", med få utøvere på verdensbasis og en elite med relativt få utøvere. Ikke misforstå, hvis Martin Johnsrud Sundby vinner et verdenscuprenn, da er det en stor prestasjon og man får ikke gjort det bedre enn nettopp å vinne. Men samtidig er det andre verdensidretter med veldig mange utøvere, hvor det nærmest er umulig å slå igjennom på toppnivå.

Tennis er utvilsomt en verdensidrett, både i form av popularitet og antall utøvere. I en rivende utvikling og sett i lys av et toppnivå som er helt ekstremt, er det nærmest ufattelig at Federer har hentet hjem 17 Grand slam titler og i en alder av 34 fortsatt er en dominerende kraft. Senest i 2015 tapte han 2 Grand Slam-finaler mot erkerival Novak Djokovic, i henholdsvis Wimbledon og US Open.

Federer kombinerer teknisk eleganse, med kraft og temposkifte. Når spesielt serve og en fantastisk forehand sitter, er han i stand til å diktere spillet på en måte jeg kanskje aldri tidligere har sett.

Oslo 1979-03-08:

Tennis. John McEnroe vs Bjørn Borg.
Jordal Amfi stadion, 8. mars 1979. Bildet: BJØRN BORG.
FOTO: Knut Nedrås / NTB / SCANPIX
Oslo 1979-03-08: Tennis. John McEnroe vs Bjørn Borg. Jordal Amfi stadion, 8. mars 1979. Bildet: BJØRN BORG. FOTO: Knut Nedrås / NTB / SCANPIX Foto: Nedrås, Knut

Gjennom en lang karriere kan Federer se tilbake på 88 titler (singel) og et hav av rekorder som kanskje vil stå alene inn i evigheten. Men det er ingen tvil om at Federer jakter en tittel han ikke har, nemlig OL gull i singel. Federer setter double-gullet i OL 2008 sammen med landsmannen Wawrinka svært høyt, men det er ingen tvil om at et gull i singel vil være den berømte prikken over i`en, gjennom en utrolig karriere.

Jeg tror det blir vanskelig for Federer å stå øverst på singel-pallen i Rio. Det skyldes ikke manglende kapasitet, men det handler mer om at verdens beste tennisspiller pr. dags dato også vil stå på startstreken, nemlig Novak Djokovic. Jeg er dog helt sikker på at verden vil se en heltent legende i Federer, en spiller som absolutt er kapabel til å vinne og som gjennom et eventuelt OL gull kan sørge for at den største blir enda større!