Norsk UD sendte Mohammad (33) på jobbreise til Norge – uten gyldig pass

I syv måneder har Mohammad Ibrahim bodd i Norge – mot sin vilje. Utenriksdepartementet kaller det en grov saksbehandlingsfeil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohammad Ibrahim (33) fra Syria er noe så uvanlig som en syrisk flyktning som ufrivillig har blitt tvunget til å søke asyl i Norge.

– Jeg sa hadet til familien min for èn uke. Nå har jeg vært i Norge i syv måneder.

Mohammad har siden september i fjor vært her i landet, mens kona og deres fire år gamle datter sitter igjen hjemme i Tyrkia, uvitende om hvor lenge det er før de kan gjenforenes som familie.

Ansatt med ugyldig pass

For fire år siden flyktet Mohammad fra borgerkrig i Syria med håp om et bedre liv i Tyrkia. 33-åringen er høyt utdannet og ble etterhvert tilbudt jobb ved den norske ambassaden i Tyrkias hovedstad Ankara.

Dette til tross for at han gjorde det klart at hans pass ikke var direkte utstedt av syriske myndigheter.

I september i fjor ønsket den norske utenrikstjenesten å sende Mohammad på en jobbreise til Oslo. 33-åringen delte sine bekymringer med sin arbeidsgiver.

– Jeg var bekymret for om passet mitt var gyldig, og informerte ambassaden om mine beymringer før reisen, sier han til TV 2.

Vel vitende om hans ugyldige pass gir den norske ambassaden Mohammad et Schengen-visum og sender sin nyansatte på jobb i Oslo.

TYRKIA: Ibrahim har i sju måneder vært adskilt fra sin familie i Tyrkia. Foto: Privat 
TYRKIA: Ibrahim har i sju måneder vært adskilt fra sin familie i Tyrkia. Foto: Privat 

Innreisen til Norge går smertefritt, men når han returnerer til Tyrkia blir han stoppet av myndighetene i Istanbul.

På grunn av sitt ugyldige pass blir Mohammad deretter tvangsreturnert til Norge, og her har han vært siden med full lønn fra sin arbeidsgiver, Utenriksdepartementet.

Må søke om asyl

Mens norske utenriksmyndigheter prøver å overbevise tyrkiske myndigheter om å oppheve Mohammads innreiseforbud, har 33-åringen ikke annet valg enn å søke asyl i Norge.

– Hvis intensjonen min var å bli i Norge ville jeg ikke returnert til Tyrkia i det hele tatt. Jeg har e-poster fra ambassadøren som sier det ikke er min skyld. Men det er samme for meg om vi blir i Norge eller Tyrkia, så lenge jeg er med familien min på et trygt sted, forteller Ibrahim.

Asylsøknaden ble levert i september i fjor, men helt inntil for få dager siden hadde ingenting skjedd i saken.

– Hvorfor lar de oss være i en slik situasjon? Hvorfor ser de bare på at vi lider? Jeg er her og familien er der, fortviler den UD-ansatte asylsøkeren.

UD innrømmer grov feil

Først når TV 2 tar kontakt blir det fortgang i saken. Dagen før TV 2s intervju med Utenriksdepartementet blir asylsøknaden til Mohammad innvilget.

– Her er det gjort en grov saksbehandlingsfeil ved ambassaden vår i Ankara. Jeg tror aldri jeg har vært borti en lignende situasjon, sier Frode Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet til TV 2.

Om hvorfor det har tatt så lang tid å behandle saken til en UD-ansatt som ufrivillig har måttet søke asyl i Norge, kan han ikke si.

– Vi kan ikke kommentere asylsaken, den er behandlet av Utlendingsdirektoratet så jeg kan dessverre ikke gå inn på det.

– Men kan dere hente hans kone og barn til Norge?

– Nei. Vi bestemmer ikke hvem som har lovlig innreise i Norge. Det er det utlendingsmyndighetene som gjør, sier Andresen.

– UD lyver

Bent Endresen er advokat og ekspert på flyktningssaker. Han mener UD lyver når de sier de ikke har mulighet til å hente familien til Norge.

– Dette er en total ansvarsfraskrivelse. Det er den norske stat som har det juridiske ansvaret for Ibrahim, og UD bør være anstendig nok til å hente opp hans familie til Norge, og det har de også mulighet til, sier Endresen til TV 2.

– De kan invitere hvem de vil til dette landet og gjør det stadig vekk, sier Endresen.

– Kan de med andre ord overstyre Utlendingsdirektoratet?

– Utenriksdepartementet har tidligere hentet folk ut fra vanskelige situasjoner i utlandet, uten å måtte stå i noen UDI-kø. Ibrahims kone og barn er i en veldig sårbar situasjon og bør derfor bli hentet til Norge, mener advokaten.

Utenriksdepartementet opplyser at den tyrkiske ambassadøren i Oslo nå er villig til å gi Ibrahim turistvisum til Tyrkia.

Samtidig sier myndighetene i Tyrkia fortsatt nei til at Ibrahim kan bo og jobbe i Tyrkia, slik han gjorde før den skjebnesvangre jobbreisen i fjor.