
Sikrer Tsjernobyl-reaktor med gigant-byggverk
Sarkofagen som skal hindre radioaktive utslipp fra den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl-kraftverket blir verdens største landbaserte flyttbare konstruksjon.
Den kolossale hangarlignende bygningen bygges nemlig på skinner et stykke unna det havarerte kraftverket. Radioaktiviteten rett ved det ødelagte atomkraftverket er så sterk at det ville vært altfor farlig å bygge den nye sarkofagen på plassen der den skal stå.
Løsningen har vært å konstruere et skinnesystem og bygge sarkofagens to halvdeler oppå skinnene. Når byggingen er ferdig, vil de to delene føyes sammen før de sakte kjøres 300 meter til kraftverket så hele anlegget blir forseglet.
30 etasjer høy
Dimensjonene er enorme. Konstruksjonen er 108 meter høy, 162 meter langt og 257 meter bred. Frihetsstatuen eller fotballstadion Stade de France hadde fått plass inne i hallen. Et par Boeing 747-fly hadde også fint fått plass inne i hallen.

Byggingen har vært ekstremt komplisert og kostbar. Egentlig skulle det hele stått ferdig i fjor, men nå er datoen skjøvet til november 2017.

26. april er det 30 år siden katastrofen i Tsjernobyl. Reaktor nummer 4 eksploderte, og verdens største atomulykke var et faktum. Reaktoren brant i ti dager.
Byen Pripyat like i nærheten ble grunnlagt i 1970 for at arbeiderne skulle ha et sted å bo. Byen ble evakuert i all hast etter ulykken og har siden blitt et nifst, gjengrodd monument over katastrofen.
Stor forurensingsfare
En midlertidig sarkofag ble lagd i all hast av stål og betong for å dekke den ødelagte reaktoren og hindre forurensing. Men den originale konstruksjonen har begynt å slå sprekker, og en mer permanent løsning måtte på plass. Den nye sarkofagen skal ha en levetid på 100 år og er konstruert for å tåle ekstreme temperaturer, jordskjelv og orkan.

Fortsatt er det enorme mengder radioaktive materialer i Tsjernobyl-anlegget. 100 tonn uran, et tonn plutonium og andre svært radioaktive elementer ble blandet til en lavalignende masse ingen hadde sett tidligere.
I tillegg ligger det 5000 tonn sand og annen masse på stedet som redningsmannskaper droppet fra helikopter i dagene etter ulykken for å dekke den havarerte reaktoren.
Store mengder radioaktive væsker og støv representerer også stor fare for forurensing.
Kilder: AP, Guardian, BBC, Novarka
