SPERREBÅND: Coop-toppen la ut flere bilder han mener dokumenterer at Rema 1000 bryter loven om søndagsåpne butikker, blant annet dette, som viser et sperrebånd i en Rema-butikk i Bergen. Foto: «sint, men lovlydig Coop-kjøpmann».
SPERREBÅND: Coop-toppen la ut flere bilder han mener dokumenterer at Rema 1000 bryter loven om søndagsåpne butikker, blant annet dette, som viser et sperrebånd i en Rema-butikk i Bergen. Foto: «sint, men lovlydig Coop-kjøpmann».

Full twitterkrig om Rema 1000s «søndagsperrebånd»

Matvaregigantene tar bilder av og måler opp konkurrentenes søndagsåpne butikker med lasermålere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kriminelt, raser kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis (@taklefriis) i Coop på twitter søndag ettermiddag.

I løpet av dagen har han lagt ut flere bilder fra søndagsåpne Rema-butikker i Oslo og Bergen, der sperrebånd og plakater har erstattet skillevegger, egne innganger og spesialkasser.

Dermed er den opphetede debatten om hvordan søndagsåpne butikker skal være utformet i gang igjen.

– De vet at de bevisst begår lovbrudd, og kjøpmennene våre er fortvilte og forbannet, utdyper Friis.

Han hevder Rema 1000 jukser, og stjeler markedsandeler ved å tilby kundene å handle i sine vanlige butikker som om det var en hverdag.

– Lovverket er helt klart. De søndagsåpne butikkene skal ha fastmonterte vegger og ha egnen inngang. Bildene vi har fått fra våre kjøpmenn, viser at Rema bryter loven systematisk, sier Friis.

Ifølge Friis opplever de små Coop-butikkene som ligger i nærheten av de åpne Rema-butikkene en markant nedgang i omsetningen på lørdager og mandager.

– Når de kan handle inn alt de trenger i de store Rema-butikkene søndag, er det jo ingen som trenger å gjøre ukesinnkjøpene sine mandag, forklarer Friis.

– Få kjøpe det de vil

I en av Rema-butikkene er det hengt opp en plakat som informerer om at kundene kan spørre personalet dersom det er varer man ikke finner selv.

Plakaten er hengt opp på et sperrebånd, og informerer om lovverket som sier at maks 100 kvm av butikken kan være åpen på søndager.

– Kundene bryr seg ikke om sperrebåndene, og kan gå innenfor sperrebåndene og hente det de vil, hevder Friis.

Rema 1000: De andre bryter også loven

Rema1000 kontrer påstandene fra Coop med å hevde at matvarekjeden i dag har dokumentert lovbrudd også hos de andre kjedene.

– Vi har gått gjennom flere butikker fra Norgesgruppen, Coop og Bunnpris og av ti stikkprøver var åtte butikker ikke i henhold til Søndagsplakaten - som de nevnte konkurrenter skrev under på senest torsdag. Vi gjør bare det våre konkurrenter har gjort i årevis, sier Mette Fossum Beyer (@mettebeyer), direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, til TV 2 søndag kveld.

– LOVBRUDD: REMA 1000 sendte dette bildet av en Joker-butikk til TV 2 for å bevise at også andre enn egen kjede bryter loven ved å ha for store butikker. Foto: Rema 1000.
– LOVBRUDD: REMA 1000 sendte dette bildet av en Joker-butikk til TV 2 for å bevise at også andre enn egen kjede bryter loven ved å ha for store butikker. Foto: Rema 1000.

Fossum Beyer viser i hovedsak til Jokerbutikker, som eies av Norgesgruppen, hvor Rema med lasermåler og fotodokumentasjon mener å ha konstatert lovbrudd hos konkurrentene.

Les også: To av tre nordmenn sier nei til søndagsåpne butikker

Eksempler på lovbrudd skal være at butikker er mer enn dobbelt så stor som loven tilsier, at kun en reol er brukt som skille mellom hovedbutikk og «søndagsbutikk» og at en butikk har et hull i en vegg som åpner for at kundene kan plukke varer fra et 30 kvm stort tilleggsrom.

– Joker Skjebstad i Mandal er for eksempel på rundt 300 kvadratmeter og holder åpen. Butikken er helt åpenbart for stor, da den tidligere har vært nødt til å stenge fordi den er for stor. Dette viser det vi hele tiden har sagt, at det er vanskelig å ha tillit til konkurrenter som konsekvent har utnyttet regelverket og fortsetter selv etter enighet om innstramminger, sier Fossum Beyer.

Norgesgruppen: Det Rema gjør er noe helt annet enn det vi gjør

– Hvis vi gjør noe galt nå, er det snakk om mindre overtramp som selvfølgelig skal rettes på. Men det er milevis unna det Rema 1000 gjør, og det vet de selv, sier Bård Gultvedt (@baardgultvedt), som er direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen.

– Det Rema 1000 gjør er en ren provokasjon, hevder Gultvedt.

Han understreker at bare Rema 1000 har nektet å være med i samarbeidet arbeidstakerorganisasjonen Handel og kontor (HK) tok initiativ til, som endte i den såkalte «Søndagsplakaten».

«Søndagsplakaten» kom til da HK sammen med Bunnpris, Coop og Norgesgruppen ble enige om felles retningslinjer for søndagsåpne butikker.

Les mer om søndagsplakaten her (ekstern lenke)

– Vi syns samarbeidet med Handel og kontor har vært veldig positiv og konstruktiv. Selvfølgelig hadde det vært best om Rema 1000 også hadde vært med i dette samarbeidet, sier Gultvedt.

Handel og kontor

Også arbeidstakerorganisasjonen Handel og kontor er klokkeklare på at det er Rema 1000 som er den store synderen i den pågående konflikten.

– De håner loven, sier Ove Magnus Halkjær (@ovemh), avdelingsleder for informasjon i Handel og Kontor, til TV 2.

Han mener reglene som er vedtatt om utformingen av søndagsåpne butikker er klokkeklare, og at Rema 1000 gir fullstendig blaffen i dem.

– Her skal det være fysiske vegger og en egen salgsflate. Dette er ikke så vanskelig, så jeg skjønner ikke hva Rema 1000 holder på med, sier Halkjær.

PS. Felles for alle aktørene TV 2 har snakket med søndag kveld er at alle mener myndighetene gjør for lite for å klargjøre og eventuelt endre lovverket. I september i fjor gikk Frp inn for søndagsåpne butikker, mens flertallet av velgerne og Stortinget fremdeles sier nei.