Her er Norges nye spionskip: – En teknologisk revolusjon

BODØ (TV2 ): Norges nye overvåkings- og etterretningsfartøy «Marjata» blir et av verdens mest avanserte spionskip når det om kort tid skal settes inn i operativ drift i Barentshavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets nye spionskip er på et kort besøk i Bodø og er godt passet på bak gjerder og skilt som forteller «adgang forbudt» og «fotografering forbudt».

Til tross for gjentatte forsøk på å få komme om bord på «Marjata» forblir svaret det samme. Kort og kontant.

– Nei, jeg tror det er greit at det er en del ting som er skjermet for presse og offentligheten og en del hemmeligheter vil vi holde for oss selv, sier sjefen for etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde.

Avansert spionutstyr

For på toppdekket står noe av verden mest avanserte overvåkningssystemer klare til bruk skjult bak hvite kupler.

Forsvarets og e-tjenestens sitt nye spionskip og verktøy er proppfull av høyteknologisk og hemmelig utstyr.

– Absolutt. Det er en revolusjon i den tekniske utvikling på denne båten, i likhet med samfunnet for øvrig. Husk at dagens skip erstatter et fartøy som ble satt inn i tjeneste i 1995, påpeker Haga Lunde.

Skipet blir en svært verdifull etterretningsressurs for Norge og Vesten i overvåkning av den russiske militær aktivitet i nord-områdene.

Tok unike «spionbilder»

Det spesialbygde skipet overtar for det gamle spionskipet som også het «Marjata». De ble satt i drift i 1995. Det var dette fartøyet som tok de aller første bildene som verden fikk se av det russiske redningsdramaet etter at atomubåten «Kursk» sank etter en eksplosjon om bord i 2000.

115 russiske sjøfolk mistet livet.

Nye «Marjata» er den fjerde i rekken og blir Norges mest verdifulle etterretningsressurs i Barentshavet. Forsvaret har vært til stede og overvåket Barentshavet siden 1950-tallet.

– Vi følger aktiviteten i luft, på hav overflaten og til dels under vann nøye. Norge deler etterretningsinformasjon med ulike partnere, men alt er vurdert og analysert av norske kilder før de går videre, sier Haga Lunde.

Barentshavet er prioritert

Skipet er nå på vei nordover og skal om kort tid settes inn i operativ tjeneste. Nordområdene har vært et viktig område for etterretningstjenesten igjennom flere ti-år. Spesielt nå når det er blitt kjøligere mellom Vesten og Russland er aktiviteten under nøye oppsyn.

Mange nasjoner, spesielt USA, følger nøye med. Derfor blir etterretningsinformasjon fra det norske skipet veldig viktig i årene fremover.

– Virker et slikt spionskip provoserende på Russland?

– Det bør det ikke. Vi har hatt slike operasjoner siden 50-tallet. Det er en felles forståelse av det vi holder på med. Dette foregår også i internasjonalt farvann, sier Haga Lunde.

Hvor mange som jobber om bord, hva de gjør og hvilke typer oppdrag «Marjata» skal delta på fremover, er altså klassifisert som hemmelig.

Kanskje like greit, men vi kan avsløre at Kirkenes blir hjemmehavn for Norges splitter nye overvåknings- og etterretningsfartøy de gangene det er mannskapsbytte.