PRIS: Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel, hedret Thea Steen onsdag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
PRIS: Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel, hedret Thea Steen onsdag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

ble hedret med kreftforeningens hederspris:

– Thea (26) har reddet mange liv

Etter at Thea Steen (26) begynte å blogge om kreften har andelen unge kvinner som sjekker seg for livmorhalskreft økt drastisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg føler meg veldig heldig som har fått bruke det lille jeg har hatt av overskudd til å jobbe med dette, sa Thea Steen under utdelingen av Kreftforeningens hederspris onsdag ettermiddag.

Thea Steen har vært åpen om sitt liv med livmorhalskreft, og står sammen med Det Nye og Kreftforeningen bak kampanjen "Sjekk deg".

Etter at kampanjen startet har antallet unge kvinner i aldersgruppen 25-29 år som sjekker seg økt med 20 prosent. 6000 flere unge kvinner har testet seg.

– Vi har jobbet for at flere skal teste seg i mange år, men har ikke fått det til. Nå har Thea klart det, sier Anne Lise Ryel, Kreftforeningens generalsekretær.

– Veldig stolt

Det var få tørre øyne å se da Steen takket for prisen.

– Det er veldig mange følelser. Jeg er glad og stolt, samtidig føler jeg sorg og sinne over at dette må til og at kreft fortsatt er en så utbredt sykdom, sier hun.

TV 2 har tidligere fortalt om Silje Fålun (25). Hun sjekket seg for kreft etter å ha lest Theas blogg.

– Jeg hadde fått grove celleforandringer, som er steget før kreftdiagnosen. Tre dager senere ble jeg operert. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk hindret det før det gikk enda lenger, sier hun.

Fåtun var til stede under utdelingen av hedersprisen.

– Det å høre Siljes historie, og å tenke på at det er enda flere der ute som kan slippe å gå gjennom alt dette, det er veldig fint, sier Steen.

– Reddet mange

Av dem som har sjekket seg etter at kampanjen "Sjekk deg" startet, hadde 150 celleforandringer.

– Theas blogg har gjort en veldig stor forskjell. Det er for tidlig å si hvor mange som er reddet, men det er ingen tvil om at Thea har reddet mange liv, sa Ryel under utdelingen.

Men tross god effekt av kampanjen er fortsatt norske kvinner for dårlige til å teste seg. Bare halvparten av kvinnene som får innkalling velger å la seg teste

Derfor kommer både Kreftforeningen og Steen til å fortsette arbeidet.

– Det er veldig viktig å fortsette arbeidet slik at enda flere tester seg, sier hun, og understreker at kampanjen #testdeg fortsetter med uforminsket styrke.

– Vi har mye bra på gang som skal ut snart, sier hun.