Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange bruker våren til å rydde i hus og hage, og etterpå skal søppelet bort. Resultatet er mange dristige tilhengerlass på veiene rundt om i landet.

Drammens Tidende omtaler i dag kontroller gjort i drammensområdet denne uka. Resultatet er nedslående, synes Statens vegvesen. Fem av de 15 kontrollerte bilistene ble politianmeldt.

– Vi rakk ikke flere, men det var dessverre en veldig høy andel som ble anmeldt, sier Øivind Brinchen, avdelingsingeniør i Statens vegvesen, til TV 2.

– Folk «skal bare»

Det er særlig nå på vårparten at en del glemmer å sikre tilhengerne ordentlig, ifølge Brinchen. Det er ikke sjelden at lasten faller av og skader andre veifarende. Bråstopper er særlig risikofylte.

FARLIG: – Disse lecablokkene var ikke sikret i det hele tatt, sier Øivind Brinchen. FOTO: STATENS VEGVESEN
FARLIG: – Disse lecablokkene var ikke sikret i det hele tatt, sier Øivind Brinchen. FOTO: STATENS VEGVESEN

– Det beste rådet er at det er bedre å sikre for mye enn for lite. Ta i litt ekstra. Denne kontrollen var en tankevekker for oss. Vi er nødt til å ha større oppmerksomhet om tilhengere fremover, sier Brinchen.

Noen av dem som ble anmeldt denne uken, ble ikke tatt for dårlig sikring. De hadde bare ikke lov til å kjøre med tilhengeren de kjørte med.

– Folk «skal bare», vet du. De skal rydde i garaser, loft og kjeller og bli kvitt ting som har samlet seg opp gjennom vinteren. Så låner de kanskje tilhenger hos naboen og tenker kanskje ikke på at de ikke har førerrett for hengeren, sier Brinchen.

Vær obs på vekten

Kontrolløren medgir samtidig at lovverket kan virke komplisert.

– Reglene kan være forvirrende. Men det er den tillatte totalvekten som gjelder, sier Brinchen.

Har du vanlig førerkort for personbil, klasse B, er hovedregelen at du kan kjøre med tilhenger som har en tillatt totalvekt på 750 kilo.

TA I EKSTRA: Det er bedre å sikre for mye enn for lite, sier Statens vegvesen. FOTO: STATENS VEGVESEN
TA I EKSTRA: Det er bedre å sikre for mye enn for lite, sier Statens vegvesen. FOTO: STATENS VEGVESEN

Du kan likevel kjøre med en større tilhenger, så lenge den tillatte totalvekten på bilen og den tillatte totalvekten på tilhengeren til sammen ikke overstiger 3.500 kilo.

Men det er altså den tillatte vekten som gjelder, ikke hva du faktisk har lagt på lasteplanet.

– Derfor kan det godt hende at du ikke har lov til å kjøre – selv om tilhengeren er tom, sier Brinchen.

Med en stor og tung bil og en romslig tilhenger skal det ikke så mye til før førerkort klasse B blir for snaut. Da må du enten ta et kurs for å få klasse B 96, eller mer omfattende: Ta førerkort for klasse BE. Da kan du kjøre med tillatt vekt opptil 3.500 kilo for tilhengeren alene.

Hvis du fortsatt ikke føler deg helt trygg på regler og vekt og førerkortklasser, har Brinchen et godt tips:

– Sjekk appen Tilhengerkalkulator. Der er det bare å taste inn registreingsnumrene på bilen og tilhengeren, så får du vite om kombinasjonen er lovlig å kjøre med.