Magnus Carlsen spilte remis med sorte brikker mot Maxime Vachier-Lagrave i sjette runde av Altibox Norway Chess 2016. Foto: TV 2
Magnus Carlsen spilte remis med sorte brikker mot Maxime Vachier-Lagrave i sjette runde av Altibox Norway Chess 2016. Foto: TV 2

Carlsen reddet remis etter kjempetrøbbel

Magnus Carlsen var i trøbbel mot Maxime Vachier-Lagrave, men fant en redning i siste sekund.

Magnus Carlsen spilte remis med sorte brikker mot Maxime Vachier-Lagrave i sjette runde av Altibox Norway Chess.

Partiet så lenge dystert ut for verdensmesteren, som var i trøbbel både på brettet og klokken. Med bare sekunder igjen fant han derimot en fiffig løsning som reddet partiet.

Verdensmesteren opprettholder dermed ledelsen i turneringen og er med sine fire poeng stadig et halvpoeng foran Maxime Vachier-Lagrave, Pentala Harikrishna og Vladimir Kramnik.

Tidstrøbbel

I en berlinervariant i spansk åpning forsvant dronningene fort av brettet og igjen stod spillerne med en komplisert, strategisk stilling.

– Jeg spiller en sidevariant og håper Magnus ikke husker hva man skal gjøre i disse stillingene, sa franskmannen i skrifteboksen da åpningen var over.

Og alt tydet på at verdensmesteren ikke kunne komme på hva man skulle gjøre. Etter lange tenkepauser tok han til slutt gode avgjørelser, men likevel ble situasjonen beskrevet som urovekkende.

– Dette er en sånn situasjon hvor stillingen på selve brettet objektivt sett er grei, men hvor situasjonen i seg selv er veldig ubehagelig, kommenterte Hans Olav Lahlum.

Da hadde Carlsen en time mindre igjen på klokken enn sin motstander, materielt overtak og en konge i trøbbel. Han virket ubekvem og nølende - litt som at han visste han hadde analysert dette på et eller annet tidspunkt.

– Det er kanskje den verste situasjonen man kan være i som sjakkspiller: Å vite man har sett stillingen tidligere, men ikke huske hva som er de korrekte analysene, fortalte nummer 14 i verden Peter Svidler da TV 2 snakket med ham underveis.

Etterhvert var det ikke bare på tiden Magnus Carlsen hadde trøbbel. Også på brettet slet han - både med koordinasjon av egne brikkene og med infiltrering av motstanderens brikker på egen banehalvdel.

Redning i siste sekund

Da det så som verst ut på både klokke og tid fant derimot verdensmesteren en svært fiffig løsning. Med bare et minutt igjen på klokken ofret han en løper - og dermed løsnet alt.

Hvits bønder forsvant, og franskmannens eneste håp nå var et angrep bestående av tre brikker. Dette var dog bare et lite vindpust i forhold til hva sort tidligere hadde vært gjennom.

Tirsdag er hviledag i Altibox Norway Chess, mens syvende runde spilles onsdag klokken 16.00. Da spiller Magnus Carlsen med hvite brikker mot Vladimir Kramnik, spilleren som sammen med Maxime Vachier-Lagrave og Pentala Harikrishna jager hakk i hæl.