STENGES: Plaza Hotel i Oslo sentrum er ett av hotellene som rammes av streiken. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe
STENGES: Plaza Hotel i Oslo sentrum er ett av hotellene som rammes av streiken. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe

Derfor er det streik

Vi gir deg forklaringen på hvorfor hotell- og restaurantansatte over hele landet nå er i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til streiken er uenigheter mellom Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Reiseliv – hvor bedriftene er medlem, og Fellesforbundet – hvor de ansatte er organisert.

Det er med andre ord interesseorganisasjonene til bedriftene og de ansatte i bedriftene som ikke greier finne en løsning de begge er tilfreds med.

Uenighetene går hovedsakelig ut på at Fellesforbundet krever muligheter for lokale lønnsforhandlinger. I tillegg er høyere lønn for de lavest betalte medlemmene et viktig krav fra Fellesforbundets side.

Oppløpet til streiken startet allerede for to år siden, da det ble nedsatt en gruppe for å se på mulighetene for lokale forhandlinger. I dag jobber mange ansatte i hotell- og restaurantbransjen etter tariffavtaler, som ikke gir adgang til å diskutere lønn med direkte med sin arbeidsgiver.

Uenigheter om kravene

Lørdag meklet NHO Reiseliv og Fellesforbundet elleve timer på overtid for å finne en løsning på uenighetene. Dialogen høstet imidlertid ingen frukter, og fra søndag morgen av ble flere hundre bedrifter rammet av streik.

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

Fellesforbundet ikke enige i at kravene er urimelige.

– Arbeidsgiverne sier vi har stilt urimelige krav. Vi har ikke brutt noen ramme, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Streikens tall

Streiken er omfattende, og berører flere hundre bedrifter og flere tusen ansatte.

365 NHO-bedrifter er tatt ut i streik, i tillegg til 99 medlemmer ved syv bedrifter som har direkteavtale med Fellesforbundet. Dette utgjør nærmere 3.500 hotell- og restaurantansatte, fordelt på fylkene Oslo, Buskerud, Vestfold, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland.

Flere hotell rundt om i landet er påvirket av streiken, men ikke alle tvinges til å stenge. Mange klarer å holde åpent med begrenset kapasitet.

Her finner du listen over bedrifter som rammes av streiken (ekstern lenke).

Rettigheter som gjest

Er du gjest og blir rammet av streiken?

Her følger en kjapp oversikt, basert på informasjon fra direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.

• Har du betalt hotellet på forhånd og på grunn av streiken ikke får sjekket inn, har du krav på å få pengene tilbake.

• Har du bare bestilt og ikke betalt, betyr det bare at du mister rommet ditt.

• Dersom streiken fører til at du ikke får deltatt på et arrangement eller på annen måte får ødelagt turen din, har du IKKE krav på erstatning, opplyser Flønes.

Det betyr at du ikke får erstattet for eksempel penger du har brukt på flybillett eller konserter, selv om du på grunn av streiken må avlyse turen.