LEDER I TI ÅR: Siv Jensen taler til Frps landsmøte lørdag 23. mai.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER I TI ÅR: Siv Jensen taler til Frps landsmøte lørdag 23. mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Høyre har lært av Høyres feil, men det spørs om Frp har det

GARDERMOEN (TV 2): I dag var det partilederen som talte, ikke finansministeren. Siv Jensen holdt en ideologisk tale blottet for drøvtygde kompromisser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men hun nevnte knapt det hun og statsministeren har omtalt som en av vår tids største utfordringer. Hvordan skal vi møte flyktningkrisen. Hvordan skal vi integrere de titusener av flyktninger som er kommet og som vil komme til landet. Et arbeid Frp leder på vegne av regjeringen.

Men Siv Jensen mener vel at hun og partiet har hentet ut det velgerpotensialet som ligger i innvandringspolitikken. Vi så en partileder som ønsket å vise at Frp har flere ben å stå på, som posisjonerer seg med rendyrkede Frp-standpunkter på områder:

Et sterkt løfte om mye mer skattelettelser også i fremtiden.
En aggressiv oljepolitikk. All tilgjengelig olje på norsk sokkel skal pumpes opp (viser tydelig avstand til samarbeidspartner Venstre).
Et ideologisk oppgjør med Ap når det gjelder privatisering, særlig innen eldreomsorgen. Teknologioptimisme. Vi må bruke mer bioteknologi, blant annet til matproduksjon og ikke minst helse (noe som vil provosere KrF sterkt).

Frp falt sakte, men sikkert på meningsmålingene gjennom de to første årene de satt i regjering. På TV 2s partibarometer så sent som i oktober i fjor lå partiet på under ti prosents oppslutning. Så kom flyktningstrømmen til Norge. Partiet løftet seg og tok igjen alt det de hadde tapt på to år. Men er det noe det siste halvåret har vist oss, så er det at det kan skifte enormt raskt i norsk politikk. Det vet Siv Jensen.

Medgangsbølgen partiet rir på for tiden har gitt Siv Jensen enorm selvtillit. Hun griper begjærlig hansken når Ap går til frontalangrep på skattepolitikken. Mens regjeringspartner Høyre velger en litt annen strategi og toner temaet ned, lover Siv Jensen mer skattelette. Mye mer skattelette.

Og hun har en prinsipiell og ideologisk tilnærming til temaet. Folk bør få beholde mer av pengene sine selv. Det vil føre til at folk blir motivert til å jobbe mer, og at det skapes flere arbeidsplasser. Det vil igjen føre til økte skatteinntekter. Skattelettelser vil gi mer skatt til statskassen, ikke mindre. Det er en høyst omstridt teori, som Jens Stoltenberg i 2009 omtalte som voodoo-økonomi (et begrep som først ble brukt av George Bush (den eldre) mot Ronald Reagan under den republikanske nominasjonskampen i 1980).

Men Siv Jensen må passe seg for ikke å gå si samme felle som Høyre før valget i 2005. Partiet gikk til valg på store skattekutt, men gikk på trynet. En av forklaringene på valgnederlaget var at velgerne ikke hadde sterke ønsker om skattelettelser. Det var da Erna Solberg bestemte seg for å slutte å snakke om penger og milliarder, og dreie retorikken over på mennesker og myke verdier.

Høyre har lært av Høyres feil, men det spørs om Frp har det. …hvis ikke velgerne faktisk ønsker mye mer skattelette denne gangen, da.