URO: Noen hoteller er redd for at romnummeret 420 skal oppfordre til uro og ulovlige aktiviteter. FOTO: QUINN DOMBROWSKI/WIKIMEDIA COMMONS
URO: Noen hoteller er redd for at romnummeret 420 skal oppfordre til uro og ulovlige aktiviteter. FOTO: QUINN DOMBROWSKI/WIKIMEDIA COMMONS

Derfor er tallet 420 bannlyst fra hoteller

På flere hoteller finnes ikke romnummer 420 – her er grunnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du vært på reise, har du kanskje merket at flere fly mangler seterad 13.

Grunnen skal være så enkel (og banal) som at tallet er knyttet til ulykke og overtro.

Men det er ikke bare flyselskaper som bannlyser visse tall. Også en rekke hotellkjeder nekter å bruke et spesielt nummer på sine rom.

Cannabis-vennlig

Romnummeret flere hoteller mangler, er 420. Også 13 er et tall mange hoteller velger å droppe.

Men frykten for tallet 420 bunner derimot i noe annet enn overtro.

Tallet er nemlig assosiert med rusmidlet cannabis, og ugagn i forbindelse med dette. For å unngå en unødig risiko for bråk, velger derfor flere hoteller å droppe tallet, skriver The Telegraph.

I tillegg ønsker man trolig å forhindre at noen stjeler dørskiltet som en suvenir.

Hemmelig kode

Helt siden 1970-tallet har 420 blitt knyttet til hasj og marihuana. Ifølge BBC startet det hele med en gruppe studenter i San Rafael i California.

Vennegjengen, som kalte seg «The Waldos», skal ha fått tak i et skattekart som angivelig viste vei til en skjult marijuana-plantasje.

Klokken 4.20 var møtetidspunktet for studentene da de la ut på letingen. Etterhvert ble 420 en kode for marihuana innad i vennegjengen, og med årene ble uttrykket spredt til nye sosiale kretser i USA.

Stjal 420-skilt

I dag er 420-uttrykket godt kjent i cannabis-miljøer, også utenfor amerikanske landegrenser.

Flere steder er 20. april (4/20 i amerikansk datoform) en selvskreven samlingsdag for cannabis-røykere.

I Colorado, den første amerikanske staten som legaliserte cannabis, har uttrykket blitt ekstra populært. I 2014 måtte myndighetene bytte ut et veiskilt med nummeret 420. Årsaken var at skiltet til stadighet ble stjålet.

– Folk stjeler åpenbart disse skiltene. Tidligere kunne vi ikke erstatte de som ble stjålet ofte. Dette er en innovativ måte for oss å beholde skiltene på, sier Amy Ford i de lokale myndighetene til avisen Denver Post.

Nå heter skiltet 419,99.