«TOILETGATE»: VM-kampen mellom Vladimir Kramnik og Veselin Topalov i 2006. Siden den gang har de to vært uvenner. FOTO: AP PHOT: Mergen Bembinov.
«TOILETGATE»: VM-kampen mellom Vladimir Kramnik og Veselin Topalov i 2006. Siden den gang har de to vært uvenner. FOTO: AP PHOT: Mergen Bembinov. Foto: Mergen Bembinov

Ti år siden toalettfeiden: – Jeg har ingen planer om å ta ham i hånden

Vladimir Kramnik og Veselin Topalov forakter hverandre. Fredag møtes de igjen.

Klokken 16.00 fredag møter Veselin Topalov og Vladimir Kramnik hverandre til et sjakkparti som kan bli avgjørende for hvem som vinner Altibox Norway Chess 2016.

De kommer verken til å ta hverandre i hånda eller snakke sammen under partiet.

Ti år etter «Toiletgate» forakter de to hverandre fremdeles.

– Jeg har ingen planer om å ta ham i hånda, sier Vladimir Kramnik til TV 2 før 9. runde i Norway Chess.

– Ingenting har forandret seg på ti år, sier Topalov.

Toiletgate 2006

I 2006 spilte Kramnik og Topalov VM-matchen som skulle avgjøre hvem som var sjakksportens ubestridte verdensmester.

Kramnik var den 31 år gamle russeren som seks år tidligere hadde slått selveste Garry Kasparov og overtatt VM-tittelen i utbryter-forbundet Chess World Championship.

Topalov den jevngamle bulgareren som hadde vunnet den offisielle, men på det tidspunktet mindre anerkjente, FIDE-VM-tittelen i Argentina i 2005.

Nå møttes de to i Elista i den russiske republikken Kalmykia for å forene de to titlene slik at verden igjen – for første gang siden 1993 – ville ha en ubestridt mester.

Beskyldningene om juks

Kramnik startet forrykende og ledet 3-1 etter fire partier. Da kom beskyldningene fra Topalovs manager Silvio Danailov om at Kramnik besøkte toalettet alt for hyppig og at det åpnet for at russeren benyttet seg av computer-assistanse.

Appellkomiteen tok klagen på alvor og innførte en ny regel om at spillerne skulle benytte samme toalett, ikke hver sitt slik det sto i kontrakten.

Team Kramnik mente at en slik endring ville legitimere jukse-anklagen, og Kramniks agent Carsten Hensel gjorde det klart at Kramnik ikke ville spille videre hvis reglene ble endret.

Russeren møtte ikke til det 5. partiet. Topalov vant på walkover og reduserte til 2-3.

Presidenten avverget kollaps

Presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Nikolajevich, innså at hans store prestisjeprosjekt med å få samlet sjakkverdenen om en mester var i ferd med å ende i kaos og fiasko.

Mangemillionæren som hadde hentet de to stjernene til sin egen hjemmebane i Kalmykia inntok meglerrollen, og fikk kamphanene tilbake til sjakkbrettet.

Kramnik forbeholdt seg retten til å bestride resultatet i det femte partiet om han ikke vant matchen og beholdt tittelen.

Carlsen støttet Kramnik

30 internasjonale stormestere, inklusive 15 år gamle Magnus Carlsen fra Norge, skrev en støtteerklæring til Kramnik.

Appellkomiteen fikk sparken og en ny ble oppnevnt. Spillerne beholdt hvert sitt toalett i henhold til den opprinnelige inngåtte avtalen.

Etter tolv partier sto det 6-6. Matchen måtte avgjøres med partier hurtigsjakk; der Kramnik gikk seirende ut (2 1/2 - 1 1/2 etter fire partier) og beholdt VM-tittelen.

I 2007 ble Vishy Anand verdensmester etter en VM-turnering der åtte spillere deltok. Siden tapte Kramnik VM-duell med Anand i 2008, og Topalov VM-matchen mot inderen i 2010. Anand gikk seirende ut av VM-duell med hviterussisk-israelske Boris Gelfand i 2012, men tapte tittelen til Magnus Carlsen i Chenna i 2013.

Ingen forsoning

Topalov har aldri tilgitt Kramnik at han snøt ham for å være ubestridt verdensmester.

De sju gangene de har spilt mot hverandre siden 2006 (3 seirer hver, en remis) har de verken tatt hverandre i hånda eller snakket sammen.

– Det er ikke like spesielt lenger. Før kjempet vi begge to i den desiderte verdenstoppen, og hadde ambisjoner om VM-tittelen. Men jeg er fortsatt veldig innstilt på å vinne partiet, sier bulgareren.

Kramnik kan aldri forsone seg med at en rival i verdenseliten har beskyldt ham for juks. Men selv om han heller ikke i 2016 vil anerkjenne Topalov med et håndtrykk, påstår eks-verdensmesteren at han betrakter fredagens parti i Stavanger som et hvilket som helst annet.

– For meg er det ikke så spesielt. Det er bare et sjakkparti mot en sterk motstander, som forhåpentligvis vil være aggressiv på fredag. Da får jeg kanskje en mulighet.

Kjemper om turneringsseier

De to fiendene kan begge fortsatt vinne årets Altibox Norway Chess, selv om Magnus Carlsen er favoritt til tross for torsdagens tap for Levon Aronian.

For Carlsen og Aronian har begge 5 poeng, Topalov, Kramnik og Maxime Vachier-Lagrave alle 4 1/2.

Hvis verken Carlsen (hvit mot Pavel Eljanov) eller Aronian (svart mot Pentala Harikrishna) vinner sine partier kan en eventuell vinner av "Toiletgate"-rematchen fortsatt gå helt til topps i årets turnering, der Topalov er tittelforsvarer.