Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter! Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter! Foto: TV 2

God morgen Norge- Wenches ukesmeny

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


MANDAG: Grov blings med smakfull tunfisksalat -magert og proteinrikt

Tips:
Glutenfritt; om du velger glutenfritt brød.
Melkefri; om du erstatter yoghurt med soya yoghurt.
Rester kan brukes til lunsj neste dag.
Husk å oppbevare kaldt natten over.

Dette trenger du:

Til 4 personer

Tunfisksalat:

•1 boks hermetiske bønner (hvite, sorte eller røde bønner)

•1 rødløk

•1-2 ss olje eller litt smør

•2 bokser tunfisk

•2-3 tomater

•½ slangeagurk

•hjertesalat eller kinakål

•hakkede urter, for eksempel persille eller gressløk

•2-3 hardkokte egg

•Salt og grovmalt pepper

•4 skiver grovt brød

Tzatsiki

•1/2 slangeagurk

•1 ½ dl matyoghurt

•1 fedd hvitløk

•saft av ½ sitron

•finhakket frisk mynte

•Salt og pepper

•sukker



Slik gjør du:

Begynn med å koke egg i 9 min., og lage tzatsiki.

Tzatsiki:
Riv agurken grovt opp og klem ut ”vann”.
Rør sammen resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Tunfisksalat:
Skyll av laken på hermetiske bønner i rennende kaldt vann.
Rens og hakk løk.
Surr løken i olje til den blir blank.
Tilsett godt avrente bønner og tunfisk.

Del tomater i båter, slangeagurk i terninger og strimle opp salat, og vend grønsakene lett sammen.
Vend lett inn hakkede urter, salt og pepper.

Rist/stek grove brødskiver i litt olje.
Gni de evt. med snittflaten av 1 fedd hvitløk.

Fordel litt tzatsiki på brødskiva.
Legg over tunsfisksalat og egg, og server med litt ekstra tzatsiki som hver enkelt kan forsyne seg med.
Legg over hardkokte egg i båter.

Tips: Du kan også anrette på serveringsfat, slik at hver enkelt kan lage sin egen mix.




TIRSDAG: Hjemmelaget blomkålsuppe er enkel og rask hverdagsmat


(Glutenfri, når brødet er glutenfritt eller sløyfes)

Dette trenger du:

•2 blomkålhoder

•2 skiver sellerirot

•Ca. 5 dl vann

•1 ½ ts salt

•Ca. 5 dl grønnsakkraft eller kyllingkraft (sjekk evt. at kraften er glutenfri)

•Salt og pepper

•1 ½ - 2 dl matfløte eller rømme/creme fraiche

•Rensede reker

•bladpersille

•brødkrutonger (små brødterninger som lettstekes i litt olje/smør til de er sprø)


Slik gjør du:


Skyll og del blomkålen i buketter.

Skjær av og finhakk de grove stilkene og grønne bladene.

Del blomkålbukettene fra det ene hodet opp i mindre buketter og kok disse i lettsaltet vann, ca. 1 min.

Ta så opp og avkjøl bukettene raskt i kaldt vann.

Disse små bukettene skal brukes i suppen ved servering.

Tilsett stilkene, bladene, resten av blomkålbukettene og sellerirot i små terninger i kokevannet.

La koke under lokk i 20-30 min. til alt er mørt.

Mos med en stavmikser.

Tilsett fløte, rømme eller crème fraiche.

Kok opp og la trekke til en fyldig suppe.

Smak til med salt og pepper.

Tilsett blomkålbukettene rett før servering.

Server med rensede reker, bladpersille og brødkrutonger.

ONSDAG: Karri-og chilistekte fiskeboller servert med asiatiskinspirert saus - glutenfri


Fri for melk - erstatt smør med margarin uten melk eller bruk olje
NB! Sjekk fiskeboller for mel og melk

Stekte fiskeboller

Dette trenger du:

•1 boks fiskeboller

•1 løk

•½ - 1 chili

•Ev 1 fedd hvitløk

•2 ts karri

•Smør til steking

Asiatiskinspirert saus:

•2 ss smør eller olje

•1 stor sjalottløk

•1 ts finhakket frisk ingefær

•2 ts red curry paste

•1 ss tomatpuré

•2 ts karri

•1 ss garam masala krydder

•3 dl kokosmelk eller melk

•1-2 dl kraft fra fiskebollene

•2-3 ts maisennamel rørt ut i litt av fiskebollkraften til jevning

•Salt og pepper

•Finrevet skall og saft fra lime

•Ev 1 ss sweet chilisaus

•Frisk koriander



Slik gjør du:

Begynn med sausen.

Finhakk løk og surr blank i smør/olje, tilsett finhakket ingefær, red currypaste, tomatpuré og krydder. La surre/trekke på svak varme 4-5 min. Tilsett kokosmelk/melk og kraft fra fiskeboller og kok opp. Rør ut maisennamel i kraft fra fiskeboller og tilsett i sausen under omrøring.

Smak til med salt, pepper, revet skall og saft fra lime og ev 1 ss sweet chilisaus. Frisk koriander tilsettes rett før servering.

La fiskebollene renne av seg. Surr finhakket løk smør/olje, tilsett finhakket hvitløk, chili og karri og legg i fiskeboller og stek i 3-4 min.

Server med ønskede grønnsaker for eksempel sukkererter, brokkoli, vårløk og gulrøtter i tynne strimler.

Ris, nudler eller poteter.




TORSDAG: Fongs hotte meksikanske kyllingsuppe


Til 6-8 personer

Dette trenger du:

•600 g kyllingfilet, eller ca 750 g kyllinglår

•olje til steking

•1 fedd hvitløk

•salt og pepper

•1-2 chilipepper

•1 stor løk

•2-3 vårløk

•2 røde paprika

•2 gule paprika

•3-4 gulrøtter

•1 bok hermetiske røde bønner

•2 l kyllingkraft, evt. kyllingbuljong

•2 glass, ca 230 g, Santa Maria tacosaus, velg styrke etter eget ønske (Tacosaus kan erstattes med chipolete barbequesaus eller Hickory barbequesaus)

•1 bunt frisk koriander

Tilbehør:

•Nacho chips

•Rømme (kan smakes til med sweet chili og saft fra lime)

•Limebåter



Slik gjør du:

Stek kyllingen i litt olje, dryss på salt og pepper, og stek til kyllingen er gyllen.

Legg over i et ildfast fat og etterstek i varm stekeovn, ved 150 grader i 15-20 min.

Har kyllingen fremdeles en liten rosa kjerne, går det greit, den skal kokes i suppen.

Del/plukk kyllingfilet/lår i strimler til suppen.

Rens og finhakk løk og chilli, og skjær paprika, vårløk og gulrøtter i tynne strimler/biter.

Surr i litt olje i en gryte og tilsett mais (uten laken fra boksen).

Hell i kyllingkraften/kyllingbuljongen og tacosausen.

Kok opp og småkok i ca 20 min.

Hell av laken på de hermetiske bønnene, skyll og tilsett bønnene i suppen sammen med revet kylling og la suppen trekke videre 10-15 min.

Smak til med presset saft av lime og evt. litt pepper og salt.

Dryss over rikelig med frisk koriander rett før servering og server med rømme og nacho chips.



FREDAG: Helstekt indrefilet av okse servert med chimichurry og bakt potet


Chimichurri er Mellom og Sør-Amerikas versjon av den italienske pestoen.
En deilig urtesaus som passer godt til grillet og stekt kjøtt.
Lag gjerne sausen minst 4-5 timer før servering, da vil smakene sette seg godt.
Legg 2-3 ss olivenolje over chimichurryen, legg på lokk og den vil holde seg i mange uker i kjøleskapet.
Servers ved romtemperatur.

Chimichurri

- lages med friske urter

Ca. 3 dl passer til 4-6 personer.

Dette trenger du:

•ca 30 g (en god stor neve) flatbladet persille

•3 ss frisk oregano

•2 ss frisk koriander

•1-2 fedd hvitløk

•¼ rødløk

•Saft av ½ sitron

•2 ss rødvinseddik (evt. balsamicoeddik)

•Ca 1 ½ dl olivenolje

•Salt og pepper

Slik gjør du:

Urtene, hvitløk og rødløk kan finhakkes for hånd og tilsettes saft fra sitron, eddik og olje.

Rør sammen, eller alt kan kjøres sammen i en hurtighakke/ foodprocessor.

Bakt potet

-bakes ca. 1 1/2 time før servering.

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200 grader.

Knus 2-3 fedd hvitløk med bredsiden av en kniv.
Bland sammen grovt havsalt, hvitløk og urter i en passende ildfast form eller liten langpanne.
Lag et dypt kryss i hver potet (de kan også prikkes med en gaffel).
Sett dem på saltet i formen.

Drypp litt olje over potetene og bak dem i 1-1 ½ time til de er helt møre.
La potetene stå lunt, mens kjøttet tilberedes.

Ved servering ”børst” vekk salt som har festet seg på potetene.
Gjenta snittet på samme sted som du gjorde på de rå potetene og klem på midten slik at poteten åpner seg.
Fyll med rømme eller med kryddersmør.

Helstekt indrefilet av storfe

Entrecote eller godt mørnet ytrefilet fra storfe kan tilberedes på samme måte, husk at tykkelsen på fileten avgjør steketiden.
Bruk steketermometer!

Dette trenger du:

•Beregn 175-200 g mørnet storfekjøtt per person

•Salt og pepper

•Olje og smør til steking

•Frisk timian eller oregano

Slik gjør du:

Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken 1 times tid før steking.

Varm stekeovnen til 150 grader.

Varm olje i en stekepanne, tilsett smør og la det bruse ut før fileten legges i pannen sammen med frisk timian.
Legg i fileten.
Dryss på salt og pepper, og brun fileten på alle kanter, øs over stekefettet under bruningen.

Legg kjøttet på et ildfast fat, stikk inn et steketermometer i den tykkeste enden og sett fileten i stekeovnen.
Stek til termometeret viser 55 grader.

Ta ut kjøttet, dekk med aluminiumsfolie og la kjøttet hvile minst 20 min. før det skjæres opp.