HEDRES: Thea Steen (26) får pris for sin innsats for kreftsaken. FOTO: Kaja Kirkerud
HEDRES: Thea Steen (26) får pris for sin innsats for kreftsaken. FOTO: Kaja Kirkerud

Thea Steen (26) får Kreftforeningens hederspris

Kreftforeningen mener Thea Steens innsats mot livmorhalskreft har reddet liv.

Kreftsyke Thea Steen (26) får Kreftforeningens hederspris for 2015 for sin innsats for kreftsaken.

Hun hedres for sin frivillige innsats og initiativ for at ingen andre skulle havne i hennes situasjon.

Thea har livmorhalskreft med spredning og har blogget om sykdommen.

I tillegg har hun startet #sjekkdeg-kampanjen som har fått unge kvinner til å teste seg for livmorhalskreft og avverget krefttilfeller.

– Hun har reddet liv allerede og det vil være flere liv som reddes på grunn av henne. Hun fortjener prisen og det å bli hedret for en veldig viktig innsats for kreftsaken, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Knakk koden

HYLLES: Thea Steen (26). Foto: Kaja Kirkerud TV 2
HYLLES: Thea Steen (26). Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Ryel trekker særlig frem at Steen forstod hvordan man skulle nå ut til de unge kvinnene (25-29 år), en gruppe der bare litt over 50 prosent tidligere har møtt opp for å ta celleprøve.

– Hun knakk koden, skjønte hvordan vi skulle nå ut til de unge kvinnene. Mange har møtt opp og vi har avdekket alvorlige celleendringer i et stort antall blant disse, sier Ryel.

– Thea er et menneske som gjør en forskjell for andre. Hun gjør noe unikt og spesielt og får derfor hedersprisen som henger svært høyt, sier Ryel.

Veldig stort

Thea Steen setter stor pris på å få prisen.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger og klapp på skulderen gjennom dette året, men å få Kreftforeningens hederspris er veldig stort, sier Thea Steen til TV 2.

– Jeg tenkte aldri at dette ville bli så stort, jeg så at her hadde jeg mulighet til å nå ut med min historie som et opplysningsprosjekt. Men etterhvert skjønte jeg at jeg hadde en god plattform for å nå ut med det viktigste, å oppfordre til å ta celleprøve og bidra til å unngå at så mange jenter havner i situasjonen jeg er i, sier Steen til TV 2.

Hun synes det er særlig flott at sjekkdeg-kampanjen har gitt så gode resultater.

– Det er ufattelig fint at det har vært så god oppslutning. Man tenker jo at så lenge man kan hjelpe en så er det bedre. Så det er helt overveldende at så mange har møtt opp for å ta celleprøve, sier Steen.

Steen ser på hedersprisen som et lyspunkt i en vanskelig hverdag.

– Legene avbrøt den forrige cellekuren fordi den ikke fungerte godt nok. Nå skal det tas nye prøver av lymfeknutene og så håper jeg de finner en ny behandling som vi kan prøve ut, sier 26-åringen.