TEORI: Trygg Trafikk vil endre teoriprøven som skal bestås når folk skal ta førerkort. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TEORI: Trygg Trafikk vil endre teoriprøven som skal bestås når folk skal ta førerkort. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Krever at førerprøvene endres

Trygg Trafikk krever at alle spørsmålene i teoriprøvene til Statens vegvesen blir endret etter NRKs avsløringer om at fasitene er til salgs for flere tusen kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen.

For noen tusenlapper får kundene se fasiten til flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen, for slik å jukse seg til førerkort for buss og bil.

– Når det kartlegges svindel og juks på dette nivået, er det klart at det utgjør en trussel og en fare for trafikksikkerheten, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Johansen mener alvorlighetsgraden blir større når det er yrkessjåførutdannelsen det er snakk om.

– De skal kjøre tunge kjøretøyer og frakte mennesker, kanskje barn. Hvis vi ikke kan være sikre på at de som skal ha denne type jobber, har de ferdighetene de bør og skal ha, er det en fare for trafikksikkerheten, sier direktøren.

Ved å pugge enkelte ord i spørsmålet og i svaret er det mulig bestå teoriprøven – også for dem med store språkproblemer.

(©NTB)