STREIKERAMMET: Bjarne Hollevik fra Øvre Årdal er midt i strålebehandling, og risikerer å måtte avslutte behandlingen om han blir kastet ut av sykehotellet på Haukeland. Foto: Geir Huneide/TV 2
STREIKERAMMET: Bjarne Hollevik fra Øvre Årdal er midt i strålebehandling, og risikerer å måtte avslutte behandlingen om han blir kastet ut av sykehotellet på Haukeland. Foto: Geir Huneide/TV 2

streiken kan ramme pasienthoteLL:

Kreftsyke Bjarne (69) frykter strålebehandlingen ødelegges

Pasienthotellet på Haukeland og Ullevål står i fare for å måtte stenge på grunn av streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Streiken blant de nesten 3500 hotell- og restaurantansatte fortsetter på andre dag.

I Bergen og Oslo er det frykt for at liv og helse settes i fare, dersom pasienthotellene på Haukeland sykehus og Ullevål må stenge.

Mandag formiddag avslo NHO dispensasjonssøknadene fra pasienthotellene ved Ullevål og Haukeland sykehus, skriver Aftenposten.

Tidligere ble det sagt at pasienthotellet på Haukeland i Bergen måtte stenge klokken tolv mandag, men det var en frist sykehuset hadde satt selv.

– Nå begynner situasjonen å bli vanskelig. Vi må snart starte en styrt avvikling av hotelltilbudet, sier Askjell Utaaker, divisjonsdirektør ved Haukeland universitetssykehus, like etter klokken 12 mandag.

Utaaker presiserer at ingen blir kastet ut av hotellet umiddelbart, men ingen nye pasienter tas inn.

– Vi må begynne å planlegge alternativ behandling inne på sykehuset. Det kan også være at noen av pasientene kan benytte seg av et hotelltilbud i sentrum, sier han til TV 2.

Frykter behandlingen ødelegges

På pasienthotellet på Haukeland er det 178 rom. Den største pasientgruppen er kreftpasienter, og den største delen av disse er strålepasienter som er helt avhengig av å fortsette sin behandling.

– Hvis behandlingen avbrytes så er det alvorlig både for behandlingsprognose og helsen deres, sier Utaaker.

En av strålepasientene er Bjarne Hollevik fra Øvre Årdal. Han har reist 25 mil til Bergen for å få nødvendig strålebehandling.

– Jeg kom hit 19. april, og er ferdig med en ukes stråling. Må jeg ut herfra i tolvtiden, så er hele opplegget ødelagt for min del, forteller han.

– Det blir langt å kjøre hjem, og jeg risikerer å vente i flere måneder før jeg får komme tilbake, sier han.

– Dersom pasientene ikke får den planlagte behandlingen, vil de få alvorlige konsekvenser som redusert effekt og i verste tilfelle forverring av tilstanden, sier Utaaker.

Skylder på hverandre

Samtidig skylder partene i konflikten på hverandre, og Fellesforbundet mener arbeidsgiverne skyver svake grupper foran seg.

– NHO burde ta ansvar for den situasjonen de har satt hotellet i Bergen i. Å skyve syke, som er helt uskyldige, foran seg synes jeg er uverdig og kynisk, sier Jørn Eggum, Forbundsleder i Fellesforbundet.

Motparten svarer situasjonen kan snus motsatt vei:

– Vi må ikke glemme at det er Fellesforbundet som tok ut disse bedriftene, de kunne latt være å ta dem ut i streik. De er like gjerne dem som skyver ansvaret over på oss, sier Jostein Hansen, forhandlingsleder i NHO Reiseliv.

– Vi er ikke her for å kose oss

Mens partene krangler fortviler Haukeland sykehus, pasientene og pårørende.

Flere av pasientene på pasienthotellet på Haukeland er ikke friske nok til å ta inn på et vanlig hotell. I tillegg er mange av hotellene i Bergen streikerammet - så kapasiteten er begrenset.

– Jeg holder jo med dem som streiker. De er underbetalt og de yter svært god service. På den andre siden: Vi er ikke her for å kose oss. Vi har våre tanker om sykdommen, og det er sørgelig om behandlingsopplegg ødelegges, sier kreftpasient Bjarne Hollevik til TV 2.

Pasienthotellet er sykehusets største sengeavdeling, men har ikke søkt om dispensasjon i streiken.

– Vi har ikke, og vi kan ikke, søke om dispensasjon. Vi er ikke en part i denne konflikten, sier Utaaker, og legger til:

– Vi har bare anmodet partene om å komme fram til en løsning som ikke rammer pasientene på en slik måte som vi nå ser er i ferd med å skje.