Kaptein Sabeltann banket på døra og overrasket Edvald (4)

Hvordan ville du reagert om din største helt, plutselig banket på døra? Edvald Bang-Johansen ble overveldet av det celebre besøket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selveste kongen på havet, Kaptein Sabeltann, hadde torsdag tatt turen fra Dyreparken i Kristiansand og til Oslo for å gjøre dagen til noen utvalgte barn, helt spesiell.

For hva sier du egentlig når du er fire år og din store helt Kaptein Sabeltann plutselig banker på døren og inviterer deg med til Kristiansand?

Edvald Bang-Johansen (4) og søsknene Ludvig (7) og Adele (10) fikk seg litt av en overraskelse da de åpnet døra.

– Hiv o' hoi, sier Kaptein Sabeltanns mannskap, Pelle og Pysa, når døra går opp og like etter kommer helten Kaptein Sabeltann gående inn porten.

Overveldet av det celebre besøket, mister barna både munn og mele, men etter å ha summet seg litt, ser minstemann Edvald at han og Kaptein Sabeltann har noe til felles.

– Jeg har sånn der kostyme, akkurat lik, sier han om drakten til sjørøveren.

Den heldige familien Bang-Johansen var en av flere familier som de siste dagene har fått besøk av kjente og kjære skikkelser fra Dyreparken. Alle har de i tillegg til besøk også fått en helt spesiell invitasjon til å være med på en storslått feiring i parken til sommeren da Norges største familieattraksjon fyller hele 50 år.

KONGEN PÅ HAVET: Kaptein Sabeltann har vokst til å bli en storslått produksjon som spilles i nattetimene i juli til stor begeistring for store og små. FOTO: Dyreparken.
KONGEN PÅ HAVET: Kaptein Sabeltann har vokst til å bli en storslått produksjon som spilles i nattetimene i juli til stor begeistring for store og små. FOTO: Dyreparken.

Sabeltann-suksess

Den fryktinngytende Kaptein Sabeltann har vunnet hjertet til utallige barn helt siden han i 1990 sto på scenen slik vi kjenner han i dag.

Mye har skjedd siden den gang, men selveste kongen på havet er fortsatt den samme. Forestillingene tas hvert år til nye høyder med både historie, musikk, effekter og stemning.

Over 1,4 millioner små og store har sett kveldsforestillingene i Kjuttaviga siden starten. I 2015 var det i overkant av 60 000 som så forestillingene.

Og hvorfor Kaptein Sabeltann har blitt en så stor suksess for Dyreparken har kommunikasjonssjef Anniken B. Schjøtt en klar formening om.

BURSDAG: Bursdagene til Julius har i alle år vært en attraksjon i seg selv. Her fyller en ung sjimpanse 5 år, og dagen ble feiret med både kake og egenprodusert brus. FOTO: Scanpix
BURSDAG: Bursdagene til Julius har i alle år vært en attraksjon i seg selv. Her fyller en ung sjimpanse 5 år, og dagen ble feiret med både kake og egenprodusert brus. FOTO: Scanpix Foto: Laurvik, Henrik

– Jeg tror han appelerer til både det som er spennende, og han har mulighet til å kunne være litt frekkere enn andre. Og så er det jo det at det er et univers som man også kan leke. Det er ikke nødvendig å ha fullt utstyr, man kan finne en pinne og leke sjørøver, sier Schjøtt til TV 2.

Hele Norges Julius

Selv om den fryktede sjørøveren har tatt over som hovedattraksjon de senere årene, er det sjimpansen Julius, som kom til verden 2. juledag 1979, som gjorde at Dyreparken for alvor ble kjent for det norske folk.

Julius ble umiddelbart en rikskjendis da faren ikke ville vite av han og daværende direktør, Edvard Moseid, tok den lille sjimpansen inn til seg og sin egen familie.

Den noe utradisjonelle «forstersønnen» Julius, ble til både bok og TV-serie, og var i lang tid Dyreparkens største attraksjon. Han er med sine 36 år fortsatt rikskjendis, og lever i dag livet som leder av sjimpanseflokken i parken.

– Julius er sjefen i flokken. Han er en bestemt mann. Han liker fortsatt kjendistilværelsen, og er veldig glad når det kommer et kamera og liker å feire og vil nok være veldig aktiv i vår feiring av 50-års jubileet.

Og kommer du med kamera uten å ta bilde av han, ja da står du ikke høyt i kurs hos kjendis-sjimpansen.

– Da blir han litt furten. Han vil være stjernen og i sentrum. Så han er veldig glad om kamera rettes mot han.

BRANN I TÅRNET: Kardemomme by yrer av liv på sommeren, særlig når det brenner i tårnet til Tobias. FOTO: Dyreparken
BRANN I TÅRNET: Kardemomme by yrer av liv på sommeren, særlig når det brenner i tårnet til Tobias. FOTO: Dyreparken

Stadig nye attraksjoner

Etter den offisielle åpningen 25. juni 1966, har parken vokst til å omfavne hele 140 ulike dyrearter og ca 700 individer (bortsett fra fisker).

Dyreparken som destinasjon kunne notere seg med ny besøksrekord i 2015 og passerte for første gang én million besøkende. Torbjørn Egners Kardemomme By åpnet i 1991, og i fjor ble Egners univers utvidet med attraksjonen Hakkebakkeskogen.