Derfor får du en låt på hjernen

Kroppen din-programleder Line Jansrud utforsker hva som egentlig skjer når du får en låt på hjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du skrur på radioen og får med deg de siste sekundene fra låta «La det swinge» av Bobbysocks. Låta ender, men resten av dagen har du den på hjernen istedenfor. Kan være ganske irriterende, eller hva?

Studier viser at 90 prosent av oss blir rammet av «låt på hjernen» minst én gang i uken.

Den kommer gjerne når som helst og hvor som helst, men hva er det egentlig som skjer når du får en låt på hjernen?

Ufrivillig musikalske bilder

I TV 2-programmet Kroppen din får du svar på kroppens mange mysterier, og i torsdagens episode har lege og programleder Line Jansrud blant annet funnet forklaringen på hvorfor låter kan feste seg til hjernen.

– Musikkpartiene som lurer seg inn i hjernen når du hører en låt heter øreorm. Hvilke sanger som blir til øreormer er individuelt. Det handler om hvem du er, hvilken musikksmak du har og lignende, men likevel er det noen fellestrekk, sier Jansrud og legger til;

– Øreormer er ufrivillige musikalske bilder som repeteres i hjernen vår. De er rundt 15 til 20 sekunder lange, og synger gjerne en enkel melodi. Sanger med tekst fester seg lettere enn de uten tekst.

Bli kvitt låta

Så hvorfor fester en øreorm seg til hjernen?

Én av teoriene kalles Zeigarnik-effekten som går ut på at hjernen vår lettere husker oppgaver som er uferdig, for eksempel å glemme å knyte skolissen.

Fordi en øreorm kun er en del av en sang, oppfatter hjernen vår det som en uferdig oppgave og sangen kommer tilbake igjen og igjen. Derfor mener noen at du bør høre mer på sangen for å bli kvitt den. Når du kan hele sangen mener hjernen at oppgaven er fullført.

Likevel, den mest effektive måten å bli kvitt en låt på hjernen skal visstnok være en real omgang hjernetrim. For eksempel zudoku eller verbale oppgaver som kryssord og lesing. Eller aller best; et anagram. Ta et ord og stokk om bokstavene så det får en annen betydning. Voilá, så er du kvitt låta på hjernen.

Kroppen din ser du på TV 2 torsdager kl. 20.00.