Gjesping avslører mer om deg som person enn du skulle tro

Å gjespe er noe alle gjør, men hvorfor? Og er det egentlig smittsomt?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjesping er noe alle gjør, både dyr og mennesker. Til og med fosteret gjesper i livmoren.

Men hva er grunnen til at vi gjør det? Er det fordi vi er trøtte? Eller fordi vi kjeder oss?

Den heteste teorien nå

I TV 2-programmet Kroppen din tar lege og programleder Line Jansrud for seg kroppens mysterier, og i torsdagens episode får vi blant annet svar på hvorfor vi gjesper.

– Én ting er sikkert, du gjesper ikke når du har det gøy, forteller nevrolog Are Brean.

Så, hvorfor gjesper man?

– Det er et spørsmål man har stilt seg i all tid, men fortsatt ikke funnet svar på. Det skyldes at det er et lite utforsket felt, og de som har forsket på det har kommet frem til forskjellige svar. Den heteste teorien akkurat nå er at vi gjesper for å kjøle ned hjernen, forteller Brean.

Er gjesping smittsomt?

Et annet spørsmål man kan stille seg er om gjesping egentlig er smittsomt?

I videovinduet over kan du se hva som skjedde da Line sendte ut en muldvarp blant folket for å sjekke om gjesping smitter.

Forskning kobler smittsom gjesping til speilnevronsystemet i hjernen. Det bruker vi når vi skal gjenkjenne andres følelser automatisk og ubevisst, som med andre ord er innebygd empati.

– Hvis du får noen til å gjespe så har du trigget deres empati. Det er grunnen til at folk med for eksempel autisme ikke lar seg smitte av gjesping i like stor grad som andre, sier Brean.

Smitter lettest mellom familiemedlemmer

Man kan kanskje tenke seg at gjesping lar seg smitte gjennom telefonen. Ifølge Brean stemmer dette, for det er vist at lyden av gjesping kan føre til at man begynner å gjespe.

Om ikke det var nok, så har relasjoner en finger med i spillet også.

– Gjesping er mer smittsomt jo bedre du kjenner noen. En stor studie viser at gjesping smitter lettest mellom familiemedlemmer, litt vanskeligere mellom nære venner, enda litt vanskeligere mellom folk som kjenner hverandre litt og vanskeligst mellom helt fremmede mennesker, tilføyer Brean.

Kroppen din ser du på TV 2 torsdager kl. 20.00.