Her får Rekord-Rossbach seg en støkk

… men Odd-keeperen stopper heldigvis alt om dagen.

SKIEN (TV 2 Sporten): I 696 minutter – eller 11 timer og 36 minutter – har Sondre Rossbach (20) nå voktet Odd-målet sammenhengende uten å slippe inn mål i Tippeligaen.

Etter all sannsynlighet forlenges rekorden til over 700 minutter når Lillestrøm gjester Odd Stadion på søndag – og Rossbach sender følgende melding til Tippeligaens toppscorer Fred Friday:

– Målet er stengt!
På initiativ fra TV 2 stengte Rossbach bokstavelig talt målet torsdag, da han satte opp 2,70 meter lange sponplater mot tverrliggeren for å illustrere hvor vanskelig det er å få ballen i nettet for Odds motstandere denne sesongen.

Men i den sterke vinden veltet plutselig den ene av platene – og Rossbach rakk ikke å reagere på advarselene før den traff ham i panna.

Heldigvis for keeperen – og ikke minst TV 2 – gikk det så bra som det kunne.

Slapp med skrekken
Det skal tydeligvis mer enn en sponplate til for å sette Rossbach ut av spill i den formen han viser om dagen…

– Det står veldig stor respekt av det vi har fått til med Odd i år. Viking har hatt rekorden for lengste periode uten å slippe inn mål helt siden 73/74-sesongen, og selv ikke Rosenborg greide å slå den i sine fantastiske perioder. Nå er vi der og har tatt en fantastisk rekord. Jeg håper den står i minst 40 år til, sier 20-åringen.

I fjor holdt han nullen sju ganger på 30 kamper i Tippeligaen. Så langt denne sesongen er nullen blitt holdt i seks av seks kamper. Og med en rekord allerede i boks, er det kanskje på tide å rette blikket mot en annen…

– Buffon gikk 16 timer uten å slippe inn mål. Vi er straks på 12, så det er litt å strekke oss etter ennå, sier Rossbach og smiler.

Ble førstekeeper som 19-åring
Da André Hansen gikk til Rosenborg ble Sondre Rossbach førstekeeper i Odd, til tross for at han da bare var 19 år. Selv om han hadde toppnivået inne gjorde han enkelte feil sist sesong, uten at det fikk Dag-Eilev Fagermo til å sette ham ut av laget. Det får Odd-treneren betalt for nå.

– Det å få en så ubegrenset tillit som ung er alfa omega for utviklingen. Jeg fikk lov til å prøve og feile. Selv om feilene kanskje kan telles på en hånd, i hvert fall sett fra en keepers perspektiv, var det viktig å vite at jeg ble backet av trenerteamet og laget. Det har gjort mye for den tryggheten jeg føler nå, sier han.

Pappa Einar Rossbach, med seks A-landskamper på CV-en, er keepertrener i Odd. Han mener sønnen allerede har passert nivået han selv hadde i sine glansdager på 90-tallet.

– Sondre er allerede nå mye bedre enn meg ferdighetsmessig. Framtidas keepere må ha ferdigheter og fart, og det har Sondre, sier han.

Ikke høy nok?
Enkelte har vært skeptiske til at Sondre Rossbach ikke er høyere (opplyser selv at han nærmer seg 1.88). Men det har både far og sønn et avslappet forhold til.

– Som Petter Stordalen sier: Man må selge de bærene man har. Jeg blir ikke høyere. Da må jeg prøve å bruke ferdighetene jeg har skaffet meg for å rekkevidde. Fart på streken er avgjørende der, sier 20-åringen.

– Det som har vært styrken til Sondre, selv om han har hatt ganske lite å gjøre i år, er at han har en tendens til å være der ballen kommer. Da ser det lett ut. Posisjonering er en viktig bit der, og på det området har Sondre vært veldig god, istemmer pappa Einar.

De betegner forholdet sitt som «far og sønn hjemme, trener og utøver på Odd».

– Enklere å jobbe sammen
Ifølge Einar Rossbach er det blitt stadig enklere å jobbe med sønnen etter hvert som han er blitt eldre.

– Det var mer krevende før. Når man er ung, er man litt umoden i hodet, og Sondre hadde ikke helt forståelse for de spesifikke kravene for å bli en ordentlig god keeper. Tidligere kunne jeg rive meg i håret, når han ikke skjønte hva som skulle til for å bli så god som han ønsket selv. Men det har jeg sluttet med nå. Nå ser jeg på meg selv mer som en rådgiver, for Sondre er blitt veldig bevisst på hva som skal til for å bli god, og tar større ansvar, sier han.

– Det er helt riktig, bekrefter Sondre.

– Det har tatt tid å bygge basen og legge grunnlaget for å bli en god keeper. Nå begynner jeg å skjønne mer av rollen og detaljene som er viktig.

Han sier pappa Einar var og er et stort forbilde, bortsett fra ett område: Ferdighetene med beina.

– Pappa var aktiv før tilbakespillregelen kom, så han var håpløs med beina. Det kan ikke jeg være, så på noen områder er jeg heldigvis ikke samme keepertype som han, sier 20-åringen og flirer.