Ingrid Halstensen og Erik Thorstvedt vil lede studiosendingene fra Rio i august.

100 dager til Rio-festen – slik blir OL på TV 2

I dag er det 100 dager til OL i Rio, og TV 2 satser tungt på verdens største idrettsarrangement.

Erik Thorstvedt og Ingrid Halstensen skal lede sendingene fra studio midt i OL-parken i Rio.

– Sommer-OL er verdens største idrettsarrangement og en ny stor utfordring for TV 2 og TV 2 Sporten. Vi gleder oss både til Rio og hele sportssommeren med fotball-EM og Tour de France som ligger foran oss, forteller prosjektleder for OL i TV 2 Christine Espeland.

Om 100 dager starter OL for fullt på TV 2. Fra åpningsdatoen 5. August og til den 21. august skal TV 2 sende 5600 timer live idrett på TV 2, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

Slik blir OL i Rio på TV 2:

I løpet av 17 dager skal 10.500 utøvere fra 204 nasjoner konkurrere i 28 idretter, 42 disipliner og i hele 306 medaljeøvelser. Det blir sendinger hele døgnet i denne perioden.

Planleggingen av OL i Rio på TV 2 startet samtidig som vinter-OL i Sotsji var over for to år siden.

– Våre største profiler er selvsagt med denne gangen også, samtidig som vi satser nytt og annerledes. VI skal sende 24 timer i døgnet på TV 2 og TV 2 Sportskanalen, sammen med en rekke attraktive konkurranser på Sumo. Tidsforskjellen på fem timer gir en ekstra dimensjon. Vi vet hvor stor interessen er for OL i Norge og har rigget oss deretter, men et bredt tilbud døgnet rundt. Norge har ikke like mange norske medaljehåp i sommer-OL, men de som skal konkurrere skal vi virkelige bli kjent med. I tillegg skal vi løfte frem de store olympiske sommergrenene som turn, svømming, boksing, tennis og mange flere. Vi har jobbet med kommentator-staben vår i halvannet år og coacher dem helt frem til lekene starter 5.august, forteller Christine Espeland.

DEN STØRSTE STJERNEN: Usain Bolt løper (forhåpentligvis) 100 meter-finale på TV 2 i august. Her tar han selfie med fansen etter gull på stafetten i London for fire år siden. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP / ADRIAN DENNIS
DEN STØRSTE STJERNEN: Usain Bolt løper (forhåpentligvis) 100 meter-finale på TV 2 i august. Her tar han selfie med fansen etter gull på stafetten i London for fire år siden. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP / ADRIAN DENNIS Foto: Adrian Dennis

Ingrid Halstensen og Erik Thorstvedt blir programlederne i studio i Rio, mens Annemarta Giske leder studio-sendingene fra Oslo. Arill Riise vil også være på plass i Rio, og skal lede alle nyhetssendingene på TV 2 i OL-perioden direkte derfra.

– Å lede sendingene i Rio blir som å skvulpe rundt i et gigantisk smørøye i tre uker. Med studio plassert akkurat der det skjer, blir vi omgitt av stor idrett på alle kanter. Det blir gulljubel og verdensrekorder, men garantert også tårer og skandaler. OL dekker hele skalaen av menneskelig drama, sier programleder Erik Thorstvedt, som avslører hva hvilke øvelser han ser ekstra frem til:

HÅNDBALLGJENGEN: Kjente ansikter gir deg håndballfest fra Rio. Fra venstre: Bent Svele, Julie Strømsvåg, Harald Bredeli, Randi Gustad og Frode Scheie. FOTO: TV 2. 
HÅNDBALLGJENGEN: Kjente ansikter gir deg håndballfest fra Rio. Fra venstre: Bent Svele, Julie Strømsvåg, Harald Bredeli, Randi Gustad og Frode Scheie. FOTO: TV 2. 

– Det jeg gleder meg aller mest til er dame- og herrefinalene i volleyball, forteller han.

Ingrid Halstensen er akkurat nå på Jamaica for å møte en av verdens største friidrettsstjerner, Usain Bolt.

– Jeg gleder meg enormt til Rio, og føler meg veldig heldig som får lov til å jobbe med sommer-OL sammen med så mange dyktige kolleger, det blir ikke større enn dette! Det er en veldig spennende utfordring, den største jeg har fått så langt, så litt skummelt er det. Men jeg er sikker på at med all den kompetansen, erfaringen og formidlingsgleden som TV 2 besitter, kommer dette til å bli et fenomenalt OL, både for oss, og de der hjemme, sier hun.

Selv har hun ett favorittøyeblikk fra OL, og håper på flere slike historier.

- Da mattelæreren Bartosz Piasecki vant OL sølv i fekting under lekene i London. Den medaljen representerer noe av det jeg elsker ved sommer-OL; underdogene og de fantastiske historiene man kan få fra idretter vi hører veldig lite om i hverdagen. Her kan de ukjente heltene skinne! Jeg håper vi får flere slike øyeblikk i Rio, sier hun.

FRIIDRETTSGJENGEN: Jørn Sundby, Johan Kaggestad og Siri Avlesen-Østli blir TV 2s trio på friidrettsarenaen. FOTO: TV 2.
FRIIDRETTSGJENGEN: Jørn Sundby, Johan Kaggestad og Siri Avlesen-Østli blir TV 2s trio på friidrettsarenaen. FOTO: TV 2.

Jørn Sundby, Johan Kaggestad og Siri Avlesen-Østli blir TV 2s ansikter og stemmer på friidretts-arenaen, mens Harald Bredeli, Bent Svele, Randi Gustad og Julie Strømsvåg dekker håndballen fra Rio. Frode Scheie kommenterer også mange av håndballkampene fra Oslo.

TV 2 sender i alt 60 menn og kvinner ned til Brasil. 25 grener vil bli dekket med norske kommentatorer.

– Prosjektgruppen er satt sammen av folk fra alle avdelinger i TV 2 – og vi tar med oss mye erfaring fra Sotsji. Samtidig er et sommer-OL neste fire ganger så stort, ligger i en annen tidssone og vi har ikke de samme norske medaljesjansene som i et vinter-OL. Vi har 60 personer på plass i Rio, i tillegg til store redaksjoner i Oslo og Bergen. De første reiser ned tidlig i juli for å rigge studio som denne gangen blir liggende midt i Olympic Park – rett ved siden av tennisbanene og ikke langt fra håndball-arenaen, forteller Christine Espeland.

Programmeringen av TV 2 foregår fortløpende etter hvert som utøvere og lag kvalifiserer seg.

Hovedkanalen skal favne både norske deltagere og de store øyeblikkene. I et sommer-OL deles det ut i snitt 18 gullmedaljer hver dag.

– Sammen med Sportskanalen som sender 24 timer i døgnet skal TV 2 dekke de største grenene uten å bli et lappeteppe, sier Espeland.

I tillegg vil seerne ha komplett oversikt over alle aktuelle øvelser til enhver tid på TV 2 Sumo.

VÅR STØRSTE GULLSJANSE: Nora Mørk og Norges håndballjenter er vårt sikreste medaljekort i OL. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
VÅR STØRSTE GULLSJANSE: Nora Mørk og Norges håndballjenter er vårt sikreste medaljekort i OL. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Carina

– Sommer-OL er verdens største idrettsarrangement og det foregår opptil 40 konkurranser samtidig. Med to lineære kanaler i sving sier det seg selv at mange av godbitene vil ligge på Sumo der du kan se dem både direkte eller i opptak, forteller TV 2s prosjektleder Christine Espeland.

Disse kommenterer OL-grenene for TV 2:

Åpningseremoni/friidrett og avslutningsseremoni: Jørn Sundby og Johan Kaggestad

Bueskyting: Robin Krüger

Basket: Frederik Gnatt og Christian Paasche

Boksing: Erik Nilsen og Thomas Hansvoll

Landeveissykkel: Christian Paasche og Johan Kaggestad

Banesykling: Ole Kristian Stoltenberg

BMX: Jonas Greve og Fredrik Westeng

Terrengsykling: Jonas Greve

Stup: Anne Sturød og Espen Nordby

Hestesport: Anton Granhus og Camilla Rostad

Landhockey: Jørgen Klem

Fotball- menn: Kasper Wikestad

Golf: Frederik Caspar Kracht

Turn/RG: Åse Linda Tynning og Hanna Bogetveit, Flemming Solberg

Håndball: Harald Bredeli, Frode Scheie og Bent Svele

Roing og padling: Ole Kristian Stoltenberg og Lars Bjønness

Seiling: Arve Fuglum og Siren Sundby

Skyteøvelser: Marius Skjelbæk og Vebjørn Berg

Svømming: Fin Gnatt og Sander Smørdal

Taekwondo: Henrik Jonassen og Rehman Mughal

Tennis: Kim Robin Haugen, Eirik Fure og Jan F. Andersen

Triatlon: Mads Kaggestad og Morten Hansen

Sandvolleyball: Lars Peder Hellerud og Nila Larsson

Vektløfting: Endre Osnes og Øystein Holt

Bryting: Tor Hammerø og Mats Rolfsen