Helstekt indrefilet av okse servert med chimichurry og bakt potet

Dette er fantastisk god mat som passer perfekt når det skal være litt ekstra stas og mange rundt bordet!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chimichurri er Mellom og Sør-Amerikas versjon av den italienske pestoen.
En deilig urtesaus som passer godt til grillet og stekt kjøtt.
Lag gjerne sausen minst 4-5 timer før servering, da vil smakene sette seg godt.

Legg 2-3 ss olivenolje over chimichurryen, legg på lokk og den vil holde seg i mange uker i kjøleskapet.
Servers ved romtemperatur.

Chimichurri

- lages med friske urter
Ca. 3 dl passer til 4-6 personer.

Dette trenger du:

  • ca 30 g (en god stor neve) flatbladet persille
  • 3 ss frisk oregano
  • 2 ss frisk koriander
  • 1-2 fedd hvitløk
  • ¼ rødløk
  • Saft av ½ sitron
  • 2 ss rødvinseddik (evt. balsamicoeddik)
  • Ca 1 ½ dl olivenolje
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Urtene, hvitløk og rødløk kan finhakkes for hånd og tilsettes saft fra sitron, eddik og olje.
Rør sammen, eller alt kan kjøres sammen i en hurtighakke/ foodprocessor.

Bakt potet

-bakes ca. 1 1/2 time før servering.

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200 grader.

Knus 2-3 fedd hvitløk med bredsiden av en kniv.
Bland sammen grovt havsalt, hvitløk og urter i en passende ildfast form eller liten langpanne.

Lag et dypt kryss i hver potet (de kan også prikkes med en gaffel).
Sett dem på saltet i formen.
Drypp litt olje over potetene og bak dem i 1-1 ½ time til de er helt møre.
La potetene stå lunt, mens kjøttet tilberedes.

Ved servering ”børst” vekk salt som har festet seg på potetene.
Gjenta snittet på samme sted som du gjorde på de rå potetene og klem på midten slik at poteten åpner seg.
Fyll med rømme eller med kryddersmør

FESTMAT: Indrefileten er det edleste og møreste kjøttet hos storfe, og lett å lage noe eksepsjonelt godt.  Foto: TV 2 
FESTMAT: Indrefileten er det edleste og møreste kjøttet hos storfe, og lett å lage noe eksepsjonelt godt. Foto: TV 2 

Helstekt indrefilet av storfe

Entrecote eller godt mørnet ytrefilet fra storfe kan tilberedes på samme måte, husk at tykkelsen på fileten avgjør steketiden.
Bruk steketermometer!

Dette trenger du:

  • Beregn 175-200 g mørnet storfekjøtt per person
  • Salt og pepper
  • Olje og smør til steking
  • Frisk timian eller oregano

Slik gjør du:

Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken 1 times tid før steking.
Varm stekeovnen til 150 grader.

Varm olje i en stekepanne, tilsett smør og la det bruse ut før fileten legges i pannen sammen med frisk timian.
Legg i fileten.
Dryss på salt og pepper, og brun fileten på alle kanter, øs over stekefettet under bruningen.

Legg kjøttet på et ildfast fat, stikk inn et steketermometer i den tykkeste enden og sett fileten i stekeovnen.
Stek til termometeret viser 55 grader.

Ta ut kjøttet, dekk med aluminiumsfolie og la kjøttet hvile minst 20 min. før det skjæres opp.