VENNEFORESPØRSEL: Facebook har tatt over som den vanligste plattformen svindlerne opererer på, ifølge Økokrim. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
VENNEFORESPØRSEL: Facebook har tatt over som den vanligste plattformen svindlerne opererer på, ifølge Økokrim. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Foto: Bendiksby, Terje

Nordmenn datingsvindlet for 280 millioner  – nesten alle gjerningspersonene går fri

Folk som blir svindlet av falske «kjærester» de møter på nettet, kan havne i både økonomisk og personlig krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg får tre telefoner om dagen om dette, sukker Anne Dybo i Økokrim.

Dybo har jobbet med datingsvindel siden internett ble allemannseie. Like lenge har denne typen bedrageri eksistert. Dybo forteller at stadig eldre mennesker blir svindlet.

– Da jeg begynte med dette, var det gjerne kvinner og menn i 40-årene som ble utsatt. Så var det folk i 50-årene og nå er ofrene opptil 92 år gamle, forteller Dybo.

Starter som venneforespørsel

Mange er i 60-70-årene. De får en venneforespørsel på Facebook, aksepterer den og begynner å chatte på norsk. Bedrageren i den andre enden bruker Google translate. Det oppstår vennskap og kjærlighet, og så ber bedrageren om penger.

TV 2 fortalte i april om 72 år gamle «Johannes», som overførte 2400 euro til Russland før han skjønte at han var blitt svindlet. «Johannes» var klar over at det finnes nettsvindlere der ute, men det falt ham ikke inn at «Svetlana» ikke var en ekte kvinne.

– Jeg er en gammel mann som sitter her og glaner på fire vegger. Dette virket veldig interessant og jeg gikk fem på, sa 72-åringen til TV 2.

Skjønte tegningen

«Johannes» kontaktet firmaet Visum Consulting i Oslo for å rådføre seg om noen av problemene «kjæresten» støtte på for å få innreisedokumenter til Norge. Daglig leder Fuat Cicekli forsto straks at 72-åringen hadde blitt svindlet.

Cicekli anslår at han får tre henvendelser hver uke om slike saker. Mailene de sender til sine ofre er omtrent identiske, og beløpene de ber om er alltid de samme.

– Det dreier seg ofte om flere hundre mailer. Ofrene er ofte ensomme menn som bor i distriktene og har fasttelefon, sa Cicekli.

Vil ikke tro på politiet

«Johannes» passer rett inn i Økokrims profil av folk som blir lurt på denne måten. Anne Dybo forteller at datingsider tidligere var den vanligste møteplassen. Nå for tiden er det Facebook. En venneforespørsel er starten på «forholdet».

Ofrene opplever at de virkelig får en venn eller kjæreste i den andre enden av chatten. I virkeligheten er det organiserte kriminelle som opererer med falske identiteter, oppdiktede liv og stjålne bilder.

– Det ligger en enorm manipulering i dette. Jeg får henvendelser fra banker, familie og venner og tar kontakt med ofrene. Jeg opplever at mange ikke tror på meg, de tror mer på en person de aldri har truffet, sier Dybo.

Store konsekvenser

Omfanget av svindelen er umulig å fastslå. Ifølge Økokrims tall ble 208 millioner kroner sendt ut av landet til falske kjærester i 2014. Året etter økte beløpet til 280 millioner.

Dette er beløp politiet kjenner til, men mørketallene er etter alt å dømme store.

– Denne typen svindel kan ende i tragedie. Vi vet om folk som må selge hus, hytte og bil, de isolerer seg fra familie og venner og havner i en dyp krise, sier Dybo.

– Ikke send penger til ukjente

Økokrim har et omfattende internasjonalt samarbeid om denne typen kriminalitet, men gjerningsmennene er vanskelige å ta. Selv om man vet hvor og når et beløp er tatt ut i en Western Union-filial, har svindleren nesten garantert brukt falsk identitet.

– I 98-99 prosent av sakene blir ikke gjerningsmannen tatt. Dette er organisert kriminalitet og innimellom tas det noen grupper. De sitter inne en stund mens andre overtar virksomheten. Når de slipper ut, fortsetter de. Vi er opptatt av forebygging, å få folk til å slutte å sende penger til ukjente personer de har møtt på nettet, sier Dybo.

Gi heller aldri fra deg personopplysninger, kontoopplysninger eller kredittkortinformasjon til ukjente mennesker du har truffet på internett.