STREIK: Pasienthotellet er Haukelands største sengeavdeling med plass til 178 pasienter. Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2
STREIK: Pasienthotellet er Haukelands største sengeavdeling med plass til 178 pasienter. Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2

Pasienthotell rammet av streik:

I dag møter ti barn og 30 kreftpasienter stengte dører

Driften på Pasienthotellet på Haukeland trappes gradvis ned som følge av streiken i hotell- og restaurantbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilsammen 63 pasienter var planlagt inn til Pasienthotellet på Haukeland tirsdag. Ti av dem er barn, og 30 av dem er kreftpasienter.

Streiken i hotell- og restaurantbransjen gjør at ingen av dem får sjekke inn på Pasienthotellet.

– Vi jobber med å finne andre løsninger, blant annet med å vurdere hvilke pasienter som kan bo på andre hotell og hvilke pasienter som må tas inn på sykehusets sengeavdelinger, sier Askjell Utaaker, divisjonsdirektør på Haukeland universitetssykehus.

80 rom i drift

Hotellet klarte å holde normal drift fram til midt på dag mandag. Mandag ettermiddag ble 18 pasienter flyttet til et vanlig hotell i sentrum.

– Det er en ekstra belastning til en gruppe som ikke trenger det, sier Utaaker til TV 2.

– Vi følger spillereglene i streiken nøye. Kapasiteten vår vil trappes gradvis ned. Hvis streiken varer lenge, så er det ikke mulighet for å drive hotellet, sier Therese Log Bergjord, administrerende direktør i Eurest, som driver Pasienthotellet på Haukeland.

Pasienthotellet er sykehuset største sengeavdeling. Tirsdag morgen er 80 av 178 rom i drift.

– Disse rommene blir ikke rengjort, og det blir ikke skiftet sengetøy. Vi vurderer fortløpende om pasientene må flyttes, sier Askjell.

Nekter å avbryte behandlingen

En av dem som fortsatt får være på pasienthotellet er kreftsyke Bjarne Hollevik (69) fra Øvre Årdal. 19. april startet han en strålebehandling som er planlagt å vare i fire uker.

Et avbrudd i behandlingen er alvorlig, og kan gi redusert effekt og i verste tilfelle forverring av tilstanden.

– Jeg kommer ikke til å avbryte behandlingen. Om jeg så må bo i telt utenfor sykehuset, så gjør jeg det, sier en bestemt Hollevik til TV 2 tirsdag.

Bjarne Hollevik er strålepasient og får fortsatt lov til å være på Pasienthotellet på Haukeland. Men hva som skjer i dagene som kommer er han usikker på. Foto: Klaus Holte/TV 2
Bjarne Hollevik er strålepasient og får fortsatt lov til å være på Pasienthotellet på Haukeland. Men hva som skjer i dagene som kommer er han usikker på. Foto: Klaus Holte/TV 2

Vurderer situasjonen fra time til time

Streiken i hotell - og restaurantbransjen er i sin tredje dag. Haukeland sykehus vurderer situasjonen fra time til time, og dag til dag.

– I morgen sjekker noen pasienter ut, både på grunn av hygiene og fordi de er ferdig med behandling. Om pasienthotellet klarer å holde åpent litt til, så er det bedre enn å være korridorpasient, eller å bli flyttet til et hotell i sentrum, sier divisjonsdirektøren på Haukeland.

Streiken ble mandag trappet opp med ytterligere 2.447 medlemmer i totalt 209 bedrifter. Medlemmene blir tatt ut i streik fra lørdag.

Fra før er 3.500 medlemmer allerede i streik.

Uenighetene går hovedsakelig ut på at Fellesforbundet krever muligheter for lokale lønnsforhandlinger. I tillegg er høyere lønn for de lavest betalte medlemmene et viktig krav fra Fellesforbundets side.