En fryseboks til besvær: Derfor var nordmenn skeptiske til nyvinningen

Et nytt fenomen erobret norske hjem på 60-tallet som gjorde det mulig å fryse maten, men vonde minner gjorde nordmenn skeptiske til fryseboksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha levd og spist seg gjennom fem tiår, begynner familien Hille Pedersen å endelig kjenne på litt komfort når de entrer 1960-tallet i Norge.

I programmet Alle tiders måltid får familien og seerne lære hvordan det var å leve før i tiden, og hvordan mathistorien har preget oss som nasjon.

Velstand

På 60-tallet er det økonomisk vekst og økt velstand i landet, og vi står på terskelen til forbrukersamfunnet.

Kjøkkenet moderniseres og matlagingen forenkles – mye takket være introduksjonen av fryseboksen som da ble allemannseie på kjøkkenet.

Skeptiske

Men det skulle ikke bli en enkel oppgave å få nordmenn til å bli komfortable med fryseren. Vi var rett og slett skeptiske til hele greia.

Forsker ved NTNU Terje Finstad er ekspert på fryseteknologi. Han forklarer hvorfor vi ikke umiddelbart omfavnet den nye oppfinnelsen:

– Nordmenn var skeptiske, fordi under krigen så hadde frossen mat kun blitt levert av tyskerne. Men den hadde som regel tint før den nådde butikkene, så den ble omtalt som «krigsfisk, sier Finstad.

Fryst mat, og spesielt frossen fisk, hadde derfor fått et råttent rykte i Norge, ettersom maten som kom på markedet ofte var halvtint og i elendig forfatning.

FRYSEBOKSEN: Foto til reklame for fryseboksen på 60-tallet. Foto: TV 2
FRYSEBOKSEN: Foto til reklame for fryseboksen på 60-tallet. Foto: TV 2

Fryseboks-propaganda

For at nordmenn skulle ønske å ta i bruk de nye fryseboksene ble derfor et enormt propaganda-apparat satt i gang for å få den norske fryseboksen inn i de norske hjem.

I spissen for kampanjen stod den kjente og kjære programlederen Rolf Kirkevåg, som ble ansatt som direktør for Dypfrysningskontoret. Han reiste land og strand rundt for å holde foredrag og demonstrasjoner for husmødre, forklarer Finstad i programmet.

– Kirkevåg fikk jobben hos Dypfrysningskontoret for han var kjendis, rett og slett. Han var datidens Fredrik Skavland.

KJENDISHJELP: Rolf Kirkvåg var den største kjendisen i Norge på 60-tallet.
KJENDISHJELP: Rolf Kirkvåg var den største kjendisen i Norge på 60-tallet.

Stabbur på kjøkkenet

Fryseboksen gjorde hverdagen på kjøkkenet veldig mye enklere for datidens husmødre, som nå hadde tilgang til råvarer hele året. På mange måter ble stabburet flyttet rett inn på kjøkkenet.

Gleden er også stor når familien på fem ser at det står et fjernsynsapparat i stuen der de kan kose seg med både trimprogram for eldre. og ikke minst månelandingen.

Dessuten får mamma Camilla besøk av TV-kokken Wenche Andersen som blir svært imponert når Camilla redder rakettkaken ved bruk av noen kreative metoder.

Alle tiders måltid – mandag 20.00 på TV 2.

TIDSREISE: Familien Hille Pedersen reiser gjennom åtte tiår med norsk mathistorie i Alle tiders måltid. Foto: TV 2
TIDSREISE: Familien Hille Pedersen reiser gjennom åtte tiår med norsk mathistorie i Alle tiders måltid. Foto: TV 2 Foto: Bjorn Wad