Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen foreslår i statsråd fredag endringer i Alkoholloven, som vil gjøre det tillatt med salg av bl.a. vin og sider fra gård. Dermed brytes en nesten100 år lang historie med nasjonalt monopol på butikksalg av drikkevarer med høyt høylkoholinnhold.

– Nå blir det tillatt å selge alkoholholdige drikkevarer med alkohol sterkere enn 4,75 volumprosent, men svakere enn 22, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Det blir åpnet for salg av maksimalt 15 000 liter per år per produsent.

Alko-turisme

For Egge gård i Lier betyr dette at de kan selge sin sterksider og vin produsert på eple.

– Vi har mye turisme på gården, og det har vært vanskelig for oss å forklare utlendinger at det ikke er mulig å kjøpe produktene etter ast de har sett produsjonen og smakt på produktene.Men nå lager vi butikk i det gamle stabburet, der folk som besøker gården kan få kjøpt vår sterksider og eplevin, sier 12. generasjon frukt- og bærbonde
Peder M. R. Egge

Ikke sterk-øl

Men selv om regjeringen nå tillater gårdssalg av drikkevarer, som hittil har vært solgt på Vinmonolpolet, er det noen begrensininger. Det vil bli tillatt å selge maksimalt 15 000 liter per år per produsent, og det åpnes ikke for salg av sterkøl.

I følge Landbruks- og matdepartementet vil den nye ordningen gjelde for produkt som ikke er omfattet av EØS- avtalen. For eksempel eplesider, pæresider, mjød, vin fremstilt av gjæring av frukt/bærsafter unntatt friske druer, drikkevarer fremstilt av barnåler, kvister/sevje fra visse sorter av gran.

Støtte i Stortinget

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sier at regjeringen måtte stoppe der for ikke å utfordre hverken EØS-regelverket eller stiortingsflertallets syn på Vinmonopolets stilling.

– Det er et bredt flertall i stortinget for at Vinmonolpolet er et viktig instrument i norsk alkoholpolitikk. Så da er det dette vi kan få til innenfor EØS-regelverket og uten å utfordre stortingsflertallets holdning til Vinmonolpolet, sier Dale.

Regjeringens forslag vil gå gjennom i Stortinget med støtte fra Venstre.

- Det er både god nærings-, distrikts- og landbrukspolitikk. En stor dag for småskalaprodusenter av alkoholholdige produkter, sier nestleder Terje Breivik i Venstre.