TERRORVURDERING: Kong Harald og dronning Sonja under et statsbesøk i Milano, Italia tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TERRORVURDERING: Kong Harald og dronning Sonja under et statsbesøk i Milano, Italia tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Kongefamilien skal til Stockholm:  Politiet følger terrorsituasjonen

Politiet følger situasjonen i Sverige, før den norske kongefamilien skal på storbesøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstkommende helg skal etter planen både Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn være tilstede under markeringen av Kong Karl Gustafs 70-årsjubileum i Stockholm.

Pressesjef ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndahl, sier i en pressemelding at de følger situasjonen og gjør nødvendige vurderinger og eventuelle tiltak, som i alle sammenhenger.

NRK meldte tidligere tirsdag at politiet vurderer kongefamiliens tur til Stockholm. Grøndahl mener dette er misvisende, men har følgende generelle kommentar til situasjonen i Sverige:

– Vi har ikke uttalt at vi vurderer kongefamiliens Sverigetur.

– Vi har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende, sier Grøndahl.

Tirsdag morgen meldte svenske Expressen at syv eller åtte IS-terrorister hadde dratt til Sverige, og at et terrorangrep kunne være nært forestående.

Hele kongefamilien til Stockholm

Det svenske sikkerhetspolitiet, Säkerhetspolisen (Säpo), har satt beredskapsstab sammen med svenskenes svar på Kripos, Nationalle operative avdelingen (Noa).

– Informasjonen tas på svært stort alvor i Säpo. Det er ikke vanlig med denne typen informasjon, sier en kilde til avisen.

«Kan ikke avfeie» terrorinformasjon

Tjenestepersoner i Säpo skal mandag ha reist til Irak for å forsøke å få mer informasjon om de planlagte angrepene.

Säpo bekrefter på sine nettsider at de jobber med å vurdere informasjon som de anser å være av en slik karakter «at den ikke kan avfeies».

Politiet jobber nå intensivt for å avklare situasjonen. Pressekontakt i sikkerhetspolitiet, Simon Bynert, vil ikke bekrefte eller avkrefte om de har pågrepet eller mistenker noen, overfor Expressen.