Ble sammenlignet med legende: Jonas Jerebko storspilte for Boston Celtics.
Ble sammenlignet med legende: Jonas Jerebko storspilte for Boston Celtics. Foto: Maddie Meyer

Svenske «Larry Bird» reddet Celtics

Boston Celtics «måtte» vinne for å ha håp om sluttspill-avansement. Da sto en svenske frem.

Jonas Jerebko er en 29 år gammel svenske fra Borås like utenfor Gøteborg. I natt skrev svensken seg inn i hjertene til alle Boston Celtics-fans.

Kun seier godt nok for Celtics
Celtics lå under 1-2 i kamper i best av syv serien mot Atlanta Hawks. Med andre ord var Celtics avhengig av en seier for å holde følge med Atlanta. Det er svært sjeldent at et lag ligger under 1-3 i kamper og går videre.

Og ikke mange hadde tro på Celtics. Laget har mistet to av sine viktigste spillere, Avery Bradley og Kelly Olynyk. Men laget har fortsatt en svenske de kan stole på.

Svenske gikk foran
Etter første omgang lå Celtics under med 2 poeng og Jerebko sto oppført med kun ett poeng. Atlanta Hawks anført av Paul Millsap som scorte hele 45 poeng i kampen startet 3. periode forrykende og fikk en ledelse på 16 poeng. Så startet Celtics opphentingen, anført av svensken. Jerebko scorte åtte poeng mot slutten av tredje periode, den siste sørget for at Celtics kun lå under med 3 poeng før siste periode.

Fjerde periode ble jevnspilt og med litt over minuttet igjen sendte Jerebko hjemmelaget foran med fire poeng da han satte sin tredje trepoenger for kvelden.

Dramatisk til siste skudd
Helt over var likevel ikke dramatikken. Hawks' Jeff Teague scorte på to raske trepeongere og Hawks var igjen i føringen med to poeng. Isaiah Thomas, banens minste spiller, utlignet og sørget for ekstraperiode. Der var hjemmelaget sterkest. 175 cm høye Thomas avgjorde kampen da han sendte Celtics foran med syv poeng med kun 40 sekunder igjen av kampen.

Trenergeniet Brad Stevens
Boston Celtics har imponert gjennom hele sesongen. Trener Brad Stevens har fått enormt med skryt blant NBA-eksperter for å klare å få ut det absolutt ytterste av et mannskap som ikke er regnet som godt nok for å kjempe i toppen. I natt gjorde Stevens det igjen, og hovedrollen ble inntatt av tidligere Planja-spiller Jerebko. 16 poeng totalt hvorav 15 av de kom i de siste to periodene sørget for elektrisk stemning i TD Garden i Boston.

- Svenske Larry Bird
En av de mest populære sportsjournalistene i USA, Boston-patriot Bill Simmons, gikk så langt som å sammenligne Jerebko med den største Celtics-legenden av dem alle. I en enkel Twittermelding skrev Simmons:

- Swedish Larry Joe Bird

Legenden: Larry Bird er en av de store legendene i amerikansk idrett. 
Legenden: Larry Bird er en av de store legendene i amerikansk idrett.  Foto: Mike Kullen

Jerebko har fått en større rolle etter skaden på Olynyk. I natt startet også svensken for Celtics. Lagene er står nå med to seire hver, neste kamp spilles natt til onsdag. Skal Celtics vinne må kanksje Jerebko kanalisere sin indre Larry Bird nok en gang.