30 år siden Tsjernobyl: Norske sørsamer måles fortsatt for radioaktivitet

VERDENS VERSTE ATOMULYKKE: Enorme mengder radioaktivt materiale ble sluppet ut i atmosfæren da reaktor nummer 4 ved Tsjernobyl-verket eksploderte for 30 år siden. I Norge er virkningene fortsatt merkbare. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
VERDENS VERSTE ATOMULYKKE: Enorme mengder radioaktivt materiale ble sluppet ut i atmosfæren da reaktor nummer 4 ved Tsjernobyl-verket eksploderte for 30 år siden. I Norge er virkningene fortsatt merkbare. (AP Photo/Efrem Lukatsky) Foto: Efrem Lukatsky
30 år etter atomkatastrofen har norske sørsamer fortsatt høyere nivå av radioaktivt cesium i kroppen enn noen andre befolkningsgrupper i verden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig om morgenen 26. april 1986 eksploderte reaktor 4 i atomkraftverket i Tsjernobyl i Ukraina. Ulykken skyldtes både dårlig konstruksjon av reaktoren og menneskelig feil.

En ukontrollerbar effektøkning i reaktoren førte til en brå temperaturøkning som resulterte i en dampeksplosjon som var så kraftig at reaktorens lokk ble blåst av. Lokket veide 1000 tonn.

En ny eksplosjon førte til at selve reaktoren ble eksponert. Brannen som fulgte, var så voldsom at den tok ti dager å slukke. Store mengder radioaktivt materiale ble sluppet ut i atmosfæren.

Mange krefttilfeller

28 arbeidere ved verket døde av stråling og brannskader i løpet av noen måneder etter ulykken. Det antas også at strålingen førte til nærmere 7000 tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen blant unge mennesker som ble eksponert for stråling.

Den moderne byen Pripyat, som var bygget like i nærheten av atomkraftverket for å huse arbeiderne, ble evakuert i all hast og er fortsatt ubeboelig. Spøkelsesbyen med sitt ikoniske pariserhjul som har forfalt i 30 år er i dag et turistmål.

Radioaktiv forurensing nådde også Norge. Det radioaktive avfallet falt primært ned over Nordland, Trøndelag, Hedmark og Oppland.

FØR ULYKKEN: Et udatert familiefoto viser Olga Korolova (til høyre) før Tsjernobyl-ulykken. Korolova bodde i den moderne byen Pripyat og ble evakuert i all hast da ulykken skjedde. Handout via REUTERS 
FØR ULYKKEN: Et udatert familiefoto viser Olga Korolova (til høyre) før Tsjernobyl-ulykken. Korolova bodde i den moderne byen Pripyat og ble evakuert i all hast da ulykken skjedde. Handout via REUTERS  Foto: Handout

De radioaktive stoffene falt ned på bakken og la seg på overflaten til planter, lav og vann og førte til høye nivåer i naturen. Dette ført raskt til forurensning i ferskvannsfisk og dyr som spiste de forurensede vekstene. Spesielt reinsdyr, småfe og storfe på utmarksbeite fikk høye nivåer i kjøtt og melk. Dette skapte særlig problemer for reindriften i Midt- og Sør-Norge.

Sørsamer spesielt utsatt

I 1987 startet Statens strålevern målinger av radioaktivitet blant sørsamene, som holder til i områdene fra det sørlige Nordland til Elgå i Hedmark. Nivået av forurensing økte mye de første årene og falt så kraftig mot midten av 1990-tallet.

30 år etter ulykken er sørsamene fortsatt blant de befolkningsgruppene i verden som har høyest konsentrasjon av radioaktivt cesium i kroppen.

2016: Olga Korolova (39) er tilbake i leiligheten hun bodde i før eksplosjonen. På 30-årsdagen for ulykken minnes de forvirringen og ofrene de måtte gjøre i da katastrofen var et faktum. REUTERS/Gleb Garanich 
2016: Olga Korolova (39) er tilbake i leiligheten hun bodde i før eksplosjonen. På 30-årsdagen for ulykken minnes de forvirringen og ofrene de måtte gjøre i da katastrofen var et faktum. REUTERS/Gleb Garanich  Foto: Gleb Garanich

– Stråledosene kunne vært ti ganger høyere om det ikke var blitt satt i gang en rekke tiltak for å begrense eksponeringen, sier seniorforsker Lavrans Skuterud ved Statens strålevern til TV 2.

Blant annet måtte sørsamene kutte drastisk i inntaket av reinkjøtt og tilberede maten på en annen måte. Det er ikke grunn til å tro at reindriftsutøvere vil få høyere kreftforekomst på grunn av eksponering av radioaktivt materiale.

– Det er ikke påvisbare fysiske helsekonsekvenser, men alle tiltakene og endringene som man har gjort har vært en stor belastning for samene, som har vært næringsutøvere oppe i det hele. Det psykososiale har vi ikke kontroll på, sier Skuterud.

Lokal medvirkning

Han har jobbet med målingene i 20 år og sier det fortsatt er behov for å overvåke situasjonen. Målingene foregår omtrent som en omvendt røntgenundersøkelse. Testpersonene sitter i en stol og bestråler et apparat i stedet for at apparatet bestråler personen.

SPØKELSESBY: Naturen er i ferd med å ta over Pripyat, som ligger like ved atomkraftverket. Pariserhjulet var del av en helt ny fornøyelsespark og ble aldri tatt i bruk før byen ble forlatt i 1986. AFP / GENYA SAVILOV
SPØKELSESBY: Naturen er i ferd med å ta over Pripyat, som ligger like ved atomkraftverket. Pariserhjulet var del av en helt ny fornøyelsespark og ble aldri tatt i bruk før byen ble forlatt i 1986. AFP / GENYA SAVILOV Foto: Genya Savilov

Undersøkelsen er også en viktig arena for informasjonsutveksling, sier Skuterud. I løpet av den 20 minutter lange undersøkelsen blir det tid til en prat om hvordan det går.

I forbindelse med atomkatastrofen som ble utløst av tsunamien i Fukushima i 2011, fant man ut at den norske tilnærmingen til de rammede antakelig hadde vært riktig. I Norge involverte man de rammede i større grad enn i Japan, hvor myndighetene inntok en holdning hvor de bestemte alt og satte befolkningen på sidelinjen.

Bedre sikkerhet

At konsekvensene av Tsjernobyl-ulykken fortsatt er så merkbare 30 år etter ulykken, forteller mye om det enorme potensialet i en atomreaktor. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at en lignende ulykke skal kunne skje igjen.

– Vi håper og har god grunn til å tro at sikkerheten er bedre ved atomkraftverkene som er i drift i dag. På den andre siden har terroraspektet blitt mer aktuelt, at det finnes gale folk som er villige til å gå drastisk til verks, sier Skuterud.

Tsjernobyl-verkets reaktor 2 ble stengt etter en brann i 1991. Reaktor 1 og 3 ble stengt i 1996 og 2000.

Kilder: Statens strålevern, Nuclear Energy Institute

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook