storstreik i hotell- og restaurantbransjen:

– Hotellgjester må sjekke ut før åtte søndag morgen

Meklingen om riksavtalen for hotell- og restaurantbransjen førte ikke frem lørdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv representerer partene, og fristen var ved midnatt natt til lørdag. Lørdag formiddag ble det klart at partene ikke kom til enighet.

– Vi hadde krav om reell lokal forhandlingsrett, det har vært vårt viktigste krav. Vi har ikke lyktes å få arbeidsgiverne med oss på dette, og da fikk vi ikke til en løsning på de andre tingene heller, sa Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp til TV 2 lørdag formiddag.

– Enkelt sagt så er avstanden alt for stor mellom partene, sier Jostein Hansen, som er forhandlingsleder for NHO, til TV 2.

– Med den store turisttilstrømningen vi nå ser, hadde det ikke vært rom for et lite løft nå?

– Jo, vi mener vi tok et løft, men det er grenser for hvor stort løft man kan ta, sier Hansen.

Tidlig utsjekk

Fellesforbundet har bestemt at streiken starter søndag morgen klokken åtte, og ber derfor gjester på de rammede hotellene om å sjekke ut før den tid.

– Hva skjer med de som har tatt inn på hotell i kveld og kanskje har arrangementer de skal på i helgen?

– De som har planer i kveld i får gjennomført dem, men de får gjøre det på en sånn måte at de er tidlig nok oppe til å komme seg ut klokken åtte i morgen tidlig, sier Delp.

– De får tenke på leggetiden sin i kveld, sier Delp til TV 2.

Disse bedriftene rammes:

3.351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold kan bli tatt ut i streik. Det samme gjelder for 99 medlemmer ved sju bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland som har direkteavtale med Fellesforbundet.

Hoteller, restauranter og bedriftskantiner rammes av konflikten.

– Vi skal prøve å opptre ryddig i konflikten, og vi ønsker gjestene våre hjertelig velkommen tilbake når den er over. Det er alltid dumt med en streik, men det er det konfliktvåpenet vi har - og det rammer dessverre kundene våre, sier Delp.

Her finner du listen over bedrifter som rammes av streiken. Blant disse er Clarion Hotel Royal Christiania Hotellet med sine 532 rom og Oslo Plaza, som stenger hotellene, og alle gjestene må sjekke ut innen klokken 12 i morgen formiddag.

(TV2/NTB)