FORNØYD: Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde, håper Høyre vil være med på storsatsingen på Forsvaret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORNØYD: Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde, håper Høyre vil være med på storsatsingen på Forsvaret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Fremskrittspartiet vedtok økt satsing på forsvaret:

– Frp har nå markert at vi er forsvarspartiet

Fremskrittspartiets landsmøte vedtok at forsvaret skal ha to prosent av brutto nasjonalprodukt innen 2024.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det betyr at forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen langt på vei har fått støtte fra regjeringspartiet om at Forsvaret har behov for 175 milliarder ekstra de neste 20 årene.

– Fremskrittspartiet har nå markert at vi er forsvarspartiet, men det er nå viktig å få med seg Høyre på denne satsingen, sier Christian Tybring-Gjedde, forsvarspolitisk talsmann, til TV 2.

Frp vedtok på landsmøtet også at Norge skal møte NATOs mål om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på Forsvaret, snarest og innen 2024.

– Det viktigste er den operative evnen. Vi skal ikke detaljstyre forsvaret, forsvaret må finne ut hvordan vi kan forsvare oss på best mulig måte, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Fylkeslag samlet støtte

Fredag kunne TV 2 fortelle at Troms Frp hadde samlet støtte fra 15 andre fylkeslag for å få partiet til å vedta storsatsingen på Forsvaret.

Dette er forslaget som ble lagt frem før helgen:

•Styrke bevilgningene til Forsvaret betydelig, slik at forsvarsbudsjettet utgjør to prosent av BNP innen 2020. Målsettingen fra NATO-toppmøte i Wales i 2014 må forseres.

•Styrke forsvarets tilstedeværelse og suverenitetshevdelse i nordområdene og på Svalbard, både på personell- og materiellsiden. Nedbygging av kapasiteter i nord skal ikke skje.

•Styrke nødvendig drift, investeringer og øvingskapasiteter allerede fra neste år, ved en tydelig opptrapping av forsvarsbudsjettet for 2017 i tråd med toprosentbanen.

Nei fra Høyre

For to uker siden endte tilsvarende debatt på Høyres landsmøte med at partiledelsen unngikk et dyrt og forpliktende mål.

– Jeg er litt redd for at et sånt prosentkrav alltid tar fokus vekk fra at du bruker pengene på en god måte innenfor Forsvaret, sa statsminister Erna Solberg (H) da.